Маленькое хозяйство "Милуша"

Іра, з днем народження! Нехай збуваються мрії, в хаті буде спокійно і радісно, від дітей і внуків тільки хороших новин і приємних моментів. А всі твої Хвостики щоб слухалися і приносили достаток і задоволення! Будь здорова і щаслива!

8 лайков

Дякую, сподіваюсь все так і буде

1 лайк

Я знову на хвилинку

В мене козлопад

Першою окотилась наймолодша кізонька Халва. Вона внучка однієї з перших коротковухих кіз Лариси Гуровоіʼ. Цапчик посміхайчик дуже комунікабельний хлоп.

Лада ( моя улюблена дама в літах) знову пожаднічала дівкою і видала 3х цапів, двоє копія батька чорно-білі і чисто білий. Самого маленького я одразу забрала на пляшку. Тепер купую коровʼяче молоко. В нас 100 грн :jar: банка.

Сьогодні Мія ( альпо- ламанча) першокотка окотилась … цапом! Але потім ще трохи подумала і добавила кізоньку. Такі спритні діти! Ще пуповина не відірвалась, тільки носик їй витерла, а вона вже цицьку ссе! Я таке ще не бачила! І обоє схожі на батька!

Новини розповіла та побігла штукатурити кімнату, бо на сьогодні були такі плани, але ж ті кози…

А ще не все. Качок- шипунів я вберегла від морозів, але не вберегла від лис чи собак- немає. Так мені шкода :disappointed_face:, вони вже й гніздечко робили. Тому в цьому році я вирішила більше нічого не заводити, залишились кури, кози та коти з собаками. Треба поставити огорожу, а тоді щось думати.

13 лайков

16 лайков

Я знову загубилася.

Вже два тижні як завершилися окоти. 8 цапиків та 4 козичкі.

Сіно закінчилося, випас ще не почався.

На розчищенній ділянці квітнуть проліски, ряст, ще купа первоцвітів, яких я не знаю. Дуже добре, що не було можливості зимою закладати грядки, бо і не побачила б цієї краси. Але тепер маю роботу до грядок- по викопувати та перенести в іншу сторону весняну красу. Насіяла перцю, баклажанів, квітів трохи. Сіяла цибулю ексебішен з пачки вилізло 4 рослинки. Граюсь з насінням спаржі. Але грядки ще не готові.

Поразкидала по садку фацелію. Може просто перевела насіння, та все ж маю надію на силу життя. Сам садок обрізаю ( ще не закінчила) по максимуму. Яблуням дала другий шанс, сливки- дички в основному під корінь. Сусідка каже що тепер вони як на рентгені, бо раніше в цих джунглях їх будинок навіть не проглядався, а тепер видно з усіх сторін. Та й мені видно пів яра нашого

Майже всю зиму доробляла стіни в хаті. Залишається ще трохи- кухня та ванна. Я вже шпаклюю як профі :winking_face_with_tongue:.

Лисиці бігають як собаки, серед біла дня ловлять курей. Вчора вона щось приглядалася до кіз, козенят. Навіть неперелякалась, коли я наблизилася. То прийшлось бігом всіх загнати до хліва. Бо діти козячі бігають де хочуть і як хочуть, та ще й спати десь там лягають. Прям біда з цими лисами. Як би трошки огорожи поставати, то можна було б собак пускати на цілий день, хоч полякали б.

10 лайков

Ох, дивлюся форум наш майже потух.

Вже і не зрозумієш, хто ще займається, а хто вже ні.

А я, здається , луплю лобом скелю.

Якісь пригоди кожного дня, або через день.

З останнього. Вчора ввечері загубився цапок. Як козеня в 3,5 місяці могло десь дітися я собі не уявляю. А побачила я це тільки сьогодні, коли вранці пішли пастися. Рахую- 10, ще раз-11, ще-8, знову 10. Поки вийшли на більш відкриту місцевість і я вже рахувала: Ладині-3, Зіркині-3, Аврора-1, Ялинка-Василинка-2, Мія… одна козочка, а цапка не бачу. То я зрозуміла, чому вона в ранці вийшла з повним вимʼям. Все б нічого, але я цього красеня назначила на наступного плідника. Шукаю.

На фб запитала за електро пастух. Вже замовила по рекомендації козоводів. Тепер чекаю, коли той вівторок вже настане- приїде пастух.

Коли купляла будинок, гадала, що нам с козами місця з головою. Але виявилось, що сусіди дуже близько, звикли жити без огорожі. А козенят коли більше десятка, то вони толпою ганяють далеко від мами.

На мою молочку не багато покупців. Їм сама, пригощаю нових знайомих. Поки живу в борг. Оце і є моя скеля.

