У кози коричнуваті виділення 4 тиждень після окоту

Тиждень тому купила свою першу кізоньку з 2 козенятами (під маткою), а кілька днів тому помітила поодинокі виділення з матки. Запанікувала, зателефонувала ветеренару. Приїхати вона відмовилась (через карантин) і відповіла що це природньо. Проте виділення збільшилися не знаю що робити? Я змінила їй раціон ( у бабусі вона їла сіно, кілька пригоршень каші і вівса до пійла ) Я даю їй пійло з кашею приблизно 3 л 3 рази в день (бо чисту воду відмовляється пити) 300 гр вівса цілого та мелені: 200гр ячменю, 100гр кукурудзи, 100гр макухи (запарюю) + 70гр гранульованого жому (заливаю водою) на добу + сіно і вівсяна солома у вільному доступі, йдемо пастися в сад на кілька годин. Ість зернові з апетитом, сіна стала їсти менше, інколи недопиває. Це моя перша кізонька і як на зло немає з ким проконсультуватися. Лизунця, “живини” теж немає в наявності в ветаптеках, буду замовляти по інету, можливо потрібні якісь ліки? Чи я просто себе накручую? Дякую за дпомогу :slight_smile:

Возможно, козочка еще не почистилась. Выделения имеют зловонный запах? Если нет - то просто понаблюдайте еще с недельку.
А вот пойло не стоит давать козам. И муку тоже. Лучше крупнобитое зерно, а еще лучше плющеное.
Чтоб зерновые не пылили стоит слегка увлажнять. Но не до каши, а только, чтоб не было пыли.
Лизунец можно сделать и самому из пачки поваренной соли. Намочите, а потом на солнышко. Получите кирпичик. Но лучше минеральный, конечно.

Ка форуме темы по кормлению коз - изучите, многое станет понятнее.

4 лайка

Дякую за допомогу. Протягом цього тижня я перечитала практично весь форум. Дуже хвилююся, щоб не зробити щось не так. Спочатку моя козюля здалась мені дуже худою, я прочитала що потрібно давати їй зерносуміші, почала давати. Потім переживала, що того зерна забагато (приблизно 800гр на добу), хоч вона б їла їх і більше, проте я боюся давати. У таблицях зовсім запуталась, та й вибір зерна в нас не великий: ціле, дрібний помел і крупніший. Вирішила давати так як зрозуміла. Зерносуміш заливаю кипятком (для дизінфекції, бо зерно (крунобите) купляю) за кілька годин перед подачею + відновлений жом. На жаль перевчатися з пійла на чисту воду вона не хоче (просто не п’є, а чекає що я їй ще запропоную) а поїлки ми ще не придбали, тому пити має можливість 3 рази в день. Пізніше я додивилася що в неї одна доля вимені більша за іншу, злякалася маститу і знову начиталася, зробила тест миючим засобом як радили на форумі. Результат є ледь помітне згущення, але це можливо через те, що цапок її дуже активно ссе, а козонька навпаки (зробила висновок що він просто її роздоїв одну долю більше). Вибачте за кількість тексту, просто через карантин нема з ким проконсультуватись. Та й кіз ветеринари у нас серйозно не сприймають. Ще раз дуже вдячна за розуміння і допомогу!

3 лайка

Вітаю Галина :slight_smile:
З вашою першою козуньою. Я би не змінювала різко раціон який в неї був у попередніх власників, і все нове додавала би зовсім по троху, якщо це зерно по жменці в день добавляла.
Виділення якщо не мають неприємного запаху і не дуже обільні це означає що чиститься козочка.
Не робіть різких змін в їжі і утриманні, поступово привчайте до тих умов які вам зручні.
Дійна коза з козенятами і не буде товстою. І іноді краще не додати ніж передати.

3 лайка

Дякую за пораду. Жива істота, це дуже відповідально, вона в мене лагідна, тихенька, і трохи перелякана після переїзду, тому хотілося піддобритися до неї смаколиками. :slight_smile: щоб їй у мене сподобалося. І це подіяло, вона мене прийняла, не тривожиться, як тільки зайду, одразу чекає на щось смачненьке. А ще під нею двоє козенят. Тільки пізніше я дочиталася що раціон так швидко не можна змінювати, надіюсь що все обійдеться, поки ніби все добре.

