Доброго дня, коза первокотка, срок родити 5 квітня, сьогодні о 5 ранку з’явився довгий слиз, спочатку темний, потім прозорий, а зараз темно рожевий.Вже 14 година дня, а потуги слабенькі, козочка жує жуйку і часто стоїть. Підкажіть будь-ласка чи потрібно приймати якісь міри?
Так, терміново потрібно викликати ветлікаря, або самому робити ревізію, як розкрилася шийка матки, можливо тварині потрібна допомога. Напевно, потрібна, дуже довго родова діяльність без результату.
Потрібно лізти в козу.
Козочка народила 4 козенят, на ранок в неї майже немає молока, ще має дуже сильниц пронос прям водичка, вона первістка, чи потрібно їй щось проколювати?
Яка температура? Потрібно з’ясувати, від чого пронос. Солодку воду давали?
Напишіть, чим годуєте, в якій кількості і скільки разів даєте. Запропонуйте харчову соду та сіль. Сіль лизунець обов’язково у вільному доступі.
Залежно, від чого пронос, буде рішення, колоти щось, чи ні. Якщо було втручання в козу - антибіотик я би вколола, наприклад, амоксицилін по вазі однократно.
Зараз лише сіно і вода, солодку воду давала одразу після пологів, жуйка в неї є, антибіотик я вже вколола, ще вколола борглюконат кальцію та вітозал
От від цукру і маєте пронос.
Дуже погано, що тільки сіно і вода. До пологів потрібно було готуватися заздалегідь, зернові починати давати за 3 тижні до пологів.
Якщо коза багатоплідна і ще не годувати збалансованою годівлею повноцінно, а тримати на сіні, звісно, молока буде дуже мало.
Запропонуйте соду.
До пологів я давала зерно, овес + ячмінь і трішки макухи, сіль лизунець з вітамінами у вільному доступі,також давала добавки кальцію фосфат, за тиждень до пологів прибрала лише з раціону макуху і соковиті корма
То добре, що давали.
Значить, молоко повинно прибувати. Але все одно, на 4 козенят явно не вистачить і потрібно когось вигодовувати окремо. Або прилаштовувати кудись.
На майбутнє - не потрібно перед пологами прибирати зернові. Тільки сіль і соду можна за пару тижнів прибрати, вони затримують воду. Щоб не було великого набряку.