Лада, тебе там на месте виднее. Мы ж на расстоянии никак не сможем понять и оценить ситуацию.
Присматривайся к Джамале и прислушивайся к своим чувствам.
Розумієш , Людочка , наче зараз не критично з нею … шийка матки закрита , а це значить , що вручну я нічого не зроблю … поки що чекаю , сьогодні точно ще … завтра по сітуації .
Якщо стан стабілізувався, то чи треба формувати події? Продовжуйте робити те, що допомогло на Вашу думку стабілізувати. Квітка вторік здається на 155 день народила. А те що кізочці краще стало то легше ,може ,буде окотитися. Вирішувати звісно тільки Вам
У меня две ситуации всплыли в памяти.
Первая. Моё первое ручное вмешательство. Коза Клёпа, которая с утра маялась, ковыряла подстилку, но до вечера не родила. Я залезла и проверяла матку - закрыта. А потом начались потуги при закрытой матке. Кричала она страшно. Колола ношпу и открывала матку вручную, вытягивала за голову первую козочку (мертвая, очевидно, я её сама и придушила, когда тянула). Второй козлёнок родился живым.
Но вот у меня до сих пор вопрос - не спровоцировала ли я своими лазаниями потуги.
Вторая. Груша перехаживала срок, всё время лежала, крайне редко вставала поесть… 157 день, вообще никаких признаков схваток. Заметила, что отошла пробка. Та же ситуация с маткой - закрыта. Ещё и воды отошли.
Тоже расширяла вручную и доставала.
Это я к тому, что тут неизвестно, как лучше поступить. В первом случае может и стоило бы подождать. А может и нет. Во втором, понятно, что ждать было уже некуда.
Лада, вы наверняка ведете записи по окотам, посмотрите, на какой день она обычно рожает. И отсюда тоже уже можно что-то думать. Обычно мои рожают в один и тот же день. Есть кто рожает на 150й день, есть кто на 152, есть кто на 154й.
Лада я боюсь что-то советовать потому что сама без году неделя козовод, но после случая смерти моей козы в родах, я своим некоторым козам даю пропиленгликоль пищевой. Он используется в качестве энергетика, а так же применяется для поддержания или увеличения уровня глюкозы в крови, особенно у лактирующих животных. Я начинаю давать за дней 10 до предполагаемого окота и недели 4-5 после окота даю высокопродуктивным козочкам. Он реально помогает. Не претендую на истину, это мой маленький опыт.
Інночка , я ніколи не думала писати саме цю інформацію … але завжди розраховую на 148 -150 день , щоб почаще поглядувати . А там плюс - минус день - два … Короче , коли всі кози добре нямкають , бігають , активно себе поводять - тоді я не переживаю і на 157 день . А тут , з 145 дня коза просто перестала вставати взагалі … тепер кожен новий день - сумніви та переживанння приносить. Всі січневі окоти закінчилися , тільки Джамала залишилася …
Рекомендую вести такие записи. Я сейчас не бегаю к козам, которые уже рожали. И можно заранее знать, когда будет окот. Записываю в журнале дату покрытия и дату окота, потом высчитываю и ставлю число, на какой день родила.
Я завжди це записую,але чомусь не завжди це працює)Один рік 147 день,а наступний 152🧐В загальному так і є більш-менш ,але не з усіма козами і не завжди,багато від чого це залежить
Лада, а Джамала не могла повторно погуляти ?
Мої багатоплідні дуже рідко доношували до 150 днів, зазвичай 146-147 , а коли поблизу починали масово народжувати то бувало і в 142 дні котились. До чого це я? Навколо твоєї Джамали родять інші кози, скачуть малі козинята… а вона мовчить. Можливо був якийсь невідомий тобі перегул…
Ой , Зою … дякую тобі я про це не думала , у мене записано те , що я бачила , 12.08 … але ж Принц з ними жив , тому все може бути . Бляха … ну і що тепер думати ?
У мене проблема у тому , що вона не їсть , якщо пару днів тому клювала всього потроху , то зараз прям капець-біда . Вже і какати немає чим , слізь виступає …
Тому все ж планую визивати родову діяльність та витягувати козенят . Бо бачу , що не надовго її хватить .
Сьогодні купила естрофан , чекаю посилочку від Наташі @Ekl та почнемо діяти .
Боюся страшенно , у мене тиск скаче та сльози капають …
Ладушка, пожалуйста держись, ты нужна семье и Джаммале . Мы все хоть и далеко, но тоже очень переживаем, мыслями с вами. Держим кулочки.
Пусть Господь бережёт
Дякую , Танюша , за добрі слова . Без форуму та підтримки взагалі б діла не було … а так , кожен щось підкаже - хоч план дій розумієш ! Я не знаю … хорошо чи погано закінчиться історія Джамали , але бездіяльність хуже за спробу допомогти … я не лікар , не медсестра … але зроблю все потрібне , щоб врятувати .
Та ми всі тут такі - не байдужі до тварин ! Всім дякую за підтримку !