Зернові 2025, їх доступність.

Пані та панове, пропоную обговорити тему зернових в 2025 році .
В 2024 році ціни на зерно виросли . І нічого не говорить про те , що вони впадуть і стануть прийнятними .
Так само нічого не говорить про те ,що життя покращиться взагалі , а от погіршитися - без питань .

Отож , які можливі варіанти виходу зі становища Ви бачите ?

(Саме з зерновими і харчуванням кіз , взагалі .
Як плануєте виходити з ситуації , якщо зернові і надалі будуть дорогі , а можливо і ще піднімуться в ціні ?..)

Прохання детально викласти свої думки саме з цього питання .

Які варіанти обдумую я.

Садити більше кукурудзи , раніше, взяти додатковий город саме під кукурудзу.

Влітку , під час жнив купити ячмінь з запасом . Для зберігання можна вибудувати в одну цеглину куб і заповнити зерном , верх закрити чимось , що не гризуть миші ( читала , що не гризуть солону глину , як варіант , накрити дошками і накласти верх з глини , з соломою , лишити зверху отвір для засипання, знизу зробити щось на кшталт піддувала, в яке вставляти щось , що допоможе зерну сипатися в заданому напрямку (можна взагалі вмурувати шмат труби для водостоку на яку надягати заглушку.

Якщо рахувати 300 грамів зерна (мінімальна доза ), додати більше різноманіття з сухих кормів ( не лише сіно , віники , сушені фрукти, солома, сухий жом ), та овочів , то можна вийти з положення .
На крайній випадок .

Звісно , якщо ціни піднімуться, то піднімуться на все , не лише на зерно .

Ще читала про такі культури як чуміза, сорис , зернове сорго .

Можливо хтось має досвід по вирощуванню цих культур , було ь цікаво почути думку , про альтернативу традиційним культурам.

Мала б техніку , цього б року садила ячмінь на зерно і солому , але найняти і посіяти , не знаю , чи вигідно .
Цікаво було б почути думку і з цього приводу .

1 лайк

Найняти і посіяти малу площу, 15-20 соток, невигідно.
В 24 році насадила кукурудзи, так вийшло, що першу сіяла заранні, сходи потрапили під заморозки і для вірності я пересіяла ще раз, рядочки поруч, десь 25-30см. На диво, і примезла і пізнопосіяна кукурудза зійшли. Все що було тоненьке-хилиньке, вирізала козі літом, молодим, зеленим. Як прийшла пора, що волоссячко на качанах присохло, тоді я обрізала всі верхи до качанів і листя, яке не обгортало качани. Висушила на горищі і коза зараз їсть.(довге листя подрібнюю сікатором по 15-20 см). Качани дозріли, виламала і перелущила, висушила на сонці, вийшло відер 15, а може ±, гарного органічного зерна
кукурудзи. Для кози вистачить. Стебло з невеликою кількість листя викопала-зрізала, де як вийшло, висохло, сховала під навісом і тепер даю козі коли вона гуляє на вигулі. Рештки збираю, ріжу і спалюю в котлі. Скажете - нема чого робить! Може і так, але зима, у кози декрет, а так і я на вулиці, і в хаті тепло, і газ економлю.
Для зерна добре мати бочку. У нас на 3 куб.м. придбана років 18 тому. Ніяка миша не забіжить, чи довгоносик. Стоїть на вулиці.Пшеницю беру через шибер вирізаний біля дна бочки. А інші зернові, кукурудза, ячмінь, закладаються через верхній люк у мішках по 2 відер, не більше! Тоді можна поставити драбину і знову ж через верхній люк витягнути крючком. На кукурудзі білі зав"язки, на ячмені - голубі. Отака забава.
Колись був зварений металевий ящик, стояв у кормокухні на бетонному полу. До весни зерно пліснявіло, те, що внизу, або біля стінки.
У знайомих є така споруда для зерна. НА цегляному підмурку стоїть здоровенний зварений металевий ящик, така собі кімнатка, розділена на 3 частини. Вони там тримають зерно, кажуть - добре. Але то дороге задоволення по сьогоднішніх цінах на метал.
Ми макуху і висівку купуємо по мірі споживання, щоб свіженьке. Макуха старіє і гіркне, висівка злежується і має властивість плодити міль.

