Как правильно посеять козлятник на 20 сотках?

Теж вперше посіяли козлятник цього року. В батьків на городі сіяли приблизно 16 -18 квітня, по усіх правилах. Скарифікація, бактерії, без попадання сонячного проміння. З широкими міжряддями. Зійшов гарно, навіть забагато) Тут я ставила фото коли їздила до них на город. Зараз казали батьки що підріс дуже гарно 4 - 5 - 6 листочків має. Коли поїду туди то сфоткаю. Самій цікаво)

А от в мене вдома вийшла ще одна “експериментальна грядка” з порушенням усіх необхідних вимог. Насіння просто залишилось і вирішила на одному кусочку спробувати. Насіння було скарифіковане, але більше місяця назад оброблене бактеріями. Теоретично вони не мали б вижити. Але раніше в мене у флаконі залишився невикористаний зайвий концентрат бактерій ( зберігала у підвалі). Я його змішала з водою і повторно обробила насіння. Теоретично розчин теж недійсний, бо по інструкції , після відкриття флакону його треба було використати в той самий день. Посіяла насіння теж неправильно. Разом із піском посіяла врозкид зверху по грядці сплошним ковриком. Були хмари і сонця в цей час не було, я хотіла одразу граблями позагортати. Але приїхали гості і я мусіла на годину повернутись до хати. За цю годину хмари розійшлись і світило сонечко… Отже, знову ж таки теоретично, якщо якісь бактеріїї ще були живі, то сонце їх вбило. Але позагортала так як було, і думаю -добре що маленька грядочка, будь що буде) Сіяла 17 травня. Вже десь 4-5 днів гарно сходить. А от чи піде далі в ріст чи зупиниться якщо бактерії недійсні - побачимо, пізніше відпишусь… Оце я тільки що сфотографувала на ній козлятник, від посіву 13 днів ( регулярно падали дощі. І прохолода надворі 18-20°С). Вже з’являються справжні листочки.

І ще залишок насіння закинула в морозилку. Бо воно після наждачки в звичайних умовах довго не полежить… А на наступний рік спробую чи воно зійде)

3 лайка

В этом году погода способствует хорошей всхожести семян козлятника. Я сеяла в прошлом году, так и в этом еще всходит. Читала отзывы в вайбере в группе. Сеяли в этом году и без бактерий - взошел отлично.

Так, погода справді цього року для козлятника ніби по замовленню) Але, на скільки я зрозуміла, бактерії потрібні не для всхожості, а щоб рослина мала силу вирости і розвинути кореневі бульбочки і потім перезимувати… ( А схожість до 90% трохи лише покращує скарифікація, я проводила просто - наждачним папером на дощечці :grin:)

3 лайка

Супер. Гарні всходи

3 лайка

Відписую - розказую про свій козлятник :wink::grin:
(Як я його сіяла є розказано трошки вище у цій темі)

Мене трошки здоров’я підвело і забракло сил і часу щоб його рихлити, полоти чи сапати… Пишу як є і покажу… Він у мене можна сказати що покинутий на виживання…
До батьків я ще не їздила, фото не маю. Батько говорив що підріс добре. Є різної висоти рослини від 15 до 40 см. Грунт ми не розпушували- росте сам, як може… Я так і не вирвалась туди до цієї роботи…

А тепер найцікавіше, про мою “експериментальну” грядку козлятника. Він теж не був прополений. А так, як я там в грунт додала перегній то від рясних дощів бур’яни виросли суцільним килимом… І у нього вчора зранку був ось такий вигляд…

Але вечером перед цим дощ гарно все підлив і вчора зранку була прохолода, то я вирішила скосити бур’ян той що вище від козлятника… З надією що навіть якщо пошкоджу десь його, косою чи граблями, то без сонця він не згорить, а відновиться. І козам в неділю буде що їсти дати. Отже, вирішила і зробила…)

