А то ж
В нас там ще одна ягідка підростає.
Дякую! ![]()
Легкого окоту і багато молочка! ![]()
Щось я на цих ще не настроїлась. Хлоїних грудневих за пазухою носила, а цими поки так - очима любуюсь. Їх і жмакать страшно, такі тендітні.
А то ж
В нас там ще одна ягідка підростає.
Дякую! ![]()
Легкого окоту і багато молочка! ![]()
Щось я на цих ще не настроїлась. Хлоїних грудневих за пазухою носила, а цими поки так - очима любуюсь. Їх і жмакать страшно, такі тендітні.
Дзвонила, дізнавалась. Буде поїздка в нашу сторону на початку травня. Мені буде нагода нарешті заправити свій сосуд і перекласти в нього решту доз. Правда, азот подорожчав більш ніж у 2 рази. Дози зааненців є, але залишились тільки дорогі - по 2000 доза (за альпів не питала). Поки що не готова. Може на осінь - побачим. Поки буде Фарго.
Так що кого цікавить і хто в темі - дзвоніть на Генетику і селекцію і домовляйтесь.
зайцы! прекрасные. фотоохота определенно удалась!
Заінтригували… Почала доїти Вишню і Марту в загальне відро, і на тобі - жир на стінках відра так осідає, що треба довго відмивати дуже гарячою водою. В мене раніше такого не було, щоб по свіжому неможна металеве відро відмити. Тепер треба знайти винуватицю - виміряти всім жир та білок.
В мене постійно така дійниця, вже й в звичку.
Ще й сироватка з-під сиру така жирнюча зараз , та пахне вершками (лишилися тільки чисті нубийки в стаді).
Гадаю що це Вишня Вам таке родить ![]()
Збирайте сметану з сироватки, бийте масло. Можна так відстоювати, можна через сепаратор. І потім топити гхі на зберігання.
Так, я із сироватки сирної гоню вершки, їх мало, але вони є, а саму сироватку варю на рікотту. Нічого не пропадає, є сир качотта, є масло, є рікотта, і все з одного молока.
Мої підстаркуваті кози (Лама і Самба) підкинули мені питання. Чи актуальні будуть мені 50% нубійці в кінці жовтня? А я й розгубилася. Що мені треба буде на осінь? Молоко чи козенята? Вірніше чи молоко з козенятами, чи молоко без козенят? От, думаю, а вони в охоту збираються…
Наче й мясо для сім’ї не лишнє, але ж зимове мясо виростити набагато дорожче, ніж літнє. А з іншої сторони, якщо тільки до місяця ростити - то й різниці немає…
Якщо гуляють то не підстаркуваті нема чого ображати кіз в розквіті…
![]()
Та, гуляти не хитре діло. А от молока вони вже дають трохи менше первісток. Розквіт позаду.
А який вік у них, тобто підстаркуваті у вас в скільки років рахуються?
Ці дві кози 2015-го року народження, мають уже по 7 окотів. Так то вони ще ого-го, а от гормони лактації видно вже не ті.
А два роки тому ще був розквіт Козий двор "Коза-юа" - #3037 by olga79
А гормони лактації залежать від віку чи від кількості окотів?
Оля, а Лама ким приходиться для Лиски? Тітка? Запитую бо форма вимені, дійок , кріпленя вимені , кріплення дійок один в один. Друге фото точно з Лиски зроблене
Правда габарити у нас поки менші. Зрозуміло, що все це Лиска отримала не по лінії Єнісея. Ніяк фото сесію не організую - то нема часу, то нема помічника, то нема насторою то в мене… то в Лиски. ![]()
Від генетики і віку. У кіз теж є клімакс. І наступає він в 8 років і старше.
Лама і прабаба Лиски - Лора - вони сестри по батькові (Лорд), і двоюрідні сестри по матерям (Марта і Роза).
До того ж Лама приходиться сестрою по батькові і бабі Лиски - Квітці (бо Квітка від Лори і Лорда - інбридинг донька-батько).
Ось так все закручено.
Але такого типу вимя я зустрічаю і від Єнісея, і від французьких козлів.
Ось тут про Лору http://koza-ua.com/?page_id=758
А тут про Квітку https://koza-ua.com/?page_id=1206
Марта (Вайта х ШО Фалькош), 14 місяців, місяць після окоту, 3,5л на двухразовому доїнні, ще додає. При чому отримує жменю вівса, решта - 4 години випасу, сіно і підсушена трава. Вимя трошки в подряпинах - ожина в лісі. Це вже майже загоїлись. Вимя з’являється раніше, ніж розум обходити хащі. І незважаючи на подряпини - стоїть дуже терпляче. Залюбки годувала всіх - і нубійочок добровільно догодовувала (бо у Вишні на двох не хватало), і свою годувала. На початку дійки були дуже куценькі. Як почала руками доїти - відтягнулись.
Ще є на господарстві напів брат Марти (Барбі х ШО Фалькош). Білий, безрогий, 2 місяці, 87,5% заанен (з них 50% Франція). Кого цікавить - дзвоніть, пишіть, бо скоро з’їм.
Подивитись Барбі можна тут Барби из «Коза-юа», 75% зааненская коза | Хозяйство "Коза-юа"