Ох… Значить, тоді доведеться собакам дежурити ночами цілу зиму. Будуть працювати далі, а не “байдики бити”)
Щоб вона знайшла собі інше “рибне” місце для ловлі мишей. Бо тут їй тоді буде некомфортно, надіюсь.
Оля, собаки вакциновані від сказу? Не люблю лисиць які по дворах шастають…
Так, Зоя, і собаки, і кози якраз повторно вакциновані, трошки більше місяця назад, Нобіваком. По ідеї, імунітет повинен би бути хороший…
Ой, вибачте, Олю. Це мій комп завис, а з телефоном ніяк не подружусь - умудрилась відправити перше повідомлення не в ту тему. Виправлю.
Це 100% не лисячий слід. Котячий.
У лисиці слід за розміром як у середнього розміру собаки і формою видовженіший, ніж собачий. Пальчики абсолютно не так розташовані, як на Вашому фото.Співвідношення подушечки і пальчиків інше.
От і я двічі сусіда перепитувала, бо мені здалось, що не лисиці слід. Каже, що лисиці…а краще сказав, як новий побачите, то сфоткайте свіжий і стежку як переставляє лапки.
У нас теж такі знавці, що як бачили сліди моїх собак у лісі, то жахали один одного " у нас в лісі вовки завелися, я сам/а на власні очі бачив/ла". Ба більше, я пару разів розважалася: у групах мисливських на ФБ питала у мисливців чий слід, показуючи їм фотку сліду когось зі своїх собак (фотала поруч зі своєю рукою для порівняння) Половина(!) мисливців були переконані, що слід вовчий. Хоч насправді собачий і вовчий сліди різні.
Собаки на звіра зовсім інакше реагують, ніж на собак чи людей. Так гирчать, страшне
Сподіваюсь, у вас добрі охоронці, бо буває і такі породи лякаються. У мене зараз гуцульська аборигенка, то в 10 міс так гирчала і кидалася на лиса - жах, а як пустила з ланця, вона хвіст піджала та до хати. Я з нею розмовляла, тримала за нашийник, та й шла туди, куди лис втік. То вона вже почала закипати, розлютилася, як сатана, тоді пустила. Вона впевнено побігла в ліс, повернулася за пів-години. Після того лисів ганяла не раз. Тільки одного разу в лісі сильно налякалася, мабудь то була рись, сусіди кажуть, що їх всі бояться дуже-дуже - собаки і худоба.
Лис прихдить о 3 ночі, можна годинник перевіряти, у нас тут один навесні ходив, вже як домашня тваринка, не скажений, гарненький хлопчик. Бріна гавкає, він знає, куди ланцюг дістає, підійде за 2м, лапу задере, попісяє, я ліхтариком засвічу, він спокійно розвертається та йде
Не завжди. Мої собаки на людей і чужих собак агресивніше реагують, ніж на лисицю.
У нас до минулої зими по сусідству жив лис, нора була метрах в п’ятидесяти. Жив тут цей лис задовго до нас, а ми сюди приїхали дев’ять років тому. Щоправда тоді він ще жив зі своєю подругою. Влітку лисенят приводили до нас у сад вночі, малі бігали гралися з маламутами Пара нам шкоди не робила, вже скільки разів я забували гусей/гусенят на ніч закрити, ніколи нікого не брали, хоч і собак тоді ще на хоздворі не було. Пара мишкувала, хрущів ловила щовечора на нашій ділянці. Допоки самка не загинула три роки тому. Відтоді лис лишився сам. З собаками моїми він дружив, іноді грався з ними через паркан-рабицю. А ще я бачила, як він заначки їжі робив в метрі від маламутів
Знав, що ніхто не наважиться підійти до них близько. Я регулярно кожного січня згодовувала лису “гостинця” - пероральну вакцину від сказу. Рік тому, під час облав, його вбили мисливці. Тепер лисиць тут немає. Стали ходити коти. Різні. Не знаю навіть звідки вони ходять, чи вони чиїсь, чи безхозні. Тому от у плані сказу котів я боюся набагааато більше, ніж лисицю. Котів в селі ніхто не вакцинує ані ін’єкціями, ані перорально. І кіт може залізти куди хоч.
Дівчата, @Svit-art , @zoia1 , @Yara88 , @Magura , спасибі за підказки! Я поки що нічого нового не можу сказати. Сьогодні вже третю ніч ставлю собаку в саду на чергування. В зоні доступу у неї територія перед піднавісом, і розрахувала так, щоб собака ще на 1,5 метра могла заходити всередину у піднавіс. Більше туди впустити не получається, бо тоді може ланцюгом закрутись за опору. Листя нема і проглядується практично увесь сад - город, аж до річки ( тільки окрім задньої стіни піднасісу з сіном…).
Першу ніч нових слідів не було. Другу ніч не знаю, бо падав сніг і вітер, якщо сліди і були то їх все одно б замело. Зараз вітер затих, зранку перевірю.
Сіно я розправила так, щоб не було жодних отворів під піддони. Ніхто не розсував поки що…
Буду спостерігати далі.
Собака чути було що вночі гавкала, рвалась на ланцюгу. Але я не ходила дивитись в сад серед ночі, на що саме агресія. Перед тим з лисом мої собаки не зустрічались (на моїх очах принаймні) тож як реагує не бачила. Шкода, що камери немаю… Можна було б тоді переглянути і не відгадувати кіт це чи лис…
Але вже дізналась що недалеко по сусідству декілька курей пропало зимою.
