Ой, тільки й горя б нам, що забула купить на базарі! ЇЇ можна сіять ціле літо, особливо гофровану, низеньку скороспілу. Я ще теж не сіяла, хоч накупила всяких сортєй і мастєй.
Закрутилися трохи з козами. Робим “перестройку” в козячому літнику з двох кіз на 6. Бо таке буде, як з зимовим сараєм, що не встигла вимазать та вибілить після курей до зими. Так бідні козички в обдертій хаті і зимували. Сьогодні проглядала сторінку, а там козофотка Квітчина на фоні обдертої стіни. Ну, думаю, задрипанко ти моя, ну, ти ж і хазяйка!
@Varvara Дівчата, у мене є гарний рецепт, як зберігати капусту. Сусідка поділилася і от уже кілька років так роблю Попробуйте, а може це для вас і не нове. Капусту нашаткувати, потерти трошки моркви, не багато. Скласти в банки не дуже щільно і залити розсолом На розсіл 4 літри холодної води, 2 стакани цукру, 1 стакан солі, 0,5 літра уксусу 9%. . Розколотить і звлить капусту, закатать. Розсолу вистачає на 10-12 л. Все, в погріб і до востребованія. Добра в салат, тушить, у борщ на всю весну. Біленька, хрумка. Ще кладуть у 3-літрову банку 2 таблетки аспірину, посеред банки. Я пробувала і так і так, добра.В минулому році я всю середню переробила, було головок 50, хоч і не велика, а толк дать треба. Геть і на Різдво до столу подавали, та з петрушечкою, та під чарчину - чарівна закуска.
Она растворяется?
Спасибо за рецепт!!!
Так це ж красота! Наробимо і обов"язково під чарку з Петрушою (а шо робить, як такий рецепт) всю з"їмо.
Правда, що Вася на це скаже?
Десь є в мене рецепт швидкої капусти. За ніч вкисає і теж дуже бомбезна на смак:relaxed: Пошукаю і викладу.
ЗНАЙШЛА! ДУЖЕ ШВИДКИЙ І СМАЧНЮЩИЙ САЛАТ З КАПУСТИ. Звечора робимо, вранці готова, в холодильнику стоїть довго, але дуже швидко з"їдається.
Три кг. насіченої капусти, 1 стакан.сахару, стакан уксусу стакан оліі, краще домашньої (200-т грамовий стакан) 2 ст ложки солі з верхом 1 літр кипяченої дуже гарячої води. Стоптуємо січену капусту в банку, розведені у воді сільсасахар виливаємо туди ж додаємо олію, уксус ставимо на столі і ждемо годин 5-7. І їмооооо!. Таку капусту на базарі продають тітки з виварок або каструль і не признаються, як роблять. Довгенько так порізана. Ге ж добренька? Ото ж вона і є.
Смачного!
Це вже на осінь буде, капусти нема, вся в банках. весна !
наробимо всякої, тільки б вродила)
Знайшла статтю у “Рідному селі” про сорис ще в 16 році і напала на мене сверблячка, самі знаєте, дорогі мої дівчатка, яка бо вона і у вас буває- хооооооочу…оце та стаття:
Уже не перший рік я вирощую дивовижну рослину сорис. Це гібрид сорго і рису, який успадкував від своїх «батьків» найкраще. Він не вибагливий до умов вирощування, як сорго. Корисний і поживний. За смаком нагадує рис.
Я дуже задоволений цією культурою. Вона посухостійка. Добре росте і розвивається за температури повітря до 35-45 градусів. Непогано витримує і ґрунтову посуху: листочки продовжують накопичувати корисні речовини у той час, коли навіть у кукурудзи вони втрачають пружність і скручуються. І це особливо цінне для посушливих зон Півдня і Сходу України.
Сорис високопродуктивний. З однієї насінини виростає рослина з трьома-п’ятьма повноцінними стеблами, на кожному з них – по волоті, в якій міститься до двох тисяч зернин.
Ми використовуємо цю рослину як харчове зерно. Разом з тим вона – цінний корм для птиці та худоби. Ще й віники не треба купувати.
