Напиши себе памятку и повесь на видном месте, и первым пунктом - НЕ ПАНИКОВАТЬ!
Да у меня паника обычно первые несколько секунд. Важно, чтобы недолго продлилась, нужно учиться быстро себя в руки брать. И что интересно, только когда свое родное страдает. Когда посторонние, то всегда холодная голова.
Знаний бы хватило.
Вот поэтому меня иногда и выгоняют из сарая.
Хочется помочь, вмешаться, даже если идет все по плану. Но глядишь перетерпел немного и все благополучно заканчивается.
У нас этой весной такой комичный случай приключился.
Я уехала на несколько дней, а дети сами хозяйничали - дочь с зятем. Дочь доила, зять пас, а он не очень внимательный к козам.
Короче, приезжаю я , пошли доить с дочерью. потом зять на пастбище ушел, я же по привычке пошла сараи проверить.А там в уголочке подарочек в виде козочки лежит, уже и пуповина отсохла и отпала.
Козюля-тихушница родила, первокотка , и козочку припрятала, кормила вволю, а гулять не выводила.А дите послушное в сарае сидело и нос на улицу не казало,пока мать на пастбище была.
Такие моменты самые удивительные.
Сколько бы ты не знал, какой бы опыт не имел, всегда что-то случается впервые.
Важно знать закономерности, устанавливать причинно-следственные связи и действовать согласно выводам.
Первый вопрос всегда должен быть Почему? От чего?, а потом уже Как помочь?
Для підозрілих в плані кітності кіз проводила сьогодні тест Исследование.Тест на сукозность - #2 by L-U за його допомогою нічого не вияснила
Тому озброїлась фонендоскопом і вирішила спробувати прослухати серцебиття плоду. Наївна, я …
Мої розумахи коли побачили мене із незрозумілим предметом у руках чуть на стіни не лізли з переляку після почесушок погодились пройти обстеження
Робила цю процедуру вперше. Почала з кізок яким лишилось до окоту кілька тижднів, в результаті рукою відчуваю як козинята вувтозяться в животі, а на слух чую тільки перестальтику кишківника чи роботу рубця мамки…
То треба мати навик, щоб чути серце. Це як хороший лікар - все чує, а ми ж тільки вчимося. Я теж чую як штовхаються.
А так хотілось їхні сердечка послухали
Сьогодні у мене вихідний день, за попереднім планом я мала підготувати родильні клітки для прийому пацієнтів. Але простуда все змінила Півдня відлежувалась, а в другій половині зайнялись з Бубликом фотосесією для новорічного привітання С наступающим 2019-м годом -- поздравления от форумчан форума КОЗОВОД - #11 by zoia1
Не маю уявлення як Ладі @ladusja вдається для фото вистроїти в шеренгу всіх своїх цуциків. Поки удалось зробити хоч якесь фото пройшло години дві, за цей час тричі падала ялинка, двічі був згризений листок із написом, моя пика з усіх сторін облизана Бубликом.
Головне - результат. Фото гарне, Бублик - просто ЗВЯЗДА!
Дякую! Оля, він так ЗАЗВЯЗДИВСЯ що тепер з хати не вигнати
Чоловік сказав- добре що обійшлось тільки Бубликом, а не тягла козу до хати на фотосесію
Дощ, сніг з дощем, знову дощ і дощ Це така у нас погода уже днів 10…
Дівчата зовсім без вигулу, бо на подвір’ї та у іхньому загоні суцільний лід покритій водою. Страшно пузатих гарбузок випускати на прогулянку. Сидять в сараї і виглядають на вулицю тільки у відкритті двері, а вони звикли до прогулянок…
А у нас замело) Но на завтра обещают оттепель. Поплывем.
Тільки прийшла від кіз, на вулиці такий дощ… льється як серед літа
Отримала біотан, почала знову його сьогодні давати. Біотан +форвит.
В період поки чекала доставки биотану всі отримували кальфостонік. Всі козоморди і я також. Буся кальфостонік добровільно їсти відмовляється, а її худорлявість мені не подобається, тому засипала її щодня ложкою до рота. В результаті порошок був не тільки у Бусіному роті, а і у мене і в роті , носі і очах. Так що курс вітаміно-мінералів я отримала
Сьогодні задумалась чи правильно я даю біотан + форвіт. Даю із розрахунку 1 ч.ложка биотану та 0,3мл форвиту на козоморду.
Ці речовини добавляю у вологу зерно суміш (овес, ячмінь, кукурудза + макуха) Макуху замочую водою, додаю форвит. Далі добавляю цю мокру макуху у зерно. вимішую вручну і тоді висипаю біотан.Знову вимішую. Вимісити стараюсь ретельно, але гарантіі того, що все розприділилось рівномірно немає.
Цікаво можливо у когось інші методи.
Оля так i казала: 1 ч ложка, без горки, на морду.
Я теж загальну дозу мiшала з зерновыми в вiдрi, i кожнiй по вiдерку. Хоча й сама сумнiваюсь, що попадало порiвну.
Потiм я пакет биотану ставила в выдро, на зерно. Зачерпнула зерна выдерце з загального, ы щепотку биотану зверху, потым козi в кормушку.
Мої дорослі кози всі їдять із спільної кормушки, годувати кожну окремо не маю часу. Коли будуть доїтись то тоді вже зможу видавати кожній під час доїння порціонно , а поки тільки так.
Зоя, попробуй биотан сыпать в сухую смесь - у меня это высевка+макуха. Перемешиваю с биотаном, хорошо распределяется. после этого додаю воду. Форвит капаю каждой в еду, по 1 капле на 10 кг веса.
Дякую, Марина, за підказку. Спробую спочатку сипати біотан в макуху. Форвіт по краплях індивідуально зможу капати тільки молодим козявкам, вони в мене хоч і разом живуть але мають кожна свою мисочку для зерна. А всі дорослі харчуються із спільної кормушки, з ними так не вийде.
ой, наближаются окотыыыы… Моня вымя налила, ходит очень осторожно, живот большой. Первые два окота она мне по одненькому приводила, а в этот раз боюсь как бы не три. Орыся поменьше в размерах и подвижнее на прогулках. Вобщем, спать мне спокойно недельку, а там пора нервничать начинать
У мене Амазонка також як танк, до сроку ще цілих 17 днів. А вона така як гора, за першим окотом була одна козочка , а цього року …навіть не знаю . Бачу, що важко їй бідненькій, часто лягає. постоїть і лягає, навіть їсти пробує лажачи. Страшно… Сьогодні попробувала хвостик обхватити, в порівнянні з козами що раніш мають котитись. у неї вже гарно обхвачується.
я своим запланировала на 7-е и на 9-е января, а как они там себе придумают - не знаю