Пророщування зернових для кіз

Дуже зацікавила тема пророщування зернових для своїх кізок у якості вітамінної добавки.Але при спробі пророщування виникло дуже багато запитань,на які не можу знайти однозначних відповідей.
Найкращі результати в мене дають пшениця та ячмінь.Овес не сподобався.Можливо,просто така якість зерна.
Знайшла інформацію,що жуйним тваринам потрібно давати на етапі,коли паростки мають висоту 5см.Але як правильно знезаразити саме зерно,щоб вберегти від появи плісняви?Читала,що з допомогою вапна,але якось насторожує.
Своїм красуням пропонувала ячмінь та пшеницю,які пророщувала 6 днів.Зрізала коріння й зелень.Саме зерно побоялася давати-трохи насторожує.Є деякі запліснявілі.Зелень і коріння має гарний вигляд і приємний аромат.Але кози з’їли лише зелень,а коріння-ні.
Шановні форумчани,поділіться,будь ласка,власним досвідом.Для мене це зараз дуже актуально.Хто займається пророщуванням в домашніх умовах,як знезаражуєте зерно, скільки днів пророщуєте і як згодовуєте?Та чи повністю з’їдають ваші тварини?
Чи помічали ви позитивний ефект на власних тваринах від такої добавки?
Буду дуже вдячна всім,хто підтримає тему.Кожен досвід практиків безцінний!
Якщо я не там створила тему,прошу модераторів перенести.

5 симпатий


Пшениця, 6 днів.

6 симпатий

Пророщувала пшеницю, 3-4 дні, до появи білих проростків. Кози їли, тому що зерно. Просто промивала, заливала водою у лоточку і стояло біля газового котла.Але теж страшить питання плісняви. Знезаражують перекисом , але потрібно знать %%.
Вирішила не мучить себе і кіз і купила премікс. (Є тема Премикс для жвачных, там телефон Каті -ветеринара, тепер на вайбері є група Аптека Veterin) Мені так надійніше.
А курям пророщуємо починаючи з листопада і до весни. І собі мікрозелень вирощуємо на вікні. Але то інша тема.

1 симпатия

Сьогодні цю,що на фото буду зрізати.Пробувала знезаражувати аптечним перекисом (2ст.л. на літр води-з просторів інтернету)при першому замочуванні зерна.Далі просто промивка 2 рази на день проточною водою.Побачу,що там в зерні.Чи є якісь зміни в порівнянні з попереднім результатом.

Посмотрите вот эту тему

Когда у вас 1-2 козочки, можно заморачиваться, а когда 30+ и куча других животных, то просто нет времени с этим играться. Да и площади для проращивания нужны большие, обогрев, освещение…

3 симпатии

Цікавить саме варіант для однієї-двох.З гідропонною установкою простіше,адже все автоматизовано. А чи досягнув хтось гарних результатів без спеціальних систем?
Деякі форумчани на власних сторінках писали,що використовували пророщування зерна.От тільки цікаво,на який саме день пророщування.З птахами простіше:наклюнулось зерно-віддали одразу.А козам як краще?

У мене зараз росте на підвіконнях замість квітів без досвічування.За 6 днів 9-10см висота зелені.

Я проращиваю зерно только осенью и весной. Тогда весной мне нравится, что козы выходят на молодую травку и у них уже есть некоторое количество нужных бактерий. Проращиваю в основном ячмень или овес. Обычно беру сразу 1-2 литровых банки. На сутки залила водой, чтоб воды было на 2 пальца выше уровня зерна. Потом слила на дуршлаг, прополоскала, растелила на противень толщиной 1,5-2 см, накрыла сверху влажной тряпкой и оставила на 2-3 дня. Иногда смачиваю сверху, чтоб не сохло. Даю от стадии белых корешков до стадии 1-3 см зелени. Ввожу по 1 стол.л. на козомордочку. Взяла нужное количество, в дуршлаг, промыла хорошенько. Ничего не цветет, не плесневеет

7 симпатий

Мы проращивали лошадям.
1й день зерно замачиваем в большом количестве воды.
2й день. Удаляем зерно и мусор, которые плавают сверху. Оставшееся зерно с помощью друшляка выкладываем в лотки слоем около до 3х см.
3-6 дни зерно 2 р в день промываем с помощию душирующей насадки

2 симпатии

Коли 1день замочували,то додавали щось для знезараження?

Нет. Всплывают плохие зерна

1 симпатия

И качество зерна изначально хорошее

1 симпатия

Я теж так роблю,але,на жаль,є трішки битих зернин і вони не спливають.

1 симпатия

Я раньше баловался с проращиванием, в этой теме писал.

1 симпатия

Не стрижете зелень? Вместе с зерном даете?

1 симпатия

да вместе с зерном даю

1 симпатия

А на який день пророщування згодовували?

Дуже красиво виглядає явище гутації на злакових :relaxed:.Просто заворожує споглядання такої краси на зеленому підвіконні,коли за вікном зима.

13 симпатий

Доброго дня, всім кого зацікавила тема гідропоніки.
Бавлюсь цією справою четвертий рік.
Попередні три роки пророщував озиму пшеницю, цього року-озимий ячмінь.
Робив різні конструкції та експеременти.
Дійшов до самого простого варіанту.



Семиярусний стелаж на 49 лотків розміром 5060 см. Без уклонів.
Полив з аккамуляторного оприскувача. 2 рази на добу
Робив автоматичний полив, дуже важко виставити потрібну кількість води.
На різних етапах розвитку зерна потрібно різна кількість води.
Стосовно грибків можу сказати що порівняно з пшеницею в ячменю їх не було.
Взагалі ячмінь мені більше сподобався в роботі.
Отже по порядку:
Набираю в таз зерно з розрахунку на лоток 50
60 см по 700 гр.зерна.
Полощу теплою водою.
Зкидаю шелуху та пусті зерна що виплили.
Розвожу соду з розрахунку 1 ст. На 1.5 л. Тепої води. І покриваю зерно на 1 см цією сумішшю. Накриваю на добу.
На слідуючий день- зливаю, промиваю теплою водою, проціджую, накриваю на добу.
Через добу зерно вже наклюнулось і його можна вистиляти. В залежності від температури накриваю мішковиною.
Трохи морочніше, але на початковій стадії розвитку зерна допомагає зрозуміти зерну куди пустити коріння і тримає вологу.
З мого досвіду оптимальна температура 18 град.
В принципі це вся технологія.
Наразі цей корм заміняє мені буряк.
В одному лотку з 700 гр.6 гривень.-виростає 3-3.5 кг.зеленого корма за 4.2гривні.
Якщо все добре то щоденно з цього стелажа виходить 20-25 кг.корма.
Ріжу кубиками 10
10 см канцелярським ножем. До речі коріння тут якраз саме корисне, але в корм іде все.
Я думаю ще можна спробувати періодичний метод повного затоплення зерна і повного зливання, повинен бути ефективним
Якщо є питання пишіть дзвоніть.0508050182
Валерій

9 симпатий

Здравствуйте, а зачем содой промываете? Как отапливаете помещение?
Сколько времени нужно для получения готового продукта?