Допоможіть козі

Доброго вечора. Шукала по інших темах, нічого схожого не знаходжу… Коза довго не гуляла, кололи уколи для тічки, вроді погуляла в березні 2023, потім в квітні ще козел заскакував. Коза і так чимала, думали зажирівша, почала ще круглішати, вимя ніяк себе і зараз не показує, немає нічого. Терміни вже всі пройшли, вже вирішили що зажиріла і хотіли різати, але коза днів 10 тому почала рити підстилку в хліві, не їсть і не виходить. Зраділи що таки день родів скоро настане, але такий стан так і продовжувався… через дні 4 покликали ветеринара, він сказав став шлунок і назначив ліки, які не допомогли… прийшов інший ветеринар(2) ще через 2 дні теж сказав шлунок і що вона кітна і от от роди, теж назначив лікування, теж результат ніякий - коза то лежить то стоїть, майже нічого не їсть, жуйки не має і вночі перериває всю підстилку, до речі ще живіт в неї твердий, ніби матка в тонусі. Так от прийшов знову ветеринар(2) через день, подивився її - каже шлунок вже працює, а плід завмер, матка перевернулась - ріжте… пройшло 2 дні, ніяких змін немає, а різати рука не піднімається, температура в неї весь час 38.5-38.9. Може хто підкаже що це може бути і якщо плід таки завмер, то який стан у кози повинен бути і чи можна якось їй допомогти.

А шевеління плода ви не відчуваєте? Чому вирішили, що він завмер? Скільки часу пройшло від дня, коли козел заскакував до неї?
Коли стоїть шлунок - немає жвачки, якщо жвачка з’явилася, то шлунок працює.

Які ліки вам призначали лікарі і що ви козі давали, кололи?
Як матка могла перевернутися? Може плід неправильно лежить?

1 лайк

Шевеління не відчуваю, матка як камінь… уколи давав ветеринар 3 шт для шлунку, не знаю які. Давали молочну к-ту, бі-сіль, чемерицю. Їсть дуже мало, тільки сухі листочки яблуні, більш нічого не хоче. Жвачка є, але рідко. Козел разом на випасі з нею, тому могли і не помітити. Дуже тривожить її стан, що вона не виходить, майже не їсть і не п’є. Не знаю скільки вона ще так протягне адже проблема видно що якась є…

Те що матка перевернулась - ветеринар сказав, він раніше і намацав плід, казав шевелиться і величеньке вже. Матка тверда всі 10 днів, коза часто присідає і потрошки пісяє

Дуже важко зрозуміти, що робити, не знаючи ні день покриття, ні призначення лікарів. Чемерицю вагітним не можна.
А що і скільки рануше коза їла, окрім випасу?
Можу вам порекомендувати зателефонувати форумному ветлікарю - Олі @olga79, але вже завтра, напевно.
Чесно кажучи, не можу навіть придумати, з чого починати. Як ви так халатно віднеслися до покриття, що навіть приблизно не можете сказати срок вагітності? Одне діло, якщо там три місяці вагітності, і друге, якщо вже всі сроки пройшли. Якщо плод завмер давно, то потрібно викликати пологи, а якщо живий плод?
Ну і потрібно з’ясувати, які ліки використосували лікарі. Крапельниці ставили? Коза лежить, чи може вставати та ходити? Воду чисту пропонуєте?

2 лайка

Коза іла сіно і овес (небагато). Капельниці не ставили. Воду не хоче, рідко може випити. Ходить, але від хліва не відходить, лежить, стоїть. Живіт опущений, великий, ми чекали до 20 вересня, так як пізніше як у квітні не бачили щоб козел на неї взагалі увагу звертав

Сіль, сода, кальцієві добавки давали?
Спробуйте наламати гілочок з листям різних дерев.
На ногах тримається впевнено, не дрижать? Скільки овса давали на добу? Як вона підіймається, дуже важко, ноги трясуться? Чи нормально?
А не могла отруїтися? Овес свій, чи куплений, оброблений?
Може кетозить.
Все ж - таки, краще завтра зателефонуйте Олі, потрібно ретельно розбиратися в ситуації, може потрібно буде лізти в козу. А може, взагалі, срок окоту ще не настав…
Заочно дуже важко зрозуміти, що з вашою козою, якщо вже два вети не змогли з’ясувати. І на майбутнє, приділяйте увагу таким моментам, як дата покриття. Ну як ще можна зрозуміти, який срок сукозності. Хіба що УЗД діагнозтика.

2 лайка

Стоїть нормально, овса давали 2 жменьки на день, інші кози - все норм. завтра спробуємо подзвонити. Дякую

Во-первых, когда коза зажирела, ее не режут, а садят на диету. Это на будущее

Если ничего нет, то может срок ещё не наступил.
Проверьте связки у козы (место где начинается хвост). Если Ваши пальцы сходятся в обхвате, значит скоро рожать.
Проверьте уши. Иногда и этот признак показывает, приближается ли окот - они становятся холодными.

Температура нормальная.
Пробуйте услышать шевеление. Наблюдайте, повиснет ли тяж. После тяжа ждать уже будет нечего - надо будет лезть в козу.

На этот момент я бы может что-то поддерживающее уколола - витазал, кальций… Инна @Varvara , что думаешь?

Витазал или катозал, или стимул, думаю, можно. Плохо не будет точно. Что-то с бутафосфаном.

Вуха холодні вже тиждень, пальці сходяться в обхваті, хвіст трохи припіднявся, але виділень ніяких немає

Как коза себя чувствует? Бодрая, активная или вялая и понурая?..

Катя, а Вы Оле нашей ветеринару звонили?

Коза встає, походить по хліву, лягає. Все так само. В обід ще ветеринар(1) раз гляне, тоді перезвонимо до Олі. А по петлі можна щось сказати, може вона і зовсім не вагітна? Я вже зомсім в цих ветеринарах розчарувалась…одного дня каже от роди через пару днів, на інший - завмер плід.

По петлі я б сказала, що вона не вагітна. Плод точно ворушився?
Що там по вимені? Якщо можна фото. Наповнюється, чи ні?

2 лайка

Вимя не налите, мале. вона ще ніразу не котилась. Ветеринар сказав що нащупав плід і є серцебиття в нього (це майже тиждень тому)

Потрібно комплексно підходити до виявлення вагітності, якщо немає апарату УЗД. Може це така особливість кози, що петля, як у не вагітної. А може срок ще не дуже великий.
Якщо шлунок вже працює, напевно, і робити не потрібно нічого, наблюдати.
Давайте в зернові премікси з вітамінами.
Зніміть відео та покажіть нашій Олі, думаю, толку більше буде. Більшість ветеринарів нічого не тямлять в козах, на жаль.

1 лайк

Побачу ще що сьогодні веретинар скаже, скоро прийде. Дякую

Катя, а ви звідки? Може Біля Наталі яка робить Узі?

Рівненська область, тут узд ніхто не робить козам. Оля сказала що більше за все кліщ вкусив і якась інфекція, якщо вагітна то або родить або викине. Напишу пізніше цим все закінчиться. Дякую всім за відповідь

4 лайка