Информация из первых рук от форумчан

Ще один поріг спотикання " в мене рід звідти", "маю коріння , чоловіка , я сама така ".

Всі певне чули про Василя Сліпака?
Та може чули і про Сім’янина , побратима Василя ?

Через пів року після смерті Василя він також загинув . Мав дружину і 7 дітей . І мав прізвище Широков. І був першим з роду , хто жив в Україні .
Він був московитом за національністю і щирим українцем по духу .

2 лайка

Війна в Ізраїлі і війна в Україні —різні 8а суттю речі .
Ви згадали за Ізраїль ?
Чудово .
Згадаємо , що є спільного в народу євреїв і народу українців ?
Геноциди.

В євреїв — Голокост , який створили їм німці .
В Україні —Голодомор , який їм створили москалі . (три Голодомори, і в два з трьох люди їли з голоду людей ).

Отож , візьмемо євреїв , Ізраїль , німецьку мову і німецьких діячів культури .

Чи Ви чули про те ,що в Ізраїлі євреї виховували чи виховують німецькою своїх дітей ? Чи звучить в Ізраїлі німецька на рівні з івритом, або замість івриту?
Чи називають вони своїх дітей на честь німців чи їхніх діячів ?

А тепер накладіть аналогію на Україну ?

В нас було три Голодомори.
Останній був найлегший , бо "закрутити гайки " і населенню і ОУН-УПА не вистачило сили .

Перший , пробний був в 22-24, на Півдні України . Червоний хрест привіз допомогу , але на села її не дали . Відправили в Поволжя.

В 32-33 вбито голодом мінімум 10 млн . 8 млн визнала москалота за часів єльцина.
А коли вони не применшували?

Але все ж ці два геноциди різняться .

Голодомор, крім того ,що дає травму на 5 поколінь , ще і стирає пам’ять .

Бо переривається нитка роду . Вимерли діди , не розказали історію роду , вимер рід , не передав в спадок , залишилися лише малі діти без знань .

Ось де корінь москалзації українців .

Голодомор дав і багато побічних травм , але основне , забрав пам’ять .

В євреїв історія їх народу співпадає з релігією . І священники її зберегли і передали .

В українців історія і релігія —різні речі , і винищили і священників , і інтелігенцію, і культурних діячів , і просвітників, і поетів , і носіїв історії -кобзарів , і добили українську народну пісню , яка в собі зберігала традиції і культуру .

Чи загрожує євреям зникнення ? Ні .

Чи єврейські діти в Ізраїлі знають Іврит ? Так .

Мало того , іврит відродили з забуття . Заново створили мову і дали її євреям .
А чого ж відроджувати мову , якщо є вже готова німецька ?

Отже , мова таки має значення ?

5 лайков

Недавно мені попала в руки трилогія Василя Базіва “Антихрист. Справжня історія Орди-Росії”. Рекомендую
Василь Базів -знаний в Україні та за її межами письменник, політик, дипломат, учений, візіонер.

4 лайка

Довго читала, ці безкінечні опуси, все змушувала себе помовчати, але ні… Хочу висловитися на підтримку Ані.
Я розумію, що вона хоче сказати, і я розділяю її думку.
Так, мова має значення, але в усьому треба дотримуватися здорового глузду. По перше, тицяти людям в очі портретами Фаріон- то як мінімум недоречно. Вивчіть краще їх біографію, подивіться її інтерв’ю. Чи може я помиляюся, і це не вона вчила свого онука в дитячому садочку бити з кулака в обличчя дітей переселенців, які привіталися з ним російською мовою? То це така свобода , за яку воюють наші хлопці, половина з яких, до речі, дійсно російськомовні?
Перейдемо до євреїв та Гітлера. Хіба від німецької навали у другу світову постраждали лише євреї? Хіба не винищували німці й інші народи, включаючи українців? Але це не заважало українським школам впроваджувати вивчення німецької мови. Я не беру ці факти зі стелі. Мій батько 1952 року народження, тож до школи він пішов у 1959, вірно? І вивчав там німецьке мову в якості іноземної.
І зараз українці не відмовляються кататися на німецьких авто, в будинках у кожного знайдеться німецька техніка.
Тепер щодо мов. Мій чоловік зараз служить, і він російськомовний. Ми маємо змогу зідзвонитися з ним у кращому разі раз на тиждень, і так, ми розмовляємо російською між собою. І зі своєю дитиною він розмовляє російською, хоча вона йому часто відповідає українською, бо ми вдома спілкуємося з нею українською. Він має російську й грузинську кров у своїх жилах, при цьому відчайдушно ненавидить москалів, але люди, давайте згадаємо про здоровий глузд. Він все життя розмовляв російською, і зараз, коли він у нелюдських умовах і не бачить свою родину, місяцями не має лікарської допомоги,він хоча б має право спілкуватися у своїй родині так, як йому простіш?
Підемо далі.
Я належу до волонтерської групи, яка працювала в Харкові задовго до 22 року. Раніше ми допомагали сім’ям у тяжких обставинах, інвалідам, тепер воїнам. Частина людей, що працює в групі, пишуть туди російською. І навіть (охі ах!) із помилками. Але вони гори рухають, щоб допомогти, врятувати, зібрати, купити, доставити хлопцям їжу, ліки, приціли, сітки, окопні свічки, буржуйки, взуття і безліч усього. І це все живучи в Харкові під обстрілами.
В ось, поруч зі мною живе сім’я з чудовою, мелодійною солов’їною українською, з чарівним західноукраїнським акцентом. І знаєте що? Вони посеред сухого літа, коли в нашому регіоні пересихають криниці купують собі рулонний газон, наймають людей, які його доглядають і щомісяця замовляють машину води для його поливу. У війну, коли люди віддають останнє, щоб купити й передати хлопцям кровоспинне.
І звичайно, чоловік у тій сім’ї, здоровий боров, не служить, бо в нього вистачило грошей щось там залагодити. Тобто їх взагалі не колише ваша війна і ваші солдати, їхня хата скраю. Зате в них мова гарна, і вони нею так солодкоко пи…ять …
Я не маю права рахувати чужі достатки звичайно. Я не люблю цього. Але ось такі речі під час війни то для для мене це показник, чим живе людина.
І так, у цій бесіді я помітила, що пані, яка строчить опуси начебто рятуючи українську культуру, насправді поводиться надто агресивно і тим самим цю культуру губить. Бо любов до мови, до своєї країни- це в першу чергу Любов, а не биття себе кулаками в груди.
Всім миру

