У каждой породы коз,молоко имеет разные
показатели по жиру,белку и т.д. Меня заинтересовал вопрос,а какое молоко наиболее ценно для здоровья человека.Какая порода коз даёт молоко самое ценное.
Коли я держала дві корови,у однієі жир був-2.5,а у другоі-4+. У мене брала одна жінка молоко із жиром - 2.5. Казала,що лікар сказав брать молоко рідке,тобто жир,щоб не був вище-2.5. А у кіз породистих жир набагато вищий,чим у дворянок. Якщо брать по показниках жиру,то виходить,що у дворянок саме краще молоко. Як ви думаєте,козоводи?
Хто вам таке сказав?
В середньому по жирності дворянки мало чим поступаються нубійкам (якщо поступаються взагалі).
А зааненки (чисті) мають значно менший вміст жиру та білку, ніж дворянки.
Щодо користі - залежно для кого. Можливо для спортсмена чи лісоруба корисним буде насичене молоко. А от для ослаблених дітей, літніх людей і для тих, хто має проблеми травлення - найкорисніше рідке молоко.
Молоко складається не тільки з жиру та білку (альбумінів та казеїнів). Воно ще містить сироватку, яка складається з води, молочного цукру лактози, вітамінів, амінокислот, макро-мікроелементів та ін.
От візьмемо молочний цукор. Чудово, коли молоко солодке. Але ж є люди, які слабо засвоюють лактозу або не засвоюють взагалі.
Вільні амінокислоти засвоюються дуже легко, на відміну від альбумінів і казеїнів, і дуже корисні для організму.
Вміст вітамінів і макро-мікроелементів залежить від харчування і здоров’я кози. Якщо коза споживає сбалансовану їжу та має правильну мікрофлору шлунково-кишкового тракту - то її молоко містить найбільше корисних елементів.
Також молоко здорової кози, що утримується в правильному мікрокліматі, має правильну мікрофлору молока, яка також позитивно впливає на споживача молока.
Як бачите, не тільки порода впливає на користь молока. Найкорисніше молоко від здорової та активної кози
І я не знаю, яка користь може бути від молока кози, що пасеться на шнурочку на обочині автошляху…
7 сообщений перенесены в тему Жирность козьего молока
Сообщение перенесено в тему Жирность козьего молока
Ценность молока зависит не столько от породы, сколько от ее времени лактации, питания и условий содержание, может даже возраста. Даже если это будет самая породистая коза, у которой в теории по составу наивысшие показатели, но она не будет получать надлежащего ухода, то откуда у нее возьмутся высокие % жира, белка и т.п.
Находила информацию, что качественные показатели отличаются в различное время дойки, чем дольше интервал между доением, тем больше жира в нем образуется. И чем меньше коза дает молока, тем больше оно концентрированное.
Полезность молока зависит еще и от его хранения и обработки . Если делать это с ошибками - в нем образуется отличная среда для развития микроорганизмов.
Вот здесь, если можно, дам не плохую ссылку на статью о факторах, влияющих на качество молока
Дуже цікава стаття. Дякую Наташа за підказку. Усим пропоную іі почитать,хто ще не читав.По молоку стало більш менш ясно, виходить,що молоко різниться не так породою, як жирністю. А вітамінів і макроелементів майже одинаково в усьому молоці залежно від жиру.А якість і жирність залежать від уходу і харчування. Але ,наприклад,у мене є коза ,молока хоть залийся ,але не смачне. Це виходить генетика,читаючи форум пишуть,що в породних коз такого дефекту не буває.
Ну яке ж одинаково?
Чому в зимове молоко часто вносять додатковий кальцій, щоб утворювався згусток? Бо кальцію в молоці мало, тому що козі бракує вітаміну Д.
Чому зимові вершки швидко гіркнуть? Бо не хватає в молоці вітаміну А, тому що коза його недоотримала.
І якщо коза не отримує йод - то і в молоці його практично не буде. А якщо годувати козу морськими водоростями - то йоду в молоці буде багато.
А ви кажете одинаково…
Я мала ввиду,що якщо правильно годувати козу любоі породи,то однаково. Що молоко по породі майже не різниться,крім жиру. Я ніде не прочитала,що іменно конкретна порода має більше вітамінів . Незалежно яку породу тримати,то приналежному утриманні ми получаємо всі ті самі вітаміни і макроелементи . Чи ми тримаємо зааненку чи нубійку,чи іншу породу ми отримуємо ті ж самі вітаміни,а от жирність і кількість молока може різнитись.
А правда,что от чёрных коз молоко вкуснее?
А у меня есть породная коза с невкусным молоком. И это никак не говорит о генетике. Это может быть фактор, указывающий на сбой в здоровье (в независимости от рациона).
Ви так заботитесь про здоров’я козочок,чому тоді не получається вилікувати. У мене така дворянка є,ну я іі лікувала і нічого не дало. Сказали,що то генетика. Тоді я зовсім запуталась,якщо і в породних є несмачне молоко,чому вони такі дорогі в ціні? Я думала,що якщо порода,та ще і за таку ціну,то це молоко бездоганне по смаковим якостям.
Потому что она у меня не так давно. Пока пытаюсь понять, в каком направлении двигаться с лечением. Вроде бы более-менее уже ясно. Сейчас сама выздоровею и займусь её лечением вплотную.
Кстати, уже был такой опыт с невкусным молоком у другой породной козы. Это мягко сказано. На самом деле молоко было мерзким и вызывало рвотные позывы. С таким молоком я ее приобрела. Пришлось немало с ней повозиться, чтобы вылечить.
Предполагаю, что может последовать вопрос, зачем я покупаю проблемных коз. Потому что продают недорого и есть вероятность успешного лечения.
Нет, неправда.
У моей черной козы обычное молоко, у ее чисто белой дочки точно такое. У них обеих обычное питьевое молоко.
Я тоже слышала, что у черных коз молоко полезнее,якобы больше в нем витамина D. Правда или нет, не знаю
Девочки, ну, как можно верить таким мифам? Они же даже выглядят нереально
Что главное, что люди так серьезно об этом утверждают.
Зато как приятно