ВОПРОС. Как правильно посеять козлятник восточный (галегу) на 20 сотках? Кто уже сеял?
Есть ли смысл загонять ячменную сеялку или для суданки?
Или взять ведро и вручную рассеять, потом грабельками пригорнуть?
Нужно ли притаптывать и главное чем?
Есть 10 кг козлятника, сеять вместе с ячменём или по-очереди: сначала глубже ячмень, а сверху - галегу?
Понимаете…хочу чтобы взошёл В прошлом году посеяла луго-пастбищную смесь с ячменём, но она не взошла…
Ребята, спасибо! Я сначала тоже хотела брать эти бактерии, ризоторфин или подобные инокуляты. Но почему-то вижу только в 2 кг упаковках, от 300 гривен. А мне нужно меньше 200 грамм. Может знаете более доступную замену, подходящую для бобовых?
Я тоже хочу в этом году посеять козлятник…посмотрим что получится.
Леон, почему вы отозвали сообщение? Очень важное. Во всех рекомендациях интернета толдычится одно и тоже, бактерии! Пырей - смертельный враг! Сеять вучную, так как присыпать всего 1,5 см. рассчитать, чтоб 350 грамм на сотку ушло, не больше, не меньше, чтоб 45 см междурядья Я уже начинаю думать что зря затеяла это, что кроме дёргающегося глаза ничего нового на огороде не появится! Но люди, у которых я купила семена, сказали что бактерии необязательно… странно всё это…но размышляя о бактериях, вот что подумала…эти микробы подходят всем бобовым, а у меня есть 17 соток, где был горох в прошлом году… так и стоят непаханные. Может этот участок за-агешить и там посеять козлятник, как считаете? Там наверное уже есть эти бактерии? И нужно ли перед посевом гербицидом бить сорняк? Если да, то что посоветуете на 17-20 соток?
Оля, он такой мелкий, как люцена, надо на карачках ползать и солить поле
И ещё меня осенила гениальная мысль, можно наверное взять земли с горохового поля и смешать с семенами козлятника, как думаете?
Даша, я читала что бактерии других бобовых ему не подходят , в том то и загвоздка.
Я искала семена у нас на рынке и не нашла заказала через интернет… Решила не рисковать особо и посеять немножечко возле дома под присмотром, а на поле под покров овса с викой посею эспарцет.
да ну…может идея с землёй гороха не такая уж и правильная, но эти бактерии, опять же в нете есть в описании препарата Ризоторфин: инокулят для всех бобовых. Ультрастим (Ризоторфин) - инокулянт для бобовых на основе клубеньковых бактерий
Не знаю, сама пока собираю информацию…дело в том что Ризоторфин может подходить всем бобовым но почему-то делают акцент на том что в корнях других бобовых нет каких-то бактерий которые характерны именно для козлятника и в наших грунтах их нет так как козлятник у нас не распространённая культура.
В тоже время выше в теме писали что и без обработки взошли семена при достаточном количестве влаги…может не так уж и нужен ризоторфин…другие бобовые ведь всходят вообще без инокулянта, хотя и им он рекомендован:wink:
Я думаю что если сеять с овсом то овёс я бы отдельно грабельками заделала, а потом посеяла-бы козлятник и прошлась бы тяжёленьким чем-то что-бы прикатковать для задержки влаги и лучшего прорастания.
И сеять надо уже сейчас иначе почва пересохнет.
Вот еще немного инфы, может пригодится!?
По России, все толково описано, надо подкорректировать сроки и все. Более полной статьи пока не встретил.
technology_kozljatnik.pdf (260,9 КБ)
В сборнике стр 15. как раз описаны бульбочки на корнях.
visnik_stepu_2006.pdf (1,8 МБ)
И короткая статья.
