Коза перестала давать доится, а молока полно.

Здравствуйте.
В прошлом году коза примерно в это же время так же перестала давать доиться и одновременно с этим колличество молока стало уменьшаться… Тойсть по сути она сама решила что уже хватит и пора ей отдохнуть (уйти в запуск, вроде бы так это называется если я не ошибаюсь). Соответственно я ее оставил в покое и все было хорошо.
В этом году ситуация аналогичная но проблема в том что колличество молока не уменьшается! Можно спокойно за раз надоить 3 литра как минимум. При попытках доить коза начинает прыгать, мэкать, приседать и исполнять другие пируэты. Само вымя упругое но не твердое и каких либо затвердеваний нет, никаких покраснений и повышенной температуры, ест нормально - тойсть все в полном порядке. Пробовал доить по чуть-чуть, потом через день, а сейчас дотронуться до вымени не даёт… Так и ходит с полным выменем… Кстати даже своей дочке уже давать пить перестала.
Что делать?

1 лайк

Напевно, коза покрита? Деякі самозапускаються після покриття. Частіше таке буває у безпородних кізок. Просто особливість даної кози.
А вим’я м’'яке, не гаряче, затвердінь ніякіх немає? Можна зробити тест на мастит на всяк випадок.
Доїти, чи запускати - ваше рішення.
Але якщо вирішили доїти, то робіть це регулярно. Можливо не два-три рази на день, хоча би раз на день. Кількість молока велика. Конкретно я би доїла. Може смаколиків під носа, може у станочок, може просто своїм тілом притримувати, або з помічником.

2 лайка

Так, коза покрита. Ні температури, ні затвердінь, взагалі нічого особливого немає, все в повному порядку принаймні поки що.
Я розумію що вона пішла у запуск, мало того я зовсім не проти бо вже пальців не відчуваю від безперервного доїння). Але я побоююся за те що буде з тим молоком яке знаходиться у вим’ї.
Ну і найголовніша проблема в тому що доїти примусово цього рогатого “кабанчика” просто нереально. Доїться вона в мене стоячи в доїльному станку, при доїнні даю зерно і т.д. тобто все робиться по всім “канонам” як воно має бути. Але всеодно як тільки я доторкаюся до вим’я вона починає підстрибувати задніми лапами не зважаючи на те що голова затиснута в станку. І при цьому примудряється продовжувати їсти зерно з миски). А якщо її притримувати згори та з боків щоб вона не стрибала-танцювала вона банально лягає усією масою і все… Іншими словами щоб її подоїти насильно потрібно як мінімум дві людини а саму козу зв’язати по “руках і ногах” тай ще прив’язати до якоїсь дошки щоб вона не могла взагалі поворухнутись… Таке радикальне рішення як на мене вже занадто, тим паче що робити це потрібно кожного дня.
Найголовніше на що я потребую відповідь так це те чи не “скисне” молоко у вм’ї що в подальшому приведе до тяжких ускладнень. Або можна не хвилюватись і залишити все іти само собою.

1 лайк

Яка загальна кількість молока за добу?
Якщо молока багато, більше 3 літрів за добу, можна спробувати поступово запустити, тобто, спочатку доїти раз у день днів 2-3, потім через день пару разів, потім через три дні видоїти і перестати. Так кількість молока буде поступово зменшуватися.
Молоко не скисне навіть як не будете доїти, але потрібно слідкувати, щоб вим’я було м’яке, без затвердінь і не гаряче.

2 лайка

За добу точно сказати не можу бо я її доїв лише зранку (3+ літрів за раз) а все інше залишав її дочці. В принципі можна припустити що коза дає не меньше 5 літрів на день. Минулого року було меньше але в цьому році коза народила чотирьох козенят і молока стала давати більше
Зараз її доїти як я вже писав нереально. Запускати козу я вже почав десь тиждень тому, але як я вже і писав, без результатно…
Отже мабуть єдиний варіант не доїти і просто слідкувати за вим’ям.

1 лайк

5 літрів молока для запуску - то багато.
А скільки часу коза доїться? Коли народила козенят?

Буває так само складно роздоювати першокоток. Я ставляю біля стіни, за нашийник припинаю, щоб не могла дуже смикатися вперед і назад, плечем притискаю до стіни і однією рукою дою в подійник, потім виливаю у відро. Подійник (велика кружка) для того, щоб не могла ногами вибити. Головне - не бити і не кричати. Поглажувати і хвалити, розмовляти з нею. Пояснювати, що буде погано, як не здоїти. Вони все розуміють прекрасно.
Боюся, що з 5 літрів запуск може негарно скінчитися.

1 лайк

Скільки часу доїться не знаю… Боюся помилитися але приблизно я її почав доїти після трьох місяців (якщо не пізніше) після народження козенят. Вони все випивали, тому й доїти раніше було нічого. Лише після того як я прибрав двох козликів почало залишатися молоко і я почав доїти.
А козенята народилися дуже ранньою весною, бо пам’ятаю що я їх не виводив довгий час на пасовище бо ще трави зеленої не було і вони з матір’ю їли деякий час сіно. Я ще дивувався що вони такі малі а вже сіно жують).

2 лайка

Ну добре, завтра з ранку спробую подоїти і напишу результат.

2 лайка

У вас дуже добра козичка, бережіть її.

3 лайка

Отже майже без казусів вдалося надоїти біля двох літрів молока, але багато ще залишилося бо вже не хотів її мучити.
Дякую за поради, маю надію що все буде добре).

1 лайк

Не можна так! Категорично не можна! Потрібно видоювати все! Не будете все видоювати - наживете козі мастит! Зіпсуєте козу, або зовсім…
Або доїти повністю, або не доїти зовсім.

1 лайк

Зрозумів, дякую.

1 лайк

А когда покрылась козочка?

Если честно то не знаю… Коза у меня находится вместе с козлом (ее сыном, так как я хочу получить от них “породу” так как сын ее получился особенным), так что я даже не полностью уверен что коза покрыта.

Но судя с того что козлик уже давненько перестал на нее прыгать то можно сделать вывод что он со своим делом справился.
Вчера я козу сдоил полностью, сегодня молоко опять набралось но уже не много (свиду литра два-три). Так что вроде бы она пошла в запуск. Думаю что ещё после завтра подою и дальше будет видно…

1 лайк

Это, конечно, не мое дело, но крыть мать сыном не есть хорошо. Генетику этим не укрепить, а вот наоборот может произойти.

3 лайка

Да, я слышал об этом.