Ми з кізочками нарешті ризикнули вийти на найкраще місце нашого випасу, туди де ходили ще зимою.
Дорога не зовсім близька і поки весною було достатньо гарної рослинності поблизу, то іти туди не було потреби. А потім літом в спеку - усі кусючі комахи, а в лісі вони особливо великі і кізоньки їх дуже бояться… Цифлуром оброблені кози були давненько, тож для усіх кровососущих комах вони ставали мішенью…
Але цими днями мої діти їздили в табір у Карпати і я їм купила спрей “Off екстрім” від кліщів, комарів, гедзів, оводів і т.д. Дітям він не згодився, але я вирішила, що не пропадати добру і спробувала перевірити його ефективність. Обробила свій одяг і недоуздки козочкам (точніше, і всю решта амуніцію - повідок Манюні і ошийник Хеппі) для запаху, тільки з зовнішньої сторони, щоб безпосередньо не контактував препарат з шкірою кіз. Тому, що, невідомо як би це вплинуло на молоко і шкіру у козочок… І сталось чудо! Козочок ніхто не кусав! Прилітали, кружляли декілька кругів і летіли собі геть! Тільки комарі низько на ноги сідали, але кози на них навіть не реагують. Не знаю наскільки довго амуніція збереже цей запах, але думаю, що якщо трошки обновляти і збризкувати перед виходом, то до кінця сезону всяких бомків (так у нас називають цих кровопивць) можна буде рятуватись. Вдома я все одно з кізочок усю амуніцію знімаю, мені так спокійніше і безпечніше. І щоб запах не вивітрювався швидко, помістила все у поліетиленовий пакет до наступного разу.
І на відео мої кізочки, вим’ячко не повністю наповнене, бо зі спекою а потім зливами і дощами вони були більше на сіні і скинули молоко. І по нашому графіку до дойки ще 2 -3 год.
Звичайно, вони не ідеальні, але дуже - дуже любимі!