І тепер, найцікавіше. Тепер я впевнена на 100%, що інокуляція ( бактерії і обробка ними насіння) є дуже важлива в нашому регіоні. При повністю рівних умовах на моїй невеликій грядці я побачила очевидну різницю в рості рослин… Невеличка частина ( приблизно 2м ×1м) де я встигла загорнути оброблене насіння без сонця, так як і мало бути - підріс козлятник набагато краще аніж на решті грядки. ( хоч обробляла вже навіть недійсним розчином бактерій, з запізненням)
Ось який його ріст.
Нічого кращого від рукавиці не було під руками, щоб сфоткати на фоні для порівняння висоти рослин.)

А решта козлятника виглядає ось так…:cry:
Але буду надіятись, що він таки виросте…

І для порівняння, грядка еспарцету посіяна в той самий день. Але він без перегною. Там попередник люцерна, і я не знала чи точно будемо її фрезою різати.

І тепер розмір еспарцету - на одному рівні із козлятником ( тим, що вчасно був загорнутий у землю)

Тому, я думаю що інокулянт для козлятника треба використовувати обов’язково, щоб не ризикувати і не трудитись, а в результаті без винагороди… Добре що він тепер є в Україні і можна купити без жодних проблем. І дотримуватись усіх рекомендацій по розведенню і нанесенню на насіння і правильного висіву у грунт…

У мене вийшло оттаке, така я хазяйка із бур’янами) :person_facepalming::wink:

2 лайка

Дякую, Оля, за відповідь.

Ми весною сіяли еспарцет, вже більше тижня косимо на їжу і навіть трошки скосили на сіно. Вже цвіте, але дууже багато бур"яну, в основному молочай -латук.

2 лайка

Мы тоже весной сеяли эспарцет в смеси с райграсом и кострецом, уже скосили на сено первый укос. Как и ожидали первый укос ещё слабенький, пока корневая нарастёт. В прошлом году похожая смесь была, только вместо костреца сенокосная смесь, на сегодня уже второй укос сделали с того участка. в такой смеси эспарцет вроде лучше получается, чем чистый эспарцет.

4 лайка

Доброї пори часу.
Тему прочитав, але і тут не знайшов відповіді. Запитання до тих хто вже пройшов етап посіву. Посіяли цієї весни 30 сот козлятника. Добрива, бактерії… Сіяв вручну, то ж просапувати не реально. З самої весни сидить в стадії 2-6 листків. Дуже сильно пішло зілля, молочай та суріпиця. Де зілля менше, козлятник сидить в 2-3 листочки. Де в суцільну суріпиця там козлятник має 6 лисків.
Буду поверху косити та забирати зілля.
Так от цікавить, чи піде на слідуючий рік в ріст? Бо щось дуже ріст слабенький.

Який в Вас клімат? Моє враження, що він не для посушливих зон. В нас не росте.а от під будинком кущик прижився, де полив є.

1 лайк

колись був помірно континентальний, зараз невідомо що робиться… Межа Волинь - Полісся, вологи достатньо…

Ост фото козлятника у батьків, станом на сьогоднішній день. Не просапувався, не половся, росте разом із бур’янами. Лише один раз коли він був ще трохи менший трактором скосили верхівки бур’янів, щоб не надто затінювали його (вище козлятника). На фото він в різних зонах поля - краще і гірше місце, але нашвидкоруч зроблено, не вишукуючи більші чи менші рослини- бо насувалась хмара і треба було швидко їхати поки не намочило дорогу…
Пляшка на 1 л., для порівняння.

