Доброго дня. Вчора одна кізонька прийшла з пасовища вздутою. Замітив не одназу, звернув увагу коли почув жалібливе мекання. У кози живіт вже був доволі твердий. Знав що в таких ситуаціях дається бовтушка, але для того щоб переконатись зайшов у Ютуб пошукав точний рецепт - піс стаканчика горілки, пів олії і столову ложку соди. Я швиденько це все організував, шприцом залив козі в рот. Коза померла за лічені секунди(((( таке враження що я їй яду влив.
І тепер питання до тих хто розуміється:
Чи дісно така бовтушка мала допомогти, але це вже було запізно?
Чи це навпаки вбило її, і що в таких випадках давати?
Бо тепер в разі подібної ситуації я б вже не ризикував з подібним “лікарством”
Вы ее вскрывали? Интересно чего наелась.
Ведь могла умереть от укуса кого-то. И конечно болтушка не помогла бы.
Без воды? Мне кажется, там вода должна быть
Воду конечно надо было тоже, чтоб не было ожога слизистых… но в данной ситуации… возможно было поздно… просто лопнул рубец и все ((
Я лично такой болтушкой ни одну козу спасла и козленка.
Сочувствую.
Люда, а какой ваш рецепт болтушки? Везде разная информация, пропорции. Главное составляющее водка и олия, а дальше везде разное. Просто хочеться , вдруг надо будет срочно, тттттт что бы не понадобилось, не рыскать в поисках рецепта.
В таких случаях, считая, что это пастбищное отравление, я давала 3таблетки Левомицетина на одну взрослую козу. Вздутия через пол часа уже не было, коза уже требовала еду, далее оставляла на день в отдельном помещении на сене и воде
Я даю в равных пропорциях по 50мл. водка/масло/вода+ чайная ложка соды. Но в таких непонятных ситуациях у меня всегда набор антибиотик + мелоксивет + В1 … + катозал или раборанте одно из двух… я не рискую в таких случаях… вдруг что-то не просто пищевое… ну и болтушка плюсом. Перед всем этим меряю температуру в обязательном порядке! Если температура… ещё и пиростоп колю… Не говорю, что это истина, возможно это не правильно, но это то, что делаю я при непонятно возникших сильных вздутиях , которые возникли при стандартных условиях содержания и кормления…
Вероятно водка/масло/Вода ?
Да, спасибо! исправила уже.
Спасибо, когда мы держали коров, нам вет говорил водка, вода, масло и дрожжи. Вот мне и непонятно, зачем дрожжи.
Це була ентеротоксемія. Трапляється скрізь. В грунті спори бактерій зберігаються близько 10 років, загибель наступає за 2-6 годин від початку перших симптомів. При перших симптомах потрібно влити в рот антибіотик тилозин-50 1мл на 10кг ваги, і стільки ж вколоти внутрішньомязево. Через 40 хвилин залити кілька десятків розмелених вугільних таблеток. Також можна привити кіз для профілактики (полівалентна вакцина від брадзоту овець або від клостридіозів). Вакцину треба шукати в інтернеті.
А як відрізнити звичайне здуття від ентеротоксемії? Можливо підвищена температура чи ще щось. Чи може в любому випадку при здуванні вливати тилозин?
При ентеротоксемії тварина лягає, встає, витягується і періодично кричить від болю.
Не зашкодить. В більшості випадків, здуття - це виділення газів мікроогранізмами. Приглушили їх - і гази не турбують.