Вдалий вибiр

Доброго вечора, козоводам! Прошу консультацii, знавцiв,. Так як я в цих питаннях зовсiм не розумiюся, надiюсь що пiдскажите.
Рiч у тiм, що планую купити маленьку кiзку. Маю два варiанти. Перший це зааненка, другий-дитина вiд мами зааненки та тата 25%нубiйськоi та 75%тоггенбургськоi породи. Якiй би Ви надали перевагу?
Прошу не кидати тапки, я ще зовсiм новачок у таких справах.

1 лайк

Тапками не кидаю, але, якщо можна, дам пораду.
Якщо ви раніше не мали в господарстві кіз, то купіть просту , не дорогу кізку. Можна вже і після окоту, зразу і молочко спробуєте у продавців кози.
Маленьку кізку ще потрібно годувати молочком, каша тут не проходить, та і ЗЦМ не завжди дає гарний результат.
Почитайте тут на форумі розділ “Козий рынок”, пошукайте собі близенько підходящу кізку і радійте нею.

12 лайков

А ще краще маму з дитинкою козячою, двом буде не сумно і вони не будуть мекати за своїми попередніми співжильцями зі стайні :wink:

8 лайков

Якраз на козиному ринку виставили козку з двома козенятками. І ціна хороша. Подивіться.

4 лайка

А отут вже дуже цікаво… Це стверджує продавець опираючись на якісь документи? чи…?

5 лайков

Так наче на Катю-ветерін посилається, це ж модна перевірити. У Каті така коза була.

Кiз маю аж чотири, безпороднi.Скоро мають народжувати. Хочу придбати ще породисту.

6 лайков

Посилання тут не побачила, тому перепитала :wink:

1 лайк

А пишите - новачок. Якраз на ринку така пропозиція і є.

1 лайк

Ой, там гернезійська порода, прошу вибачити, прогавила.

1 лайк

Нi, це покупка не на форумi. Якраз поблизу й запропонували. А вважаю себе новачком,бо нiколи не держала породистих кiз, i в таких питаннях не тямлю.

2 лайка

Вита, а какая гарантия, что в обоих случаях продают породистых козочек? Та, что зааненская, чем подтверждено?
Ну, а

Насколько я знаю, тоггенбургскую породу в Украину не завозили.
К этому хочу добавить, если уже хотите породистую, то берите чистую, а не смесь. Ну, и саму породу выберите, какая Вам больше нравится.
И не забывайте, что породистой козочке нужен козел той же породы.

6 лайков

Дякую, прийму до уваги!

1 лайк

Так тут тоже полно подводных камней для новичка, те же продавцы если “тоггенбурскую” продают, то и “нубиков100%” продадут с ушками эльфиками.

Вита, Вам бы лучше тут на форуме поискать на козьем рынке заводчиков, есть очень хорошие козочки/козлики пускай даже не породистые 100% , а помеси от очень хороших молочных козямонтов :wink:

9 лайков

Конечно! Покупать нужно у заводчиков, которые пользуются хорошей репутацией и не впарят

или

6 лайков

Прежде чем покупать козочек.Я бы лично убедилась в порядочности продавца.а мир козоводов очень тесен.Тоггенбурская порода специфическая и моя первая коза была ее копия.но обыкновенная дворяночка дающая 5 литров.В Украине они есть в очень малом количестве и цена соответственно…При покупке хорошо осмотрите козу.Состояние вымени.форму.вкус молока.длина туловища.состояние ног.Отсутствие припухлостей на коленях и козенца.Узнайте у знакомых козоводов о заводчике такой породы.

4 лайка