Висота стебла сорису 90-110 сантиметрів. Коренева система мичкувата, міцна. Листя подібне до сорго, широке. Воно, як і стебло, вкрите восковим нальотом. Суцвіття – волоть. Зерно плівчасте, овальне, приплюснуте, світло-жовтого кольору.
Зернятка проростають за температури ґрунту 10-12 градусів. Висіваю їх на глибину 3-5 см рядковим способом з міжряддям 35-40 см і відстанню між рослинами в рядку 8-10 см. Схожість насіння дуже висока.
Органічні та мінеральні добрива вношу під сорис восени під перекопування. Протягом вегетаційного періоду тричі прополюю (як з’являються бурани). Зерно не осипається, тому волоті зрізую вручну, коли воно повністю достигне. Ні птахи, ні гризуни поки що сорис не чіпають.
Зерно з волоті вилучаю спеціальною, зробленою мною гребінкою. Можна вибивати ціпом або чухрати вручну. Ця робота дає велику насолоду. Коли добірне насіння золотими фарбами виблискує на сонці, душа радіє, що ти не даремно працював на спекотному сонці. Після обробки зерно стає сліпучо-білим.
Каша виходить з нього напрочуд смачна. Тепер ми вже не купуємо рис на базарі, нам його цілком замінив сорис.
І що ви думаєте? знайшла я її посіяла, але дуже густо. А де густо, там буває пусто. Не зовсім так щоб зовсім). Але не те, що хотіла. Якщо коротко, то трава має повне право на місце у нас на городі. Буду сіять собі замість кукурудзи на зерно. Вигідна тим, що не треба лущить качани, Береться металеве відро, закладається на борт мітелка сорису, щоб у відро падало насіння, придавлюється дужкою і за стебло - СМИК, і порядок. І трава тоненька, не має кукурудзяної грубизни, кози їли добре, порізаною на січкарні. Насіння є для бажаючих рисової каші. Сама ще не коштувала.
Зрізувала стебла вибірково, ті, що достигли. Останні - на початку листопада.Їм вистачала скупого осіннього тепла, аби дозріти. Досі лежить у мітелках , не обсипалося.
Фото зі статті.
Мій ріст -164 см. Мені вона по плечі і нижча.
Галочка, а животным как даёшь? Или только себе?
Козам надо его распаривать?
@gala-analitik Галюся. Животным-козам давали стебли после прополки. Очень хорошо кушали. Сухие тоже ели зимой резанные на сечкорезке, для экономии места. Зерно давала тоже козам, т. к. больше нет никакой живности, но на пробу, ибо мало зерна получилось из-за моей неопытности, тоже ели хорошо. Давала и не обмолоченный, симпатичными качанчиками. В этом году посею намного больше.
И будет немного зерна для продажи желающим.
Есть еще чумиза. Пишут, что очень хорошая весчь для циплят.
Хомяка удовлетворила, вырастила.
Очень меленькое ярко желтое с расным зерно. Для писклывой мелкотни самое оно.
Где-то видела подробную статью. Еще раз попытаюсь найти и выставлю на страничку. Сейчас очень актуальная тема.
Ой, опять сколько накатала:confused:
Я так поняла, что сорис надо пореже садить? Я в прошлом году ехала мимо поля с этими семенами, думала, что это просо. Собрала немного колосков, и недели две как посадила уже. Посадила густовато, как буряк, морковь. А что теперь, прореживать надо, когда взойдет?
Да, в статье выше есть размеры рядков и густота. Если рядки узкие -шире просвет в рядках.)
Посмотрим как взойдет, это щастье после снега. Я то до снега посадила.
Мне тоже нравится эта культура. Только корни у него- кукурузные “отдыхают” В прошлом году немного на семена оставила, а так подсевала перу раз за сезон,срезала зелёным.
У нас такого нема, треба питать. А сорго колись садила, навіть вродило. В основному сіємо суданку, а в цьому році ще якусь білу суданку кипили, посіяли на пробу.
Окотилася моя остання з козокомпанії козенція Букет!