2 лайка

З цегли не варіант - не буде дихати, частина від сирості буде псуватися біля підлоги і стін.
Ми використовуємо невеликі ємності( 20-50 л). ПРийшли до висновку, що коли небагато ( 5-8 коз) зимує, то краще брати поступово протягом року, бо велика кількість частково псується і економія втрачається.
Беремо за звичай на 2-3 місяці.

2 лайка

Згодна повністю .
Це якщо жити в країні , в якій все можна заранні спланувати .

А якщо зробити в цеглі витяжки ?
Припустимо при кладці прокласти тонкі металеві труби , які з обох боків закрити заглушками з того ж металу , але сіточками, щоб ні жук , ні мишка ?

Звісно , варіант на 20-50 літрів кращий , але з теперішніми цінами , навіть на 5 кіз —накупися…
Ціни на зерно теж ніхто не фіксує, це за умови ,якщо воно є .
А якщо буде дефіцит продуктів ?

Мене турбує два питання .

Неможливість купити .
Зберігання .

Наприклад цього року ми вирубали старших курей , яких за умов стабільних цін ніхто б не чіпав .

Скільки соток , приблизно ,Ви садите на одну козу ?
Поки що в нас одна Августа-Луїза , але ,але можливо будемо купувати і дорослу козу , не лише козеня .

Дуже дякую за ідею садити на відстані 25-30 см .
Хороша ідея вирізати все слабке , а все інше лишити на зерно !

Певне так і зроблю .

І щодо кукурудзиння , то дуже хороша ідея , топити котел .

Ми теж так залишки утилізуємо.

Я кукурудзу завжди висіваю густо. Потім проріджую, вирізаю на годування тварин, бо зараз вже і на початку серпня немає зеленої трави.

2 лайка

Таке питання , з Вашого досвіду .
А якщо не вдасться купити ячмінь/овес , чи можна буде давати козі лише зерно кукурудзи ?
Який може бути альтернативний вихід з ситуації ?

Чомусь не вдається відразу давати відповідь конкретному користувачу. Іде окремим повідомленням . (

Ну що поробиш, будете на самій кукурудзі. Не дуже гарно те, що від чистої кукурудзи може зажиріти, там багато енергії.

1 лайк

Зрозуміло . Дякую .
Знайома садить ячмінь , то спробую домовитися забрати прямо з поля , разом з соломою .

Уточнювала на випадок , якщо доведеться розраховувати на власні сили .

Сійте ще й соняшник.
Кози гарно їдять листя, кошики після молотьби насіння. Стовбур гарна розтопка для грубки. А коріння - це найкращий лікар, якій виводить солі і добре лікує нирки від каменів ( знаю на собі ).
А ще, насіння соняшнику можна вводити у раціон козам замість макухи. Але дозу треба зменшити, даючи не більше третини від норми . Бо насіння має жири та білки в повному обсязі.
Я особисто ввожу насіння соняшнику на початку лактації. Саме тоді насичені жирні кислоти дуже потрібні організму тварини для відновлення після пологів.
Колись Катя @Veterin пропонувала, у цей час, вводити трохи олії. Для відновлення та підготовки кіз для наступної вагітності.

5 лайков

Щиро дякую . Дуже цікаво . Посію додатково .
Самосівом для горобців і курей в нас росли колишні декоративні .

Який гарний день - купили кукурузу сьогодні по 7 грн. Ціна вже 9, але т.я. ми домовлялись раніше, ане могли забрати, то ціну залишили стару. Вже більше тижня годували кіз зборною солянкою: 50% ячки, 25% - стара з висівками мука і 25% сухі макарони. Муку вони мало їли, залишали.

1 лайк