Допоможіть дістати козеня вручну

Коза родила голову козеняти, а тіло ніяк не виходить. Спостерігаю за нею з 9 ранку, можливо почався в неї цей процес ще раніше. Потуги йдуть, але козеня не народжується. Видно тільки голову і рядом висять два вуха, копитець передніх не видно. Я так розумію, треба витягувати вручну? Як це правильно зробити? Дуже потрібно спасти хоча б козу.

Ретельно помийте руки, позрізайте нігті, якщо дома є якийсь лубрікант, гель для узі, змастити руки, якщо немає, то трішечки оліі прокалити на вогні, остудити та змастити руки. Голову козенятка потрібно запхнути назад, вирівняти ніжки і потихесеньку просунути на вихід. Напевно, ніжки підігнулися під козеня і не проходить. Намагайтеся не дуже довго, щою козеня не загинуло.

Голова вже в сіні, соломі, її треба подезинфікувати перед запиханням? Підійде для змазування Левоміколь?

Левоміколь не підійде. Обітріть голову. Олією можна. Вазелинова олія.

1 лайк

В цілому родили козеня. АЛЕ, не можна було вводити голову назад, бо коза почала криком кричати, почались потуги, виліз ще якийсь пузирь і лопнув (другого козеня?) і тому я дістала дві нііжки і воно відразу родилось. Коза його почала облизувати, але плаценти на даний момент ще нема. Що тепер? Знову залазити і дивитись, що там? Живіт пощупала, нічого не відчула, вона первокотка, тому цілком могло бути одне козеня, як вийшло у інших її віку кіз. Живіт до родів був невеликий. Але що тоді за пузир виліз і лопнув?

3 лайка

Я би краще перевірила наявність козенят. Конкретну пораду під якийсь певний випадок дуже важко дати. Ви все вірно зробили, орієнтуватися потрібно на місці.
Ну і з великим зусиллям нічого не варто робити.
Наявність козеняти ще зовні можна перевірити, під живіт заведіть руки та пробуйте наче піднімати козу під живіт, прощупуйте, чи є там ще щось тверде.

Кровотечі в кози немає? Козенятко народилося живе?

3 лайка

Дякую за допомогу! Завжди є якісь нюанси. В мене раніше такого не було, кози самі благополучно народжували, але манна небесна видно закінчилась. Щоб перевірити середину потрібно так само помити і змазати руку чи рукавицю одягати?

2 лайка

Краще без рукавиці, а то ще залишиться всередині, так помити та продезінфікувати руку, змастити олією.
Після пологів та відходження посліду можна свічку пінну поставити. Антибіотик колоти, чи ні - це вже краще порадитися з ветлікарем. Можна й не колоти, якщо ніяких розривів та послід легкко відійшов. Залежно від стану кози.

3 лайка

Козеня родилось живе, але на ніжки не встає, дуже труситься. Кровотечі немає, хоча як козеня вийшло то була кров.

1 лайк

Тепло в сараї? Зігріється та окріпне, все буде добре.

1 лайк

Козеня має два пухирі з рідиною - в одному знаходиться саме козеня з слизеподібними навколоплідними водами, а інший збирає первинну сечу через пуповину (жовто-оранжева рідина).
Якщо ви допомагали тільки зовні - антибіотиків не потрібно, якщо рука була всередині - обовязково.

6 лайков

Дякую, Олю. Так, я заводила руку, щоб випростати ніжки. Після того ревізію ще не робила. Який краще вколоти? Зможу купити тільки у вівторок, як доберусь в місто.

Якщо сталась така ситуація, треба вколоти внутрішньом"язово 2-кубовий шприц окситоцину. Через півгодини можна спробувати потягнути несильно козеня за голову. Запхати назад голову та вирівняти ноги це нереально, а ось занесті інфекцію запросто.Слідкуйте шоб вийшов послід.

В такому випадку колоти окситоцин не можна. Потуги в кози є, навіщо він? Аби колоти?
Обгрунтуйте.
В мене виходило легенько запхнути голову назад, всередині швиденько випростати ніжки і за пару секунд козеня народжувалось.
Звичайно, всі випадки індивідуальні. Головна задача в цьому випадку забезпечити вихід одному козеняті, якщо лізуть вдвох, заднього , чи одного з низ точно прийдеться запхнути назад.
Звичайно, інфекцію можна занести, саме для цього дезинфікуються руки, а після процедури зазвичай колеться антибіотик, та вводяться пінні свічки.
Вважаю, краще вколоти антибіотик, чим дати козі померти при пологах.

4 лайка

Окситоцин допоможе зняти спазм м"язів, на моєму досвіді таке часто трапляється саме у первородок, плюс сприяє відходу посліду та діє як антисептик

Окситоцин НЕ ЗНІМАЄ спазми, це не спазмолітик. Окситоцин посилює скорочення м’язів матки.
Будь ласка, якщо не володієте спеціальними знаннями, не рекомендуйте застосування лікарських препаратів!

6 лайков

Людино добра, ви зараз маєте суперечку з фармацевтом. Краще цієї людини, про дію лікарських препаратів, не знає ніхто.
Та, ще й ваші рекомендації не вірні.
Якщо є факт не вірного положення плоду, або одночасний вихід декількох плодів з матки - ручне втручання є необхідним. Саме воно рятує життя тваринам.

4 лайка

Ну все про ліки знати неможливо, на жаль. Але намагаюся. Намагаюся постійно вчитися.

6 лайков