І знаю що під моїм городом, біля річки, лисиці промишляють завжди (ліс зовсім поруч, а за річкою ще один). Часто поблизу річки, на пасовищі, від гуски тільки пір’я можна знайти… А гуси зараз по подвір’ях сидять… Тому може бути, що їсти лисиці хочеться і йде ближче до людей… Ще й земля у нас замерзла з льодовою оболонкою… Миші важко ловити…
Ми вже три дні закриваємо собаку у пустий хлівчик. От десь з 19-тої години починає гавкати, аж до хрипоти. Перший раз вийшла подивитися, але включила світло. У нас можна включити з хати так, щоб все подвір"я освічується. Нікого не побачила. Але то була моя помилка. Ранком обдивилася все, що за огорожею до городу. Є сліди котячі, собачі, але не багато. Бачила, що вдень бігала невелика чорна собака, схожа на таксу. Сьогодні ввечері знову концерт. Якщо ми в хаті чуємо, значить і сусідки зліва і справа чують, одинокі жінки, а тут ще і собака не дає спати. Вийшла тихенько, без світла. Знову нікого не бачу. На сусідній вулиці у дворі гризуться собаки, гакіт такий, що ого. Закрила знову свою охорону, сухої соломки ще настелила - спи. Кози закриті, кури закриті, там ніхто, крім людини, не залізе. А від людей замків не існує. Хто схоче вкрасти, то знайде як це зробити.
Зрозуміло, чому на того лиса не реагував, бо він був в «початкових налаштунках». Це ж любого охоронця приведи на територію з тваринами та людьми і він їх не чіпає. Освоюється і ніхто новий туди не підійде - охорона працює🐶
Розкажу свіжі новини. Собачі нічні чергування таки не є даремні.
Цієї ночі гість зі сторони сусідів вже йшов до нас, але передумав. Сліди я побачила сьогодні зранку. Ось така гарна “лінієчка”.
І вже на виході з сусідського городу, під сіткою в сторону річки, сфоткала сліди зблизька. Там де було видно чіткі відбитки лапок поокремо. Розмір - знову тих самих 4 см.
Виглядає так ніби й справді лис. Йшов собі спокійно, а потім розворот і вже пішов з оглядкою. А собака в цю сторону, доки діставала, добряче сніг втрамбувала. Видно що землю царапала, рвалась…
Щось я, Марино, раніше це Ваше питання пропустила.
На охорону своїх кавказів не жаліюсь, вони умнічки. Але я ніколи не люблю хвалитись і трошки є самокритична😉 .
І тому, поки вони ще на моїх очах не зустрічались з хижаком, то якось неправильно буде казати що все ідеально. Але я своїм собакам і їхнім інстинктам довіряю і вірю що “вовкодави” в кавказькій вівчарці продовжують жити
Так ходе лисиця. У нас в перед новим роком зачастила, покарала молоденьких курчат, а потім курку роздерла прямо в сіннику.
А у нас вдома з’явився новий звір - “Єдинорог” називається!
Розповім як це було.) 12 січня, Квіточці і Хеппі я одягнула резинки на роги. Бо Квіточка почала так ганяти і бити кіз, що я не витримала. Замість того, щоб травмовані були усі кози, краще нехай помучиться деякий час вона одна… А Хеппі ще не билась зовсім, але досвід по Квіточці показує, що це лише тимчасово. Пізніше вона побачить перевагу і все одно застосує свою зброю. Квіточка раніше теж абсолютно роги не використовувала, аж до цієї зими. І почала бити всіх кіз наліво і направо… Тож ця вимушена міра буде кращою, аніж якщо б довелось козу прив’язувати.
Отже, у Хеппі роги обломались 8 лютого ( їй ще нема року і майже місяць носіння резинок)
А Квіточка виломала один ріг 13 лютого (їй майже два роки, резинки вже місяць на рогах). А тепер стала дуже обережна. Після втрати першого рогу нема різких рухів, стала дуже акуратною. Не витягує більше різко голови з кормушки, щоб відігнати інших. Не намагається когось з кіз вдарити під живіт. Мабуть з другим рогом, через свою обережність, тепер буде ходити довго… Але кози, поки що, усі все одно її бояться.
Звикаю тепер до образу єдинорога в стаді.
Хочу і на своїй сторіночці похвалитись призом який отримала від Світани @Yara88 в конкурсі “Щедра Коза 2021- 2022”!
На виграний сертифікат - я вибрала бюстгальтер для кози. Чудова річ, коли треба захистити кізоньці вим’я від пошкоджень (особливо тоді, коли воно дуже велике і їй Інколи важко через це ходити на випас). Дуже гарне, професійне пошиття, все продумано до деталей
Дякую, Світано!
А в темі конкурсу, я виклала фото, де “модель дефілює на подіумі” в новій обновці
Поставлю посилання сюди, щоб не завантажувати фото повторно:
А тим часом… Поки я одягала бюстгальтер на Манюню, просила щоб вона не хвилювалась ( бо ж до окоту вже дуже близько), чухала і годувала вкусняшками, лише встигнувши зробити з сином декілька кадрів - ми почули страшенний крик за спинами… Моя Квіточка, вона ж “єдинорог” дивилась, дивилась і тоді з ревності і злості вдарила огорожу або іншу козу… Від того, що увага належала не їй, вона забула про обережність… І другий ріг теж виломала. “Єдиноріг” у нас пропав. Тепер є мила обезрожена Квіточка, яка більше не зможе битись і травмувати рогами кіз.
Дякую, Ольга, за такий чудовий фотозвіт з відгуком Ваша козомодель просто красуня, їй дуже пасує таке вбрання
Просто напишу сьогодні це тут…
Миру і витримки усім… Тримаймося…
Обіймаю і плачу від безсилля щось змінити разом із Вами, тими хто зараз в найгарячіших точках… Люблю вас, дівчатка
Молюсь…
З нами Бог і Україна!