17 лайков

На жаль, дуще часто люди плутають справжній патріотизм з чимось іншим. Забувають про любов до ближнього, єднання і допомогу один одному. Люди озлоблені і ладні один одного знищити за фарс. На жаль, дуже багато лицемірів. Не кажу за всіх, і розумію, як воно, втрачати. Але, якось не по-людські воно все.
До речі, ті, хто обкрадає армію і державу, зазвичай дуже щиро - гарно розмовляють українською і ходять у вишиванках, один перед одним вихваляються, як, ніби-то допомагають ЗСУ.
Найголовніше - Україна - то любов і воля! Вільна людина, вільна в душі, самодостатня, вільна обирати.
Не ставайте схожими на отих путінськиїх фанатиків. Слухайте один одного, і почуйте. І всі і кожен захочуть спілкуватися мовою любові, миру, гармонії. Але не примусово.
Менше агресії, більше добра.

8 лайков

Так, саме це я й намагаюся сказати. Колись одна дуже дорога мені людина, якої на жаль вже немає з нами, сказала: не намагайтеся викорінити зло, ви лише втратите час. Насаджайте добро.
Так і з мовою. Не треба боротися з російською мовою, ви лише втратите ту людину в якої намагаєтеся відібрати звичний спосіб спілкування.
Насаджайте українську.
Покажіть, наскільки вона може бути крута, красива, скільки можна зробити гарного контенту з нею.
До речі, про контент. Мої діти вирости на російськомовних мультиках і розвивайках.
Думаєте, я не шукала україномовні джерела для них? Але нічого не було, нічого, що могло зрівнятися з якістю з тим же мультиком “Три кота” чи “Малишарики”… Я шукала англомовні та французькі мультики в українському перекладі, але знаходила лише у російському. І в мене був вибір: або вчити дитину співати російською, або все, що вона чутиме виконане професійно, обмежиться десятком українських колискових.
Ми маємо говорити українською, співати українською, читати, складати вірші, пісні. Але я проти того, щоб робити це примусово. Не можна полюбити щось примусово, примус викликає відразу.
Я роблю, свій вклад в розвиток української культури як можу. Я перекладаю пісні з інших мов на українське. Роблю художній переклад, щоб цю пісню можна було потім виконувати на сцені. Я прагну показати красу мови через це, а не через заборону російської.
Ми зараз із донькою читаємо цикл казок Кіра Буличова про Алісу. І більшість їх не перекладені , ми читаємо їх російською.
За методичною фанатиків я мала б відмовити дитині в читанні цієї “ворожої” літератури. Але чи не занадто багато і без цього речей, у яких ми вимушені відмовити нашим дітям?
Чи не є чужа мова власним надбанням людини, яка її знає й має з того користь? Знати мову краще, ніж їх не знати, тим більше якщо це мова ворога.

