От какой породы коз молоко полезней для здоровья

У каждой породы коз,молоко имеет разные
показатели по жиру,белку и т.д. Меня заинтересовал вопрос,а какое молоко наиболее ценно для здоровья человека.Какая порода коз даёт молоко самое ценное.

7 лайков

Коли я держала дві корови,у однієі жир був-2.5,а у другоі-4+. У мене брала одна жінка молоко із жиром - 2.5. Казала,що лікар сказав брать молоко рідке,тобто жир,щоб не був вище-2.5. А у кіз породистих жир набагато вищий,чим у дворянок. Якщо брать по показниках жиру,то виходить,що у дворянок саме краще молоко. Як ви думаєте,козоводи?

2 лайка

Хто вам таке сказав? :smiling_face:
В середньому по жирності дворянки мало чим поступаються нубійкам (якщо поступаються взагалі).
А зааненки (чисті) мають значно менший вміст жиру та білку, ніж дворянки.
Щодо користі - залежно для кого. Можливо для спортсмена чи лісоруба корисним буде насичене молоко. А от для ослаблених дітей, літніх людей і для тих, хто має проблеми травлення - найкорисніше рідке молоко.
Молоко складається не тільки з жиру та білку (альбумінів та казеїнів). Воно ще містить сироватку, яка складається з води, молочного цукру лактози, вітамінів, амінокислот, макро-мікроелементів та ін.
От візьмемо молочний цукор. Чудово, коли молоко солодке. Але ж є люди, які слабо засвоюють лактозу або не засвоюють взагалі.
Вільні амінокислоти засвоюються дуже легко, на відміну від альбумінів і казеїнів, і дуже корисні для організму.
Вміст вітамінів і макро-мікроелементів залежить від харчування і здоров’я кози. Якщо коза споживає сбалансовану їжу та має правильну мікрофлору шлунково-кишкового тракту - то її молоко містить найбільше корисних елементів.
Також молоко здорової кози, що утримується в правильному мікрокліматі, має правильну мікрофлору молока, яка також позитивно впливає на споживача молока.
Як бачите, не тільки порода впливає на користь молока. Найкорисніше молоко від здорової та активної кози :smiling_face:

І я не знаю, яка користь може бути від молока кози, що пасеться на шнурочку на обочині автошляху…

25 лайков

7 сообщений перенесены в тему Жирность козьего молока

Сообщение перенесено в тему Жирность козьего молока

tm6 Знайшла ці таблички в інтернеті,цікаво чи ці показники різняться для різних пород кіз чи ні. Молоко різниться тільки по жиру і білку чи вітаміни і макроелементи тоже в молоці різне.?

я думаю, все зависит от питания козы

5 лайков

Ценность молока зависит не столько от породы, сколько от ее времени лактации, питания и условий содержание, может даже возраста. Даже если это будет самая породистая коза, у которой в теории по составу наивысшие показатели, но она не будет получать надлежащего ухода, то откуда у нее возьмутся высокие % жира, белка и т.п.
Находила информацию, что качественные показатели отличаются в различное время дойки, чем дольше интервал между доением, тем больше жира в нем образуется. И чем меньше коза дает молока, тем больше оно концентрированное.
Полезность молока зависит еще и от его хранения и обработки . Если делать это с ошибками - в нем образуется отличная среда для развития микроорганизмов.

Вот здесь, если можно, дам не плохую ссылку на статью о факторах, влияющих на качество молока

8 лайков

Дуже цікава стаття. Дякую Наташа за підказку. Усим пропоную іі почитать,хто ще не читав.По молоку стало більш менш ясно, виходить,що молоко різниться не так породою, як жирністю. А вітамінів і макроелементів майже одинаково в усьому молоці залежно від жиру.А якість і жирність залежать від уходу і харчування. Але ,наприклад,у мене є коза ,молока хоть залийся ,але не смачне. Це виходить генетика,читаючи форум пишуть,що в породних коз такого дефекту не буває.

2 лайка

Ну яке ж одинаково?
Чому в зимове молоко часто вносять додатковий кальцій, щоб утворювався згусток? Бо кальцію в молоці мало, тому що козі бракує вітаміну Д.
Чому зимові вершки швидко гіркнуть? Бо не хватає в молоці вітаміну А, тому що коза його недоотримала.
І якщо коза не отримує йод - то і в молоці його практично не буде. А якщо годувати козу морськими водоростями - то йоду в молоці буде багато.
А ви кажете одинаково…

11 лайков

Я мала ввиду,що якщо правильно годувати козу любоі породи,то однаково. Що молоко по породі майже не різниться,крім жиру. Я ніде не прочитала,що іменно конкретна порода має більше вітамінів . Незалежно яку породу тримати,то приналежному утриманні ми получаємо всі ті самі вітаміни і макроелементи . Чи ми тримаємо зааненку чи нубійку,чи іншу породу ми отримуємо ті ж самі вітаміни,а от жирність і кількість молока може різнитись.

2 лайка

А правда,что от чёрных коз молоко вкуснее?

А у меня есть породная коза с невкусным молоком. И это никак не говорит о генетике. Это может быть фактор, указывающий на сбой в здоровье (в независимости от рациона).

2 лайка

Ви так заботитесь про здоров’я козочок,чому тоді не получається вилікувати. У мене така дворянка є,ну я іі лікувала і нічого не дало. Сказали,що то генетика. Тоді я зовсім запуталась,якщо і в породних є несмачне молоко,чому вони такі дорогі в ціні? Я думала,що якщо порода,та ще і за таку ціну,то це молоко бездоганне по смаковим якостям.

Потому что она у меня не так давно. Пока пытаюсь понять, в каком направлении двигаться с лечением. Вроде бы более-менее уже ясно. Сейчас сама выздоровею и займусь её лечением вплотную.
Кстати, уже был такой опыт с невкусным молоком у другой породной козы. Это мягко сказано. На самом деле молоко было мерзким и вызывало рвотные позывы. С таким молоком я ее приобрела. Пришлось немало с ней повозиться, чтобы вылечить.
Предполагаю, что может последовать вопрос, зачем я покупаю проблемных коз. Потому что продают недорого и есть вероятность успешного лечения.

6 лайков

Нет, неправда.
У моей черной козы обычное молоко, у ее чисто белой дочки точно такое. У них обеих обычное питьевое молоко.

3 лайка

Я тоже слышала, что у черных коз молоко полезнее,якобы больше в нем витамина D. Правда или нет, не знаю :smirk:

3 лайка

Девочки, ну, как можно верить таким мифам? :slight_smile: Они же даже выглядят нереально :slight_smile:

3 лайка

Что главное, что люди так серьезно об этом утверждают.

Зато как приятно :hugs:

1 лайк