Проблема со здоровьем и выменем у козы

Доброго вечора! В мене виникла біда з молодою козочкою, в травні перший раз народила козляток. 10 грудня водили її до козльонка. За кізками мама доглядає, доїть. Молока дає не багато 500-700 мл на день. І тут мама говорить, що з правої дійці іде кров, набряк і є рана на дійці. Я так як медик, те, шо мала в аптечці те дала. Перекісь, фурацилін,рану мастити левоміколь.Наступного дня козочка в’яла, не вставала. Подзвонили до ветеренара, сказав купити тіозин антибіотик і крем делонг. Я вколола, але наступного дня їй ще гірше. Я мала в аптечці цефатоксим 1 г на новокаїні 5 мл 2 рази вдень. Сьогодні третій день антибіотика, сіна чуть їсть, встає, чуть веселіша стала одразу після 2 ін’єкції. Ще вколола їй етимзилат. Бо з лівої дійки чайна ложка молока, а з тієї кров. І вона така набрякша, від здорової в 5-6 разів. І появились дві маленькі ранки знову. Що мені робити? Надії на ветлікаря нашого нема. Боюсь, щоб гіршого не було. Так її школа. Думаю чи то фуросемідом вколоти?
Чи буває у кіз рожа?
Дякую всім!

1 лайк

Що за ранки? Як вони виглядають? Де розміщені? В ідеалі фото б побачити. Якого кольору вимя?

Я завтра сфотографую.

Олічка, ось яке страшнюще

Це таке як абсцес? Що робити? Сьогодні 4 день антибіотика. Вже сиджу і плачу. Хоч би було до кого звернутись, а то і ветеренара не має нормального, а тим більше з кізками не хочуть панькатись. Допоможіть!!! Чим їй допомогти?
І в старої козочки появилась теж ранка. Обробила перекісем, фукорцином. Це якась інфекція, що передалась?

Схоже на гангренозний мастит. Викликається золотистим стафілококом і пастереллою (пастерелльоз). Прогноз не дуже обнадійливий. Часом ампутація враженої долі рятує життя.
Я так розумію - ампутувати нікому. Коліть антибіотик і сподівайтесь на краще…

5 лайков

То цефатоксим 1 г 2 рази колю, завтра 5 день. Продовжити ще на скільки? Чи поміняти на інший?
А чим мазати дійку?
А в старої кози ранка їй дати антибіотик теж, який?
А як зменшити набряк? Фуросемід чи дексаметазон нічого не допоможе?

Олічка, дякую вам. А в дійку крем якись водити не допоможе?

Якщо козі від нього стало краще (в цілому), то продовжуйте його. І старій козі теж.
Дексаметазон і фуросемід можете продовжувати.

1 лайк

Спробуйте масляний хлорофіліпт.

2 лайка

В середину? Скільки і як часто?

Вводити в дійку. Три рази в день. Можна шприцем без голки. Приставити дірочка до дірочки і вводити.

1 лайк

А скільки мл? Продовжути ще до 7 днів? А старій біцилін не поможе краще?

Хорофіліпт по 2 мл.
За біцілін не скажу. Потрібно робити тест на чутливість. В вашому випадку ви маєте препарат, від якого одній козі стало краще. Тому краще ним і колоти. Скільки днів - залежить від ситуації.

1 лайк

Дай вам Боже Олічка здоров’ячка! Мені їй так шкода.

Антибіотик закінчила. Хлорофіліпт ще вожу. Коза почала їсти, а дійка яка була така і є. Старій ранки загоїлись без антибіотика(водила хлорофіліпт, мазь левоміколь). Скільки водити хлорофіліпт ще днів? А іхтіолова мазь тут ніяк не допоможе? Відновити дійку нічим не можливо?

Якщо багато некротизованих тканин - вони будуть відтогатись. Тоді ця доля буде втрачена. Якщо не багато - то заживе.
У мене немає досвіду з іхтіолкою. Хлорофіліпт впливає на золотистий стафілокок - тому я рекомендую його. В принципі, якщо набряк ще сильний - можете так само в дійку повводити мазь Вишневского. Один раз хлорофіліпт, другий раз Вишневського.

1 лайк

Дякую! Буду пробувати, гірше вже не має кули. А чим і скільки тієї мазі водити?

Так само шприцем в отвір дійки, 2 мл.

3 лайка