Продам сосуд Дьюара Чернігівська область, Срібне

Продам сосуд Дьюара б/у 5-ти літровий для транспортування. Був придбаний у червні 2019 (вже після використання) на колишній фермі “Деметра”. Використовувся мною декілька разів для перевезення спермодоз на великі відстані. Абсолютно повноцінна робота (азот зливався після передачі матеріалу практично у тому ж об’ємі, що і заливався, враховуючи випаровування. Рекомендовано зберігати матеріал у такому сосуді до 14 днів (порада фахівців) сама не експериментувала. Із недоліків - у кришці відклеєний і частково пошкоджений пінопласт. Я його купила з таким пошкодженням, мені сказали, що він працює відмінно, у чому я переконалася, але пошкодження можна відремонтувати. Ціна 3500 гривень. Доставка НП, Укрпошта, за рахунок отримувача. Придбала так як не було альтернативи доставки матеріалу у моє село в потрібні мені сроки, продаю, бо наразі є спеціаліст, який самостійно привозе потрібний мені матеріал і покриває моїх тварин.

9 лайков

7 лайков

А що буде на 15+ день? Де дінеться азот?

1 лайк

Він постійно випаровується, а якщо випарується, то ваші спермодози плчнкть тхнути

2 лайка

Грета підказала правильно. В нормі рідкий азот весь час повільно випаровується. Ні в якому разі сосуд не має бути герметично закритий, бо вибухне, тому азот у всі сосуди без виключень, у тому числі в “стаціонарні” потрібно час від часу доливати. Ще важливий момент: коли заправляєте азотом спочатку певна кількість розходиться на охолодження сосуду, а коли він охолоджений, тоді вже заливають той об’єм, який потрібно і він потихеньку парує.

3 лайка

5-литрового сосуда Дьюара хватит максимум на 3-4 дня хранения, он просто испарится. У меня был 25-литровый, так уже на 18 день азота оставалось на дне. На 20-й день было пусто

1 лайк

А мені цікаво, на -70 сперму можна зберігати? Бактеріальні колекції можна.

1 лайк

Нет, нельзя- слишком тепло.

А хтось пробував? Ну зрозуміло, азот поза конкуренцією… Але.

Я так розумію, що фішка азоту моментальна заморозка коли не утворюються кристали води. А якщо вже заморожене перенести і зберігати. Ясно, що азот, це практично "вічне " зберігання, але може на -70 можна зберігати кілька місяців?

Если вынуть спермадозу из азота и просто подержать на воздухе 10-15 секунд, а потом опять в азот опустить, то сперматозоиды погибнут. Это мне объясняли, когда обучалась осеменять. Максимально на воздухе можно держать 5 секунд.

1 лайк

Можливо вона встигає розмерзнутися. Саме розморозка-заморозка погано. Бо не гинуть же вони, коли їх вийняли і розморозили для дії

Я к тому, что они успевают немного нагреться. Может, где-то -70 и получится, может, ещё меньше. Значит, любое нагревание выше температуры азота губительно.

1 лайк

Я не перевіряла, бо мала можливість по приїзду передати ветлікарю свій матеріал. Але це питання мене цікавило, тому я запитала у хлопців зі “Селекція та генетика” коли вони заправляли мій сосуд, вони сказали більше 14 днів не рекомендуємо і потрібно зробити собі якусь палицю із замірами глибини азоту. Я їм повністю довіряю. Можливо у вашому було якесь пошкодження і черезмірний витік? Наш ветлікар має один вдома величезний, а один (мабуть, десь на 25, а можливо менше) у автомобілі, бо він зранку до пізньої ночі їздить без вихідних по господарствах, по декількох районах. Не думаю, що у нього є можливість поповнювати часто свої “дьюари” азотом. При тому, що він часто їх відкриває.

Я маю іншу інформацію. Поясню, коли дістається із сосуду мішок з дозами, а з мішка потрібно дістати лише одну паєтку, йде час доки мішок відкривається, а це не легко, щоб не ошпарити пальці, потім пінцетом дістається “соломинка” це теж час, потім мішок зав’язується і опускається в азот. Тобто, інші паєти у мішку побували в азоті, після цього на повітрі і опускаються знову у азот і у свій час результативно використовуються.

2 лайка

Я вам розкажу таку історію, якби це відбулося не зі мною, то не повірила б. Коли моя тварина в черговий раз не покрилася, а я розраховувала на інший результат, прийшла в охоту, а я не готова, матеріалу потрібного немає. Пропускати охоту вкрай небажано. Вирішую змінити лікаря, домовляюсь, що поректалити і скаже чи все в нормі. Приїжджає лікар, дивиться і говорить, все норм, якщо протягом декількох годин покриємо, буде ідеально, пізніше не впевнений. Я у сусідньому районі домовляюсь з фермером про дозу, так як їхати менше 40 км і купувати лише одну соломинку, хватаю металевий термос і лечу туди. Приїхала, а ветлікар фермера говорить “дозу бери, а азоту не дам”. Домовилися з ним (гроші творять чудеса)) він наливає азоту у мій термос, я прошу долити ще, він категорично відмовляється, говорить досить з головою. На вулиці жара +30, я лечу додому, приїжджає мій лікар відкриває термос, а там азоту НУЛЬ!!! Все пішло на охолодження термосу. Мені аж погано стало. Після цього перевіряємо сперматозоїди під мікроскопом - рухаються🙂. Мій висновок, питатися інформацію у практиків, які “собаку з’їли” на цьому, часто теорія протилежна практиці. Свій сосуд я купувала за рекомендацією Вадима Прядко, бо він ним користувався доки працював на “Диметрі” (до закриття цієї ферми). Я звернулася до нього з цим питанням, бо він весь час у цьому крутиться, знає багатьох фермерів і хто що продає серед них. Йому теж повністю довіряю, він порядна людина. Одне що, я не запитувала у нього скільки можна максимально зберігати матеріал у даному сосуді, бо у мене таке питання не стояло на порядку денному🙂. Найкраще самому контролювати рівень азоту у своєму Дьюарі.

2 лайка

Я не пробувала, але колись читала. Потрібно подивитися чи не для матеріалу хряків такі бокси використовуються?:thinking:

Мені так подобається, що на “козоводі” у оголошенні можна просто поспілкуватися, поділитися досвідом, обмінятися інформацією, почути чиюсь думку. Це так класно🙂 Більше ніде такого не зустрічала.

3 лайка

В норме так не должно быть. Это был какой-то не соответствующий своим техническим характеристикам сосуд.

1 лайк

Оля, в паспорте и в реальности не одно и то же. Меня и Фычак В. (Генетика и селекция) тогда предупреждал, что не стоит доверять паспорту, в реальности ты же не будешь допускать, чтобы азот полностью испарился, и только потом дозаправлять. По факту так и вышло. А 5-литровые используются только для транспортировки спермы (ну, плюс запас до 2-х дней). Это не я придумала, поговори с Фычаком, у него реальный опыт.

1 лайк