Який малий класнючий та пухнастий і вушка біленькі! Невже ще ніхто не придивився Вашого парубка?
Телефонувала тільки одна жінка, тому що їй сподобалась коза-мати, розпитувала про кіз. Вона десь звідси, бо знає моїх сусідів. Вона має коротквухіх. Нубійськіх кровей боїться, каже що вже крила своїх нубом і були важкі пологи із-за великіх голів. Буде чекати коротковухого козлика.
А Ви не знаєте як зиму переносять нубійці в погодних умовах Карпат? (Вологість і температура) Може маєте знайомих в Вашій місцевості хто тримає цю породу
Сусіди кажуть, що тримали і бідна коза трусилася, як осиковий листок. Я не хотіла нубів, але Даліда має 25% нуба. Ці обидві кози не надто пухнасті, подивимось, як буде. Козятник у нас утеплений мінватой 100мм, но він 50м.кв., а кози всього 3, якби було більше, було б точно тепло.
А какая у Вас температура зимой на улице и какая (планируется) в козовнике ?
Трястись могут привозные, не адаптированные животные . Которые не обросли подшерстком. А так нубийцы живут везде. И даже на севере России. И не трясутся) Мои 100%е нубы гуляют до -10 свободно.
Но нужно с осени адаптировать. Свободный выгул , вход в сарай и выход, когда хотят . И покупать животных из сходных условий. Если нет, пару лет будете адаптировать, в лучшем случае, а может некоторые особи и по жизни, будут мёрзнуть. Но их дети уже будут более устойчивы к холоду.
Если говорить о %х, они адаптируются гораздо быстрее.
Начнем с того, что ваши козочки приехали из других условий- на Донбассе более низкие и более высокие температуры, ветра, но суше. В Карпатах диапазон температур уже, но более влажно. И -30 на Донбассе я лично воспринимала легче, чем -15 в Прикарпатье. Но козки легче адаптируются. Привыкнут, если с ними гулять. В Буковель живут бурские козы и гуляют всю зиму на улице.
Ирина, спасибо, интересно про Донбасс! Даже не знала, что там такие перепады, как в горах, вот это новости для меня Карпаты очень разнообразны. На Закарпатье температуры такие же, как в Крыму, растут киви. На Прикарпатье, как в центре Украины. А мы в самих Карпатах и тут летом может быть днем до +25, а ночью +3. Сегодня днем было +9, но засчет более активного солнца, было реально жарче. А на вечер +3 и дунул ветер и уже почти зима. Зимой может быть и до -35, но мороз не так страшен, как ветруган
Последние годы иногда бывает, что снег почти сходит, тогда мороз тяжелее переносится.
На фото дочь в январе этого года
Вот вторая часть вопроса меня и волнует, понятия не имею, как запланировать температуру. Переживаю, что козовник слишком большой для 3 голов. Если что, буду завешивать перемычки и сверху, тут так и строят овчарни: козы и овцы как в собачьих будках получаются внутри козовника.
И уж на крайний случай имею керамические лампы, для курятника покупала. Курятник битком забит, за тех не переживаю.
Марин , я б не балувалася з нагріванням сарая , бо сама кажеш - вітри … електроенергія пропаде на пару днів і що тоді будеш робити ? Нехай закаляються та хутро відращують … Мої на вулиці живуть , ось малята по 3 тижня … а сьогодні -3 … а вони не трясуться ! А у тебе цілий сарай , тобто від вітру є де заховатися !
Я отапливаю сарай, но только для совсем малышей, или сильный минус. А так двери на ночь закрыла и все.
Це точно! Тут вітром часто все обриває. Ладусю, дякую тобі за твій досвід, чітаю як ти утримуєшь та це надихає. Все, забула за обігрівачі, бо це дійсно може погано закінчитись…
Розумієш , я наприклад , одразу уявляю як зимують дворові собаки на цепах … їм немає на кого розраховувати , і їм точно ніхто не включить калорифер . Тому кози повинні поступово відростити хутро , навіть короткошерстні мої Терра та Венера мають мініпідшерсток , ну і звісно , гарне харчування ! Щоб жирок під шкурою був !
Гори, то є гори. Буває і так, як зараз, в Карпатах тепліше, ніж будь де в Україні, навіть вночі заморозків не було, наразі +6
Ох уж ці діти! Вже знайшли нелегкий шлях, як дістатися на мансарду! Поки бігла їх виганяти, вони вже по столах пострибали!
Мариночка как хорошо у вас в гостях.природа красота.Хорошие козочки.Хочу сказать я тоже с Донбасса и погодные условия у нас еще те.Раньше топила козлятник камином и держала +18.Потом поселилась на форуме и пасу коз каждый день всю зиму по 2 часа-парк.брошенные дворы.В козлятнике у нас сейчас начинает образовываться подстилка.то есть так мы убирали 2 раза в день.а вчера немного снежок и сено под ногами потихоньку наростает или можно соломы настелить и получается сухая теплая подстилка.Еще раньше мы сыпали пол известью на зиму.а сверху 30 см опилок и опять же сено.В сарае естественное тепло.ну и проветриваем чтобы не было влаги.хорошо если есть вытяжка или можно проветрить окна.Мороза козы не боятся.главное чтобы не было сквозняков и сырости.А у вас сарай отличный.
Олю, дякую за відгук! От і я завдяки форумчанам вже не така тривожна
Витяжну трубу ми зробили, вікна є, відкидаються.
Ну що вам сказати за гірськолижний курорт… Можна сказати, снігу ми ще не бачили. Ожеледиця була одного дня тільки до обіду. А ще у нас постійно світить
Цього року зовсім дивно, постійно тепліше, ніж у Києві…
Козлик росте так швидко! Шкода, немає покупців, тут люди в курсі, що нуби мають велики голови, та місцеві кізки мають проблеми під час пологів. Телефонують, та питають, чи немає “ламанчі”, як всі звуть коротковухих

Гуляє Вухастик до новорічного столу… Ціну поставила не 100гр, як тут звикли. І справа не тільки в тому, що це мало, а в тому, що швидше за все і життя таке у козлика буде, як та ціна. Буде, як буде, я вже навчаюсь сприймати це, як фермер.
Марина козоводи до всього звикають а в особеності до вибраковки.
Та да - или принять, или не заниматься вовсе.
Ушастик не выбраковка, вся его беда - это 50%, а так, очень крупный, длинный, объемный, рампа широкая, спина крепкая, конечности, семенники, много еще могу хвалить Я б кривого-косого и не выставляла.