Хтось солив птицю в банки? Не тушонка, а саме сире м’ясо. Потрібен надійний рецепт. І те саме по козлятині.
Так, я солила і козяче м’ясо і птицю.
За рецептом моєї бабусі, вона гусей та качок завжди солила таким чином: м’ясо різала, мила, в тазік насипала сіль і шматки гарно обвалювала у солі, потім щільно вкладала в банки, щоб зверху майже до верха банки був розсіл, трошки допивала води, та закривала капроновою кришкою.
Храниться дуже довго, чим довше, тим специфічнішим смак. Перед приготуванням треба вимочити у воді.
А зберігати при якій температурі? 16-18 то, мабуть, багато?
Вимочувати біля двох годин?
Моя мама закатувала гусей, курей в банки з россолом. Готувала росіл, щоб яйце плавало, і в кипячий росіл клала шматки птиці. Варила 20 хвилин, викладала в банки 3 л і заливала цим киплячим россолом. Відразу закатувала кришками. М"ясо гарне для перших страв, вимочувати не потрібно, просто воду не треба солити - м"ясо і так солоне від россолу.
Не бомбило? Як на смак? Солону свинину баба робила було смачно, а от птицю ні. Тушонку боюся робити, бо з нинішніми кришками, в яких гумки дають мікротріщини може бути бомбаж.а я такого боюся
А чому тушонку боїшся? Мижна просто обжарити м"ясо,потім протушити до гоовності, вийняти частину ксток, закип"ятити і в гарячі банки.
Я робила солонину з гусятини.
5-ть хв варила в солоному розсолі, потім відкидувала і у банки трамбувала, заливала тим же розсолом, кришка капронова термо.
В форс мажорних ситуаціях, таких, як війна, люди в окупації робили так: м’ясо після зарізу, щоб ще не стекло і тепле, одразу в сіль і в банки, кришка мабуть капрон теж.
Шматки м’яса з кістками або без обвалювати в суміші:
Сіль 2частини
Цукор 1частина
Банки зносити в погреб на слідуючий день.
Через деякий час м’ясо всередині залишається червоним, як свіже. Сама так не робила. Та по логіці має гарно зберігатися.
А скільки солі в розсолі? Як смак такої солони? Де зберігали?
Зберігала у погребі.
Добре зберігається, концентрація солі велика. Ніякий мікроб не виживе, а так як кришки не закатуються, то ризику ботулізму теж нема.
Навіть у діжках солила таким чином, кожен шмат щедро обвалюючи у солі, м’ясо пускає сік, зверху кружечок або велику тарілку і гніт
Вечором клала вимочувати у воду, на ніч, щоб з ранку готовити. Пару годин мало.
А якщо тушити й кип’ятити в казані в духовці, можна виставити температуру 120 град. чи трохи більше, і тоді ботулізму не буде, він гине при 120.
Ми складали м’ясо прямо в стерильні банки, туго, добавляючи трохи води, щоб до верху хіба 1 см. залишався. На літрову банку дві чайні ложки солі - одна всередині банки, друга зверху. Ставили в холодну духовку. Накривали або чистими б/у кришками без резинок, і зверху клали камінці величенькі, щоб притиснути, або фольгою обв’язували горло банки. Розігрівали духовку поступово, поки не почне кипіти рідина в банках, потім зменшували до 120 градусів і тушилося три години. Виймали банки по одній, одразу закатували гарячими прокип’яченими кришками і перевертали під шубу. Як тільки прохолоне, перевертали (це треба робити вчасно, щоб жир не захолов раніше, на дні банки). І в холодильник на кілька годин, потім в погріб. Кришки зверху ще обмазували чи старим смальцем чи олією, сусіди солідолом), тоді вони не так іржавіють в сирому погребі.
Свинину колись бабуся обвалювала шматками в солі, в-основному це кістки були, хребет і т п, на борщ, ну й м’ясо теж було), все свіже зразу після зарізу. Накривали звичайними капроновими кришками і в погріб. Стояло чудово, а в борщі було надзвичайно смачне.
А сало солили - як тільки внесуть шматки туші, одразу обвалюють сало, ріжуть шматочками, в мисці кожен шматочок обкачують в солі (сіль кам’яна і її має бути багато), і в суху чисту банку. Ще й пересипати трохи сіллю можна. Банку швидко закручують і одразу в погріб. Все робиться дуже швидко. Тоді сало ніколи не пожовтіє, не змінить запах. Якщо ж затриматися і зробити пізніше, то вже “не те”).
Моя бабуся колись сало так само закатувала.
Рецепт по м’ясу добавила, людина, що рекомендувала мені його, виправила його. Там ще цукор і сіль в пропорції.