Ось так виглядав на моїй грядці козлятник місяць назад, в середині липня. Різниця в рості рослин через відсутність - присутність живих бульбочкових бактерій була очевидна… Зелений лише цьому на маленькому клаптику де насіння було вчасно загорнене у грунт і інокулянт не втратив свою дію…

На сьогоднішній день на моїй грядці ті рослини козлятнику які були жовтими вже повністю загинули, не зважаючи на регулярні дощі. Соломинки козлятника які стирчать з грунту без зусиль витягуються разом із мертвим коренем.
Гарно росте і зеленіє козлятник лише на цьому малому клаптику 2м х 1м… Там, де мабуть вижили бактерії…
Тепер цікаво, як він перезимує і чи піде в ріст наступного року? Буду надіятись. Якщо піде в ріст, весною буду досівати ще. Знову куплю інокулянт для насіння бобових (козлятник і там ще багато видів, можна буде ще якесь насіння пообробляти) і буду чітко дотримуватись усіх рекомендацій виробника, і не легковажити. Ось такий вийшов експеримент :wink: :slightly_smiling_face:

3 лайка

Продовжу розповідь про Козлятник. Думаю, що колись - комусь згодиться розповідь про цю культуру.
Ну от, вже пізня осінь і тепер повністю вперше скосили траву козлятник разом із засохлими бур’янами на городі у батьків. Трактор скосив, з’явились рядочки і на городі стало видно, що там все ж таки росте якась культура, а не лише бур’яни :wink:.
Перший рік вирощування, важкий і ризикований для Козлятника надіюсь не пропав даремно. І він відстояв своє місце під сонцем.
Дуже надіюсь, що на наступний рік я таки буду з сіном із козлятнику)… Бо якщо він не виросте весною, то я вже сказала батькам, що більше свого носа в городні справи пхати не буду - із своїми козячими фантазіями…

Траву з дітьми згребла, утилізували, а оберемочок сіна вибрала кізочкам на пробу. То вони його у мене мало з руками не повідривали)

І фото травички на пам’ять, там де трактор чуть промахнувся і залишив нескошені кущики…

10 лайков

А це мій результат вирощування козлятника

Готуємося до спроби №2

3 лайка

Перевіряю схожість насіння Галеги козлятника східного

2 лайка

Ура! Все ж таки спроба виростити козлятник у минулому році була вдалою. Зусилля були прикладені недаремно.
Рослинки цієї весни все ж таки пішли у ріст! Тепер буду надіятись на запашне і смачне сіно для моїх козуль!

Фото додаю:

Надіюсь що моя спроба і отриманий досвід (який я описувала вище у минулому році) допоможуть ще комусь виростити цю примхливу рослину.
Не бійтесь експериментувати, завжди є надія, що у вас усе получиться!
Гарних усім урожаїв!

10 лайков

Супер! А як би пройшли борінками весною, що б вологу закрити, то було взагалі супер. Чи ви плануєте ще між ряд обробляти?

Не буду нічого робити у міжряддях.
Я вже спробувала зробити цю дурницю, як весною тільки приїхала на цей город. Подивилась. І я теж тоді подумала, що треба зробити обробіток ґрунту у міжряддях. Декілька міжрядь поґрасувала ґраскою щоб було гарно оброблено ( так у нас називають металеву штуку в якої спереду декілька металевих коліщат, а за ними горизонтально іде лезо), але не перевіривши корінь перед цим.
Я знала, що Козлятник в цьому році має закрити міжряддя новими рослинами. Але думала, що мабуть він розростеться аж ближче до осені. І вже пройшовши декілька рядочків, лише тоді я здогадалась розкопати землю і подивитись на корінь… А козлятник уже на повну катушку випускає нові бічні пагони!
На цьому моя робота біля нього завершилась. Шкода, що мабуть я вже травмувала рослини, які встигла перед цим на мою думку “доглянути розпушуванням” . Нехай росте так як є. Корінь у нього, по ідеї, хороший. Думаю що вологу він собі для прожиття дістане із грунту глибше.

6 лайков

Борінки по верху йдуть і не пошкодили б коріння. Але це потрібно було рано весною. Хай росте і радує…

3 лайка

Дякую за Ваш досвід .