Выращивание грибов в Украинских климатических зонах

Есть ли на нашем форуме грибники, которые не только собирают, а и выращивают грибы? Если да, поделитесь особенностями - какие грибы растут сложей, какие проще, как вы их выращиваете, продаете ли или только для себя, и какие особенности выращивания на наших землях и в нашем климате?

2 лайка

Я вирощувала на пеньках гливу. Росте добре, як у природніх умовах. Головне напівтінь і волога. Ростуть на пеньках до 5 років, поки не “з’їсть” деревину.

3 лайка

Вирощувала на сирих колодах опенькі.
В зрізані, не сухі, колоди листяних порід, десь по півметра довжиною, сверлили отвори і заселяли міцелій. Потім в тінистій місцині закопували в горизонтальному положенні до половини. Влітку, коли жарко, поливали водою. Це робили у травні, а восени були гриби. Потім , ще дві осені був врожай, але менший.

4 лайка

Звичайно, що є) Ми кожного року вирощуємо шампіньони. В мішках приходить компост з міцелієм, купляємо, на ньому і вирощуємо. Продавати, не продавали, для своїх потреб. Два мішки можуть забезпечити нас на весь рік.

6 лайков

Технологія і контакти, де купуєш, можна ?
Мені здається, що ти вже розповідала у себе на сторінках, але то був перший пробний варіант. Нагадай будь ласка.

Так, на моїй сторінці пару років тому було. Або навіть три. За контакти в сина спитаю, він замовляє і дбає про них. Головне, температура не нижче +18, вкладаєш мішок на бока, вирізаєш дірку по периметру, чекаєш поки заросте міцелій, білим стає. Потім прикриваєш земелькою тонким шаром ( в комплекті). Поливаєш і чекаєш на грибочки.
Технологію вирощування хлоці дають при замовленні блоків цих.

На промі бачила, і менші продають. У нас мішки по 20л , здається.

3 лайка

А где вы его брали - просто с грибов которые находили в лесу?

Инна, так это и продается целенаправленно мицелий в компосте, или это компост для общих нужд, но там всегда присутствует мицелий просто потому что его собирают в лесу где растут грибы?

Нет, это специально подготовленный и обработанный субстрат для выращивания грибов определенного типа. И заселяется культурным мицелием из лаборатории. Чистым и без болезней.

2 лайка

Займався грибами мій батько, він помер і зараз не вирощуємо. Він був “сильним” грибником - збирав, вирощував, знав у лісі усі місця.
Коли робив грибну " грядку", то в колоді свердлив отвір у який вставляв спеціальні палички з міцелієм опеньок, який купував у " клубі органічного землеробства" у Києві.
Зараз я це не практикую. Наше село з усіх боків оточене мішаним лісом. Грибів багато з травня до морозів, аби дощі йшли і було надхнення їх збирати. У тому році набрали білих і польських чотири відра за дві години. І насолоду від лісу отримали, і грибів назбирали, і час був витрачений не дарма.

4 лайка