Теж вперше посіяли козлятник цього року. В батьків на городі сіяли приблизно 16 -18 квітня, по усіх правилах. Скарифікація, бактерії, без попадання сонячного проміння. З широкими міжряддями. Зійшов гарно, навіть забагато) Тут я ставила фото коли їздила до них на город. Зараз казали батьки що підріс дуже гарно 4 - 5 - 6 листочків має. Коли поїду туди то сфоткаю. Самій цікаво)
А от в мене вдома вийшла ще одна “експериментальна грядка” з порушенням усіх необхідних вимог. Насіння просто залишилось і вирішила на одному кусочку спробувати. Насіння було скарифіковане, але більше місяця назад оброблене бактеріями. Теоретично вони не мали б вижити. Але раніше в мене у флаконі залишився невикористаний зайвий концентрат бактерій ( зберігала у підвалі). Я його змішала з водою і повторно обробила насіння. Теоретично розчин теж недійсний, бо по інструкції , після відкриття флакону його треба було використати в той самий день. Посіяла насіння теж неправильно. Разом із піском посіяла врозкид зверху по грядці сплошним ковриком. Були хмари і сонця в цей час не було, я хотіла одразу граблями позагортати. Але приїхали гості і я мусіла на годину повернутись до хати. За цю годину хмари розійшлись і світило сонечко… Отже, знову ж таки теоретично, якщо якісь бактеріїї ще були живі, то сонце їх вбило. Але позагортала так як було, і думаю -добре що маленька грядочка, будь що буде) Сіяла 17 травня. Вже десь 4-5 днів гарно сходить. А от чи піде далі в ріст чи зупиниться якщо бактерії недійсні - побачимо, пізніше відпишусь… Оце я тільки що сфотографувала на ній козлятник, від посіву 13 днів ( регулярно падали дощі. І прохолода надворі 18-20°С). Вже з’являються справжні листочки.
І ще залишок насіння закинула в морозилку. Бо воно після наждачки в звичайних умовах довго не полежить… А на наступний рік спробую чи воно зійде)