Спасибі їй, що вдень. Я полола а 100 метрів город, то почула її галас. Я галопом до літника, дід побачив, та теж галопом за мною! Сусідка побачила, та регоче, аж виляски йдуть. Оце-то дід та баба:heart_eyes: вам 100 метровку здавать треба! Викотили ми вдвох з Букетом двох сичужків. Ходила, як гора здоровенна, Думала вже, що буде штук 4, а їх 2-є і маленькі проти перших козенят. Десь до 2-х кг, не буду і важить, щоб не брать лишній раз до рук, не звикать. Цапик-папик їхній простий смердюченький був. До хорошого возили, а вона чомусь не закітніла, і прогуляла 42 дні. То ми до сусідського вонючки зводили, бо окот пізній, і планів ніяких на них не було.
Це ще один здоровенний плюс мати власних цапиків на плем"я.
У 3 год ночі поснідали і сопуть у ящику в кухні. З лінощів ми забрали їх у хату, щоб не лазить поночі в сарай годувать.
ЕХ! фотки не буде поки-що! фотик забрали діти, телефонська мать поламалася, щоб вона скисла! і пропали пропадом більше 200 фоток і багато відиків. Мушу купувать новий телефон, хоч поганенький, аби знімав. Кого б це вкусить од злості? Сплять вони!!!
Купила агробіобаку в Черніговській індустріальній молочній компанії. Якщо по 1 літру розфасовка, то по 84 грн, а 5-ти літровка то по 64. Тільки не можна виливать використане назад в пляшку і напускать повітря. Покладем у холодильник і будемо піддушувать рідину, аби не було доступу повітря. Хтось розумний таке придумав! Як паличка-виручалочка у всіх харчових проблемах з козопоголів"ям.
С агробиобаком, согласна, у меня тоже в холодильнике небольшой запас всегда есть, на всякий случай… но я беру по 0,6 — больше гарантии что не испортится и при необходимость весь используется
Маринко, взяла багато і дешевше бо щось мої молошниці з майже 4-х літрів більше як по літру зменшили, трава щодня зелена, все для них купуємо, то в такій грошові _опі сидимо! Первістки, що з них взять.
Буду брать стерильною голкою по потребі, а отвір заклеювать скотчем, аби повітря не потрапляло. В холодильнику місця -хоч танцюй.
Цапів якось треба порізать, молоко буде, а куди дівать, чогось трохи пасую. Як його краще зробить? Хто б підказав з досвідчених людей? І не боягузка, І молоко зааненське, ну, таке собі (ТТТТ), а боюсь, сама не знаю чого.
Так хочеться свіжих грибів! За гарної весни після дощу в цю пору вже є підвишні. Це, я вам скажу незрівнянний грибний аромат, смак, аж слина котиться, як оце пишу, і гарантія, бо в цю пору отруйних ще ніяких не виростає. Ех, куплю шампіньйонів - глив, по-нашому і зроблю з сирими грибочками бомбезний по смаку бутерброд -накладанець.
Шампіньйони мию, сирі натираю на дрібну тертушку, трошки меншу, як на корейську моркву, можливі варіанти, кому як до смаку -трошки більші, чи менші дірочки. Солю, додаю теж тертого часнику, я люблю, щоб багато, і розмішую з майонезом. Намазую товсто ( я 1 см. товщиною) на піджарену скибку батона або багета. їммм ммм! Можна для краси та економії потерти ніжки гриба а шапочки порізать і викласти зерху на потерту масу, бо вона не для всіх гарна, колір розово фіолетовий, але смак, як на мене - язикаковтну:yum:
Для гостей можна зверху на намазану смакоту викласти для понту порізану тонесенько шапочку великого гриба Отак як лежить , зверху вниз.
Знаю цей рецепт більше 15 років, готую на будь-яку зачепеньку, крім нього є ще
на столі варіанти бутерів і всячини, а ці, з"їдаються найпершими, навіть колишніми скептиками.
Смачного!
Хто ще робить так? Приєднуйтесь, обсудимо.
Спробувала , запхнула голку в пляшку, шприцом 20-ю набирала кілька раз, щоб на всіх вистачило на день, голку щоразу швидко затикала стерильним напальником в кінці разом з напальником голку придушила гарно скотчем. Операційка, я вам скажу! Але поки-що вдало.