Обираю для себе дегідратор і у різноманітті запропонованих магазинами варіантів розгубилася. Виникає питання “як обрати те, що потрібно без зайвих витрат?”. Хотілося б почути відгуки форумчан. Щоб трохи прояснити ситуацію трішечки інформації про дегідратор.
Что такое дегидратор?
С помощью дегидратора из продуктов удаляется влага, при этом полезные вещества и вкусовые свойства не теряются, тогда как сроки хранения еды увеличиваются. Фактически, дегидратор способен сделать из обычных фруктов сухофрукты. Удалить максимум жидкости из продуктов позволяет постоянный обдув теплым воздухом. Этот процесс требует времени, однако результат стоит того. Сушка продуктов с целью увеличить срок их хранения применялась ещё в древности, однако использовался для этого естественный солнечный свет.
При удалении влаги сдерживается рост пищевых бактерий, поэтому срок годности увеличивается во много раз. Хранить дегидрированные продукты очень легко. Для этого подойдет любая герметичная тара, но лучше всего, конечно, использовать вакуумный упаковщик. В вакуумной упаковке дегидрированные продукты могут храниться максимально долго, не теряя своих качеств.
Применяют дегидраторы для:
заготовка натуральных, вкусных сухофруктов и овощей, приготовленных натуральным способом сушки, без использования химикатов, как в пищевой промышленности;
делать йогурты;
самостоятельно готовить полезные десерты, печенье, фруктовую пастилу, коржи для тортов, блины и пирожные;
готовить сыроедческие и веганские, вегетарианские блюда, среди которых роллы, блины, сухарики, «шашлыки», чипсы и «котлеты»;
сушить коренья, травы, делать лекарственные сборы;
Це вже краще ніж сушилка. Місця займає залежно від того скільки хочете за раз висушити ( на скільки поличок). Я хочу собі мінімум на 9 краще на 12, а є і на 4. У більшості дегідраторів (уже сучасних) всі елементи, що “сушать” у задній боковій стінці, що дозволяє рівномірно готувати “наш продукт” на всих поличках одночасно🙂. Крім того у дегідраторах можна готувати, розігрівати (без шкоди для здоров’я), тобто використовувати замість мікрохвильовки, робити йогурти і т.д.
Хоча вигляд на фото не дуже. Ще сподобалися дегідратори з Південної Кореї, але щось в Україні я не знайшла. Я загорілася дегідратором, коли захотіла в’ялити помідори, а з допомогою цієї штуки все сушити і в’ялити у двічі швидше ніж у сушці, ще й полички не потрібно переставляти, заклав, ввімкнув таймер і забув.
Надо пригласить OLGA Ольга “Кози над Тікичем”, она пастилу делает, и какая у неё сушка спросить. У меня Zelmer, недавно только помыла и “на покой”, до следующего сезона отправила, Последнее что делала- тыкву сушила. Меня пока устраивает этот девайс. Недостатков наверное можно много найти, по сравнению с Дегидрадаторами нового поколения. Нужно понять для чего он нужен, и стоит ли переплачивать!
Нет, Олеся, Ветерок-2 - это название сушилки! Воздух подается снизу, нагретый, температура до 70 градусов, кажется, бывает разное количество лотков, плюс может быть поддон для пастилы.
Примерно вот такая
Ми купили дегідратор Езідрі на 5 дек в серпні 19 року. Сказати, що я задоволена - нічого не сказати. Насушили море пастіли. Головне, що пастілу їсть внук, який крім яблук нічого не їсть. Сушили з усього, що було. Спочатку алича і яблука - мені не сподобалось, алича дала якусь гірчинку. Далі були груші-яблука-сливи-виноград, в різних пропорціях і комбінаціях. Всім сподобалась комбінація 4 фрукта (хоч виноград і ягода). Сушили трошки з малини. Всі домашні їдять цукати з гарбуза, а от пастіла - не те, і з корицею робили, яблука+гарбуз+ лимон+кориця, і так і сяк - ні. Тепер чекаємо весну, читаю рецепти, готуюсь. Цікаво з кропиви з яблуком, або з шпинатом. Дочка дуже любить шпинат. Хвалять вишневе, абрикосове, та і всяке ягідне. Навіть моркв"яна, динна пастила. А ще цукати з кабачків. Море рецептів.
Штука дорога, але себе оправдує. А ще якщо свої ягоди-фрукти і є можливість продати - тоді однозначно.
Є у нас і сушка. Але там пастілу не зробиш. Треба спеціальне дечко, щоб на нього наливати пюре. Розказують, що можна зробити з пергаменту, думаю що розмокне, з фольги і т.д. Ми для себе вирішили так. Почитайте за такі дегідратори, за інші. Мені підказала Оксана Целінська (Мое птичье царство). На ФБ є багато людей, що роблять пастілу, спитайте ще у них. Є багато різних сушарок, на всякий гаманець і всякі потреби.
Ще таке напишу. З досвіду. Виноград мили, потім у кастрюлі чуть припарювали, щоб змінився колір, тоді краще віддає сік, перебивали блендером і цідили на дуршляг. Сито не підходить, забиваїться. Спілі м"які груші чистила від шкірки і насіннєвої коробочки, там тверді “камінчики”, хоч і не у всіх сортів. Теж перебиваються. А якщо яблука-груші тверді, то теж припарювали. Сливи просто від кісточок почистить і перебить. З чисто виноградного соку пастила засолодка, а мікс сподобався. Всі відходи - в доходи! Козюлі-кури-свині доїдять.
Все збиралися зробить чурчхелу. Треба внести консервований виноградний сік з м"якоттю, (зливала гущу, щоб сік прозорий для дітей був), набити горіхів і спробувать.
Дочка десь пробувала помідорну пастілу з пряними травами, тільки не тонесеньку, а товщу, хоч і з сушарки. Помідори без шкурки, але з насіньками.