А ще виявилось, що самій без всякої допомоги трошки важкувато. Син у війську, невісточка з онучком поки поїхали в Камʼянець. Там синок був на бзвп, вони поїхали за ним і поки залишилися. Андрюша зараз на Харківському напрямку.

Грядки все ще роблю. Всякі. Експериментую. Вчора мені ще трошки томатів дали- іду зараз розробляти та садити.

Сіно… як у всіх. Навчилась косити звичайною косою.

10 лайков

Іра, знайшлося козеня ?

Так, знайшлося. Прийшов сам. Я написала в групу села з фото. Через пару годин дитина була біля загону з козами. Хоч перед цим ми паслися зранку в тому місці, потім я ходила, звала. Але дитина якимось чином знайшлась

9 лайков

Ну і добре, що все вирішилось .

Ну, що? У літечка залишився останній місяць. Для мене теплий період промайнув, як тиждень. Знову дивуюсь, як люди встигають. Чи то я така незграбна, чи інші вправніші?

Ще два баклажани стоять в розсадних стаканах, ще сіно не підняте в сінник, молочка складається в морозилку- з покупцями сутужно. Але огірки вже в банках, трохи варення. Як казала моя нова подруга: в селі можна нічого не садити, завжди знайдеться хтось, в кого будуть залишки. Приблизно так і було. Смородину я посадила на весні, але збирала в сусідки- вона запропонувала, бо їй так багато не треба. Зато кабачки в мене свої та так рано почалися, що сама давала сусідам. Завдяки посадці картоплі під підстилку, не перевертаючи куща, беру картопельку коли треба.

Виявляється, одній їжі багато не треба. Так що головні споживачі це собака, кішка, кури та кози.

Старенький пес, що того літа прибився до нас, помер місяць тому. Так шкода, його не вистачає в дворі.

По козах. Шість дійних, з них 3 першокотки. Три малих кізки та цап- мандрівник. Троє цапів та козичка переїхали до Люди в « настоящий дім», інші в морозилку. Виявляється, що ковбаса з козиного мʼяса дуже смачна і їдять навіть ті що фукають на козине. Якщо думати тверезо, то треба скоротити стадо. І починається: Лада- не обговорюється- навіть якщо піде на пенсію, але ще дає біля 4 літрів; Аврора- майже те саме, для продажу трохи старувата, перестала всіх гоняти, на піку було 5, зараз біля 4; Зірка- 3 окот, знайшли спільну мову, гарне кріплення, легенько доїть, 5,5 тримала довго, тільки зараз почала зменшувати; Мія- єдина рогата, зрозуміла це і лупить всіх підряд, людей це не стосується, вимʼя як надутий мʼяч з тоненькими дійками ( думала, що перша на вихід буде, але…) першокотка, ще кормить двох дітей (5 місяців), я пристосувалася до неї та мені дістається приблизно 2,5-3 літра, її мама радує пані Олю « кози над Тікичем», гадаю на осінь буде обезрожена; Ялинка-Василинка- перший, гарне кріплення, дійки не великі, але зручні та сподіваюсь за другим оком стануть більші, як в мами Зірки, 2,5-3 л; Халва-єдина коза, схожа на звичних кіз- біла, вуха звичайні, було дике козеня (цю взагалі думала в морозилку), а зараз це невеличка компактна козочка ( дуже рано покрита), єдина, яку я не привʼязую на дойці, ціловашка- обнімашка, мякусеньке вимʼя 1,6 вже півроку доїться. І що? « такая корова нужна самому»!

7 лайков

Ну і про саме головне. Почала писати, бо не знала куди себе подіти.

Чотири дні назад наш маленький Вітюша впав з ліжка. Сьогодні вночі йому зробили операцію на головочці. Молимося за нього. Лікар з ОХМАТДИТУ.

Дякую адекватному командиру, сина - тата відпустили до них. Тато й мама поряд із своїм янголятком. А всякі бабці та дідусь на великій відстані від них, можуть тільки молитися та підтримувати чим можуть :folded_hands:t2:

5 лайков

Ирочка, пусть ангел хранитель бережет Витюшу, и он быстро пойдет на поправку! :folded_hands:

2 лайка

Дякую, ми всі молимося :folded_hands:t2:

Лікарі в шоці- дитина впала з ліжка 40 см на ламінат, а травма дуже важка, набряк мозку, кт показує інсульт, кольорове кт цього не показує. Сьогодні має бути консиліум

2 лайка

Господи, дай здоров"я дитинці! Мамі і татові, бабусям - терпіння і надії. Миру всім!

3 лайка

Внучку здоровья , пусть все будет хорошо :folded_hands: