Ця капуста росла у дворі коло дороги ( Ой, двору того 9-ть соток) і сусідки посміювалися з мене, що завела “хазяйську” капусту. А я її посадила спеціально для кіз. Це кормова, висотою 1 метр листова капуста. ЇЇ є дуже багато сортів і видів. Виставляла адресу вже в темах, продублюю ще й тут, думаю, комусь згодиться. Листовая капуста. Цена на семена капусты листовой в Украине
Купить семена, семена почтой, семена Украины - интернет-магазин товаров для сада - Главная страница
а тут стаття про таку капусту http://cvetu.com.ua/index_ru.php?cat=interes&ind=991
Я дуже задоволена нею, а кози ще більше. Хороша і для голубців -тоненькі з тонкими прожилками широченні листки, і в салаті.
Ось про один з різновидів капусти кале пишуть у газеті “Рідне село”

Моя перша зустріч із капустою кале сталася ще в 1990 роках. Тоді на ринку з’явилося багато всякого насіння. Привабила незвична назва й захотілося побачити, як цей вид капусти виглядає. Яке ж було моє здивування, коли на грядці замість звичної капусти виросло щось, схоже на мереживо! Замилуванню не було кінця. Мені хотілося без зупину дивитися на кучеряве гофроване листя на високих, міцних, товстих ніжках. Кілька років я висаджувала кале в квітник, аж поки не прочитала, що цей вид капусти є їстівний.
Будучи близькою родичкою дикої капусти, кале містить набагато більше корисних речовин, ніж всі її родичі. До того ж може замінити вегетаріанцям м’ясо, бо в 200 г кучерявих листочків – добова норма білка. А ще вона є джерелом кальцію, який засвоюється краще, ніж із коров’ячого молока. Дуже добре впливає кале на зір, адже в одній порції салату міститься добова потреба вітаміну А. Важливо й те, що ця капуста є хорошим антиоксидантом, її використовують для профілактики онкозахворювань та ожиріння. Насіння капусти кале сію безпосередньо в ґрунт, і вже через 2 місяці її можна їсти. При зборі листя треба враховувати, що найбільш смачні й цінні молоденькі. У холодній воді їх можна за необхідності зберігати без погіршення смаку майже тиждень. У випадках, коли листя «пересидять» на грядці або з якихось причин не будуть з’їдені відразу після збору, їх доцільно протушкувати чи додати в суп.
Кале переносить морози до 15 градусів. Виходить, що майже до Нового року ми можемо їсти таку корисну їжу прямо з куща. А скільки радості доставляє ця краса на тлі білого снігу! Добрі емоції викликає в нас кале й у тих випадках, коли 2-3 куща залишаються на грядці незатребуваними до весни: бувало, ще зелені немає, а капуста вже починає нарощувати молоді листочки, і вже в березні-квітні їх можна їсти. Потім, десь через 2 місяці, ці кущі зацвітуть і дадуть насіння.
Алла МІШНЄВА, овочівник-аматор, Луганська обл.
Лишала стебла до весни на насіння, вимерзли. Щось не так зробила.