📡 (en) Q/A with Ukrainian goat farmers. (рус) Вопрос-ответ с англоязычными козоводами

English

Hi @Katey and @goathiker, I’m pretty excited to chat with you!

My name is Tatyana, I have around 50 goats, half of which are dairy goats, plus billy goats, plus herd replacements.

By this link you can find a lot of information and photos about my farm.

Thus far, goat farming is the only source of income in our household.

We produce plenty of natural and healthy food, but government support is something we can only dream about :unamused:

We sell milk and derived products mostly to the capital’s citizens, Kiev, and we deliver door to door on our own.

70% of our buyers are families with kids who have health problems, e.g. allergies and cow milk intolerance. It is also common for families to buy goat milk for their suckling (babe in arms) - when they start to use supplementary foods and choose goat milk for this purpose. The remaining buyers are adults who just value natural and delicious food.

By the following link you will find photos of the products we sell: sozidora.com.

In our country, goat meat is not popular either. The closest meat type people usually eat is lamb. Also, Ukrainians like pork and poultry the most. When it comes to diet kitchen, the most used is beef and rabbit meat.

@Katey, as you communicate with a large amount of goat farmers, may I ask you the following:
Among the farmers who produce cheeses, do they make them the same was as we, Ukrainians, do? In your country, is it common for farms to sell directly to consumers?

Also, it would be very interesting to find out if there are any events where people can taste milk and cheese, share experience and sell their products (or sign contracts to sell later).

Are any conferences run where experienced goat farmers teach novices and share their experience? In other words, how would one learn to make cheeses in your country if they wanted to start doing so.

Your answers are very appreciated! :relaxed:


Русский

Привет @Katey, привет @goathiker, очень рада буду общению с Вами!

Меня зовут Татьяна, держу стадо коз около 50 голов, из них дойных половина, плюс козлы на племя и ремонтный молодняк.

По ссылке Вы попадете на мою страничку, где есть некоторые фотографии моих коз В гостях у "СОЗИДОРЫ"

Для нас козы, на данный период времени, являются единственным бизнесом, который приносит нам прибыль, других источников дохода у нашей семьи нет.

Производим натуральные продукты, но о поощрениях от государства только мечтаем :unamused:

Молоко и молочную продукцию доставляем в столицу Украины, Киев, прямо с доставкой к двери.

Наши покупатели - это 70% маленькие дети с проблемами со здоровьем , аллергики и те, у кого непереносимость коровьего молока, а также груднички, которым начинают вводить первый прикорм и делают выбор в пользу козьего молока. Остальные покупатели - это взрослые люди, которые ценят натуральные, полезные и вкусные продукты.

По этой ссылке наш сайт, где представлены фотографии продукции хозяйства и ассортимент sozidora.com

У нас тоже не популярно, больше ценят баранину и то малая часть населения. Украинцы больше всего любят свинину и птицу, а из диетического предпочитают говядину и крольчатину.

Katey, Вы общаетесь с большим кругом козоводов.
Среди них есть те, кто производит сыры и реализует молочную продукцию таким образом, как делаем это мы?
Или у Вас в стране так не принято реализовывать - от фермера прямо к столу потребителя?

И еще очень интересно, проводятся и организовываются ли праздники молока и сыра, где можно опыт перенимать, дегустировать, ну и конечно же продавать свою продукцию?

Проводятся ли у Вас обучения, конференции, встречи козоводов, где более опытные коллеги обучают новичков и делятся опытом?

Каким образом у Вас в стране желающему заняться сыроделием можно научиться делать сыры?

Буду очень благодарна за ответы :relaxed:

5 лайков