10 лайков

з вашого посту я зрозуміла одне що ви сімья російськомовних а тепер мені скажіть вас хтось на Україні за мову утискав наперед скажу що ні бо сама маю сімью де розмовляють українською і російською і живу я в місцевості де більшість розмовляють російською так чому Аня говорить що мовний скандал піднімають тільки ті хто говорить українською Для себе я вирішила що буду розмовлять українською я не хочу дивиться їхні фільми я не хочу читать їхні книги я хочу щоб за їхнні злодіяння вони понесли покарання

5 лайков

А тепер перечитайте свій пост і вдумайтеся в його інтонації. Якщо Ви дійсно хочете поставити мені питання й отримати відповідь, Вам доведеться змінити тон.
І ще: якщо ви лише такий висновок зробили з усього того, що було написано, то що ж…ви маєте право розуміти саме стільки, скільки дозволяє вам айкью. Тоді звідки стільки образи в вашому пості?)

6 лайков

ми українці через свою лояльність вже дійшли до того що зайшовши на український форум хочеш з однодумцями спілкуватися а тебе через мову нациком називають .читайте пост вище За моє айкью не хвилюйтеся А образи Сьогодні вночі за 100 метрів від моєї хати прильот у сосіда не має пів хати.місяць назад я поховала свою подругу бо рускоязичні сосіди скинули дрон камікадзе дві неділі назад сосід через дорогу їхавши на своїй машині також потрапив під дрон і зараз з вибитим оком у лікарні і так майже три роки Який у мене тон повинен бути

3 лайка

Ви не єдина, хто постраждав від війни. Я могла б дуже довго розповідати , що я пережила за цей час. Але це не привід ворогувати з українцями, виливати свою образу на них, як ви не розумієте? Якщо ми почнемо воювати між собою, тоді дійсно, як нації нам прийде кінець.

7 лайков

Саме так. Саме добровільно. Ви вирішили для себе, і перейшли на українську. Бо захотіли. В нас вільна країна і кожен може робити те, що хоче, і не варто переслідувати тих, хто думає інакше.
Чи не так?

8 лайков

у темі більше тисячу повідомлень і я тему читала і не хотіла нічого писати бо в темі багато повідомлень з якими я особисто не згодна але нацики мене просто достали

2 лайка

На рахунок мови, можу сказати про себе. Я руско-думающая, по іншому сказати не можу. Українську не вчила ні в школі, ні в коледжі. Дітей вчила тількі російською. Тепер мова для мене маркер - свій- чужий. Свої розмовляють українською, суржиком. Чужі - росйською. Все інше якась не зрозуміла мені ліріка і соплі.

8 лайков

А для мене маркер — порядність і повага до кордонів інших людей. Агресію в будь якому прояві я засуджую. Навіть якщо людина говорить, думає й навіть розмовляє жестами виключно українською, а поводиться агресивно, грош ціна її українськості й куьтурності.

5 лайков

Будь ласка, давайте максимально коректно спілкуватися.

1 лайк

в кожного свій маркер, коли я бачу людину перший раз я не можу знати порядна вона чи ні, але точно зрозумію це моя людина, або це чужа.

3 лайка

а ще звертаюся до Ані ви зараз живете за кордоном і з ваш слів державна мова не головне так навіщо ви вчете мову тої держави в яку ви переїхали

3 лайка

Щиро дякую пані Алю!
Саме так , головне , не який рівень знань української на зараз , а яка позиція щодо української мови .
Мова —основний маркер народу .

3 лайка

То почніть з себе .
Ви живете в державі Україна , говоріть українською , навчайте дітей української, підтримуйте українство і цього досить .
Війна в Україні іде перш за все за ідентичність. За те ,чи лишаться українці українцями. Поки що ні москалям , ні їх язику зникнення не загрожує. А українці цю межу перейшли ще в 90-х .
Українцям , як народу , до розчинення в інших народах значно ближче , ніж до відродження.

Може замість виправдовувати асиміляцію українців , варто задуматися ,а чи маєте на це моральне право ?

Відповіді на більшість ваших закидів "Мова і язик "

ПС так як тему вимкнули , відповім тут . Ваша обмеженість в розумінні проблеми чітко показана в ваших відповідях .

1 лайк

Вільна країна , яка має закони .
Державна мова країни це закон .
Як ви пропонуєте порозумітися людям , які не знають державної мови з людьми , які не знають інших мов, і язик в тім числі ?
Державна мова , єдина , до речі , саме тому є обов’язковою для вивчення , що заранні унеможливлює проблеми з цього питання .

А то москалі —вороги , а язик москалів — нічого такого .
На яких авторитетаз будуть виховувати дітей ті батьки , для яких язик рідніший мови ? І кого будуть виховувати?
Хто ті діти за національністю ? Де їх коріння ?
І нарешті , чому це в країні з мовою народу автохтонів хтось має право утискати автохтонів і ігнорувати їх інтереси на користь своєї мови ? В язика є своя територія . Кому мова не така , ніхто ж не тримає .

2 лайка