Жаль, почему то сборник по второй ссылке выбрасывает меня а что там про бульбашки? По поводу стратификации, насколько она нужна… Есть семена, котрые всходят только после того, как пройдут кишечник птицы, тогда фермены частично утоньшает оболочку. А где в природе семена трутся? Интересненько мне. И ещё вопрос по ризоторфину - Кто будет себе брать, может разделим 2 кг на 2-3 чел? Не хочется впустую 1700 г покупать и выбрасывать 350 гривен, упаковки по 2 кг
Оля, я уже звонила по нескольким объявлениям и оказалось, что препарат продают в больших объёмах, это раз, про препарата именно для козлятника - вообще не слышали, вот для сои - в ассортименте. Может вам удастся что-то узнать? Я сегодня попробую посеять с междурядьями в 50 см и всё. без всякой скарификации и бактеризации.
УДК633.31:631.8
В.П. РЕЗНІЧЕНКО, аспірант,
В.В. САВРАНЧУК, кандидат с.-г. наук,
С.Т. АНДРОЩУК, старший науковий співробітник,
В.Т. МАТКЕВИЧ, доктор с.-г. наук, професор, академік МАБЖ
Кіровоградський національний технічний університет
Кіровоградський інститут АПВ УААН
УМОВИ ЖИВЛЕННЯ І РОЗВИТОК БУЛЬБОЧОК НА КОРЕНЯХ КОЗЛЯТНИКА СХІДНОГО І ЛЮЦЕРНИ ПОСІВНОЇ
Козлятник східний, як і люцерна посівна та інші бобові трави, здатний синтезувати азот з повітря, задовольняти себе у його потребі, збагачувати на нього у певній мірі ґрунт, поліпшувати якість своєї надземної маси. До того ж, на відміну від ряду інших культур,
козлятник східний для формування врожаю використовує значно більше елементів живлення, причому в різні періоди вегетації неоднаково[1, 2].
Крім того, козлятник східний відіграє важливу роль у покращенні балансу азоту в землеробстві. За сприятливих умов він у симбіозі з бульбочковими бактеріями здатний фіксувати140-180 кг/га і більше біологічного азоту з атмосфери, що становить45-55% його
потреби у цьому елементі. При цьому з поживними та кореневими рештками у ґрунт надходить 50-75 кг/га симбіотичного фіксованого азоту повітря. Це дає можливість зменшити обсяги використання азотних добрив як під посів козлятника східного, так і наступної культури, що знижує собівартість продукції та енергоємність виробництва[3, 4]. Всі ці питання, особливо в період переходу до ринкових відносин, вимагають досліджень, пов‘язаних з екологією,
ресурсозбереженням, та економікою ведення землеробства, в тому числі і впровадження у
виробництво нових культур– козлятника східного– високобілкової культури родини бобових з тривалим періодом продуктивного довголіття та господарського використання.
За даними П.П. Вавілова, Х.А. Райга[5], а також Т.М. Ніканорової[6] високі врожаї козлятника східного забирають з ґрунту значно більше поживних речовин, ніж зернові культури. Так, на утворення100 ц/га сухої речовини козлятник східний виносить з ґрунту:- азоту300, фосфору50, калію219 кг, а озима пшениця при врожайності зерна50 ц/ га і соломи60 ц/га– відповідно175, 60, 100 кг. Козлятник східний дуже чутливий на внесення добрив, хоч і сам значно підвищує родючість ґрунту, збагачує його, зокрема азотом, який фіксують з повітря бульбочкові бактерії.
Більшість авторів, які вивчали особливості азотного живлення козлятника, дійшли до висновку, що в рік його сівби потрібно вносити азот, як стартове добриво для росту і розвитку рослин до утворення бульбочок на коренях рослин[7].
Ряд авторів схильні до думки, що азотні добрива під козлятник не доцільні, оскільки це пов’язано з пригніченням симбіотичної діяльності бульбочкових бактерій[8].
Для встановлення істини нами в лабораторії кормовиробництва інституту агропромислового виробництва були проведені дослідження.
