Поділюсь думкою і я.
10 найбільших власників землі ( дані за 2009 р)
- «Українські аграрні інвестиції»
Стівен Дженнінгс
330 тис. гектарів.
Стівен Дженнінгс - засновник і співвласник інвестиційної групи «Ренесанс капітал». Один з небагатьох іноземців, що створили бізнес в Росії і Україні. Вважає український ринок одним з найперспективніших.
- «ММК їм. Ілліча»
Владимир Бойок
225 тис. гектарів.
Крім аграрних активів меткомбіната, мають ряд тваринницьких комплексів і цехів по переробці сільгосппродукції аж до випуску напівфабрикатів і готової продукції. Владимир Жваво - один з найсерйозніших гравців в українській економіці.
- «Нафком - Агро»
Олександр Кравчук
200 тис. гектарів
Існує непідтверджена інформація, що даний холдинг належить синові Леоніда Кравчука (екс-президента України) Олександру Кравчуку. А ось перевірена інформація – діяльність компанії орієнтована на рослинництво.
- «Миронівський хлібопродукт»
Юрій Косюк
180 тис. гектарів.
МХП - одна з провідних агропромислових компаній України. Основною діяльністю групи, заснованої в 1998 році, є розведення птаха, рослинництво (вирощування кукурудзи, соняшнику, пшениці, рапсу) і інші сільськогосподарські операції.
- «Астарта - Київ»
Віктор Іванчик, Володимир Коротков
166 тис. гектарів.
Агропромисловий холдинг, лідер цукрової і сільськогосподарської галузей України. Основними напрямами діяльності агропромхолдінга є виробництво високоякісного цукру і супутньої продукції (меляси і сухого гранульованого жому), вирощування і реалізація зернових і олійних культур, а також виробництво м’яса і молока.
- «Дакор Агро Холдинг» (після приєднання частини угідь «Ленд Вест»)
Михайло і Данило Корілкевіч
163 тис. гектарів
Не так давно в управлінні «Західної компанії «Дакор» (на початок року) було 122 тис. га угідь, у «Ленд Весту» - близько 80 тис. га. Бізнес цих компаній об’єднався в «Дакор Агро Холдинг». Проте в управління об’єднаної компанії перейшли не всі землі, раніше контрольовані «Дакором» і «Ленд Вестом». Від оренди частини угідь (неефективних земель) було вирішено відмовитися.
- «Мрія Агрохолдінг»
Іван Гута
158 тис. гектарів
Група компаній «Мрія», холдинговою компанією якої є Mriya Agro Holding, обробляє сільгоспземлі в чотирьох областях Західної України. Група спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, рапсу, цукрового буряка, гречки, картоплі і пр. У групі «Мрія» не приховують, що вони зацікавлені в покупці нових аграрних активів, але не готові говорити про те, яких саме.
- «Агротон»
Юрій Журавльов
150 тис. гектарів
Агротон - найбільший диверсифікований сільськогосподарський виробник Східної України із замкнутим циклом виробництва. Спеціалізується на вирощуванні зернових і маслянистих (соняшник, рапс, пшениця), тваринництві (виробництво м’яса бройлерів, свинини, яловичини і молока) і харчовій промисловості (виробництво хлібобулочних і макаронних виробів, сирів).
- «Пріват Агрохолдінг»
Ігор Коломойській, Геннадій Боголюбов
150 тис. гектарів
Агрохолдінг до 2009 року розширив склад Групи компаній до 24 підприємств, розташованих в різних регіонах України. Основна спрямованість роботи - розвиток рослинницької і тваринницької галузей. Рослинницькі підприємства успішно вирощують зернові культури і планує розвиток сільськогосподарських галузей і збільшення земельного банку у всіх регіонах України.
- «Райз-агро»
Віталій Цехмістренко
130 тис. гектарів
Закупівля сільськогосподарської продукції у сільгоспвиробника, експортні постачання сільгосппродукції з України, експедиційні послуги з України, приймальня, очищення, сушка і зберігання зернових і масляних культур на власних елеваторах. Спеціалізація підприємства - виробництво високоякісного насіння зернових культур, соняшнику, сої.
Земельний банк 25 найбільших аграрних холдингів України складає приблизно 3 млн. га. В основному це землі, відведені під рослинництво. Загальна площа сільгоспугідь в Україні оцінюється в 40-42 млн. га, з них рілля - близько 30-33 млн. га. Тому можна говорити про те, що 25 компаніями контролюється 10% оброблюваних угідь країни
Дата: 2009-10-09
Як бачимо, основна частина землі і так знаходиться в руках купки олігархів, при чому найбільший власник іноземець. І мораторій на продаж землі існує тільки тому що їм це вигідно, вигідно платити пайовикам крихтами зі столу у вигляді зерна чи мізерної орендної плати.
Тепер далі. У Львівській області працює Турецька фірма яка орендує землю в пайовиків, і зараз у них в оренді близько 100 т гектарів. Вони укладають договори оренди на 10 - 15 років, за цей час вони заберуть з цієї землі усе, вони її просто вб’ють, а я упевнений, що якщо б вони були власниками вони б її не вбивали.
А зараз трохи про свій інтерес. В селі де я народився у нас є земельна ділянка 25 сотих для будівництва і обслуговування житлового будинку… та земельна ділянка 40 сотих сільськогосподарського призначення, вони оформлені на маму, а ще є земельна ділянка 15 сотих Сг призначення за межами села отримана мамою за роботу в колгоспі і оформлена на мене. На ділянці біля хати я вирощую малину, а на ділянці за межами села ростуть берізки, і я би хотів продати цю ділянку і купити ділянку і сусіда біля своєї малини, а я не можу цього зробити, бо у нас заборона на продаж Сг землі. А ще я би хотів купити будинок в селі з землею, і от я знайшов такий будинок, не дорого продають будинок з 25 сотками землі для обслуговування будинку + 75 соток землі Сг призначення, і знаєте що?, будинок з землею під ним я купити і оформити можу, а тих 75 соток городу ні !!!, і хоч я заплачу за неї гроші власнику, формально вона мені належати не буде, і в любий момент можуть прийти і забрати у мене цю землю.