Допоможіть дістати козеня вручну

Коза родила голову козеняти, а тіло ніяк не виходить. Спостерігаю за нею з 9 ранку, можливо почався в неї цей процес ще раніше. Потуги йдуть, але козеня не народжується. Видно тільки голову і рядом висять два вуха, копитець передніх не видно. Я так розумію, треба витягувати вручну? Як це правильно зробити? Дуже потрібно спасти хоча б козу.

Ретельно помийте руки, позрізайте нігті, якщо дома є якийсь лубрікант, гель для узі, змастити руки, якщо немає, то трішечки оліі прокалити на вогні, остудити та змастити руки. Голову козенятка потрібно запхнути назад, вирівняти ніжки і потихесеньку просунути на вихід. Напевно, ніжки підігнулися під козеня і не проходить. Намагайтеся не дуже довго, щою козеня не загинуло.

Голова вже в сіні, соломі, її треба подезинфікувати перед запиханням? Підійде для змазування Левоміколь?

Левоміколь не підійде. Обітріть голову. Олією можна. Вазелинова олія.

1 лайк

В цілому родили козеня. АЛЕ, не можна було вводити голову назад, бо коза почала криком кричати, почались потуги, виліз ще якийсь пузирь і лопнув (другого козеня?) і тому я дістала дві нііжки і воно відразу родилось. Коза його почала облизувати, але плаценти на даний момент ще нема. Що тепер? Знову залазити і дивитись, що там? Живіт пощупала, нічого не відчула, вона первокотка, тому цілком могло бути одне козеня, як вийшло у інших її віку кіз. Живіт до родів був невеликий. Але що тоді за пузир виліз і лопнув?

3 лайка

Я би краще перевірила наявність козенят. Конкретну пораду під якийсь певний випадок дуже важко дати. Ви все вірно зробили, орієнтуватися потрібно на місці.
Ну і з великим зусиллям нічого не варто робити.
Наявність козеняти ще зовні можна перевірити, під живіт заведіть руки та пробуйте наче піднімати козу під живіт, прощупуйте, чи є там ще щось тверде.

Кровотечі в кози немає? Козенятко народилося живе?

3 лайка

Дякую за допомогу! Завжди є якісь нюанси. В мене раніше такого не було, кози самі благополучно народжували, але манна небесна видно закінчилась. Щоб перевірити середину потрібно так само помити і змазати руку чи рукавицю одягати?

2 лайка

Краще без рукавиці, а то ще залишиться всередині, так помити та продезінфікувати руку, змастити олією.
Після пологів та відходження посліду можна свічку пінну поставити. Антибіотик колоти, чи ні - це вже краще порадитися з ветлікарем. Можна й не колоти, якщо ніяких розривів та послід легкко відійшов. Залежно від стану кози.

3 лайка

Козеня родилось живе, але на ніжки не встає, дуже труситься. Кровотечі немає, хоча як козеня вийшло то була кров.

1 лайк

Тепло в сараї? Зігріється та окріпне, все буде добре.

1 лайк

Козеня має два пухирі з рідиною - в одному знаходиться саме козеня з слизеподібними навколоплідними водами, а інший збирає первинну сечу через пуповину (жовто-оранжева рідина).
Якщо ви допомагали тільки зовні - антибіотиків не потрібно, якщо рука була всередині - обовязково.

6 лайков

Дякую, Олю. Так, я заводила руку, щоб випростати ніжки. Після того ревізію ще не робила. Який краще вколоти? Зможу купити тільки у вівторок, як доберусь в місто.