Ґрунт чорнозем звичайний середньогумусний важкосуглинковий глибокий. В орному шарі0-20 см вміст гумусу складає6,0-6,8%, рухомого фосфору6,0-7,5 мг на100 ґрунту та
обмінного калію– 10,5-13,0 мг, рН-6,8-7,1.
Погодні умови за роки проведення досліджень характеризувались не стійким зволоженням.
У період вегетації рослин спостерігалися тривалі посухи з температурою повітря за30-32 0С, часткові суховії. Кількість опадів за рік різнилася і складала в2003р– 414,5 мм, в2004р–
727 та в2005р– 584 мм; за вегетаційний період опадів було відповідно170, 450 та290 мм при середньобаготорічній сумі– 292 мм. У досліді висівали сорт козлятника східного Кавказький
бранець. Основний і передпосівний обробіток та догляд за посівами– аналогічні як і для
традиційної культури люцерни посівної.
Під козлятник східний вносили фосфорно-калійні добрива в дозах Р 60К60 з додаванням до нихN60 таN120 азотних.
Наші спостереження за ростом і розвитком рослин козлятника східного показують, що внесені мінеральні добрива позитивно впливають на утворення бульбочок на коренях рослин.
Так, при вирощувані козлятника східного у фазу цвітіння кількість бульбочок була 297,1 шт./рослину, що більше від контролю на106,0 шт. та на35,7 шт. від ділянок з внесенням Р 60К60. При внесеніN120 Р 60К60 кількість бульбочок була у цю фазу меншою від варіанту з внесеннямN60 Р 60К60 на5,8 шт. та більшою від фосфорно калійного фону на29,9 та від контролю на100,2 штук.
Мінеральні добрива також суттєво впливали на масу бульбочок. Так, найбільша їх маса формувалася в фазу цвітіння рослин козлятника східного. На ділянках із застосуванням
фосфорно-калійних добрив загальна маса бульбочок складала6815 мг на рослину і активних–
6642. При додаванні до Р
60К60 рівноважну норму азотних добрив загальна маса бульбочок
підвищувалася і була7643 мг/рослину та активних- 7379 мг, від підвищення норми азоту до 120 кг/га збільшувало загальну масу бульбочок до7561 мг на рослину і активних– до7367 мг.
Аналогічна залежність простежується з формуванням бульбочок і при вирощувані люцерни посівної.
Таким чином, максимальна кількість бульбочок у козлятника східного– 297,1 шт., із них активних284 та у люцерни посівної 72,3 та 63,2 шт., утворювалось при вирощуванні
досліджуваних культур, де застосовувались мінеральні добриваN60
Р 60К60 при настанні фази цвітіння, що відповідно на106 та9,3 шт. більше при порівнянні з контрольними ділянками.
Із вступом рослин козлятника східного та люцерни посівної у фазу плодоутворення кількість бульбочок різко знижувалась по відношенню до контрольних ділянок від3 до4 разів
по люцерні посівній та від2,8 до2,9 рази по козлятнику східному. Теж стосується і варіантів з добривами.
Так чином, максимальна кількість бульбочок на коренях козлятника східного та люцерни посівної формувалась на ділянках із внесенням мінеральних добрив в дозахN60 Р 60К60.
На цих ділянках в ґрунті накопичувалось найбільша кількість поживних речовин і на один кілограм азоту одержано8,53 кг зеленої та1,75 кг сухої маси; при внесеніN120– відповідно4,43 та 0,9 кг, що менше відN60– на4,1 та0,85 кг/га.
о, это больше похоже на правду, фосфорно-калийные удобрения это как то реалистичней. Ну, с Богом!
Оля, ну, сегодня мы посеяли первую сотку, завтра подолжимс… трымайте видео
Сею сею посеваю``
Ну что же, Даша, с почином вас!
Видео - супер, позитивненько так. с настроением:grin:.
Земля влажная - то что надо! Будете у нас первопроходцем по козлятнику)).
Спасибо! Бум стараться!
У нас трактор берет 40 грн. за сотку. Может и нам что-то таким образом посеять??? )