4 лайка

Від ранку виділень не було, а після того як полежала знову зявилися, але не смердять. Буду спостерігати. Сьогодні замовила живину, крейду, кальцій фосфат та кісткову муку, підкажіть будьласка чи можна це все давати згідно норми на упаковці, чи це вже буде перебор? Крейду та муку купила в основному для козенят, бо глину лижуть, але читала що дають і козам, боюсь знову переборщити :grimacing: . На обід зерносуміш просто перемішала з вогким жомом, зїла все чудово, але мені казала знайома, що макуху потрібно розпарювати, чи це правда? (вона не однорідна, а комками) Ще раз дякую за поради :hearts:

Макуху я даю в сухом виде, а жом, да, нужно запаривать.

1 лайк

Если макуха пластиночками - я не распариваю. Если большими твердыми кусками, то да, надо запаривать.
С живиной, если все будете по инструкции давать, 30-40 грамм на голову не нужно никаких добавок больше.

3 лайка

Щиро вдячна за допомогу :hearts:

Щиро дякую ! :hearts:

1 лайк

Здравствуйте. Не давайте мясо костную муку. Это протеин к тому же сомнительного происхождения. Лучше люцеону в гранулах, опять же макуху, если есть, немного соевой макухи. Ну на крайний случай рыбная мука. Закажите в укрзооветпромпостач, премикс для дойных коров и больше не надо будет ничего добавлять. Тут в торговой площадке есть минеральный лизунец. Очень неплохая вещь. А бурые выделения, не алые и не обильные это норма. У одной моей козы тоже долго было.
Да и трикальций фосфат больше для птицы, жвачные плохо его усваивают.

2 лайка

Читала, що рибна мука часто буває заражена сальмонелою, так що теж ризик. Хоча звідки їй там взятися?

2 лайка

Спробуйте просто теплу воду. Виявляється є любительниці, які теплу воду дудлитимуть в значно більшій кількості ніж кімнатну, яка в доступі постійно

4 лайка

Дякую за пораду. :hearts:

Дякую за пораду. :slight_smile: вона в мене тільки теплу і п’є, ще й з пригоршнею каші з меленої пшениці. Так вона пила у бабусі, ще й з кількома жменями вівса. По іншому ніяк! Хоч я по троху зменшую кашу а овес зовсім перестала давати, його додаю до зерносуміші. Можливо з часом перейдемо на чисту водичку.
А що до муки, то напевно не буду ризикувати, скористаюся порадами форумчан та обмежуся “живиною” цікаво чи можна її давати місячним козенятам? їм здається вже не вистачає молока, хоч я козу зовсім не дою . Чує моє серце що скоро почнеться епопея з сосками і мисками :hot_face:

Живиною ніколи не користувалася. Он незабаром може ж таки почнеться випас, то кізка молока додасть. А козенятам овес ставте, сіно, гілочки, з місяця, вони вже їдять потроху.

1 лайк

Я їм поставила дрібненьке сіно, інколи щось мелькають, а овес боюся, бо він у мене дуже давній, треба прикупити свіжого. На випас ми поступово виходимо вже 3 дні, погода дозволяє і приміщення потрібно було вдосконалити. Малята теж там щось смикали. А молочка вона може і не додати, бо вона дворяночка. Насправді я уявлення не маю який у неї удій. Попередня господиня казала що з ранку давала до 1,5 літра, але як там? побачимо. Взяла її для початку простішу, менш вибагливу в догляді і господиня її вже старша, не справлялася… а в мене величезне подвіря і сад. усе потрібно косити і утилізувати, та й з городу залишається багато. От навчуся, буду більш впевнена в собі, і прикуплю собі тут на форумі високоудойну козуню :hugs: буде у моєї луни подружка :smile:

2 лайка

Не такі погані бувають ті дворяночки :slightly_smiling_face:

5 лайков

Аби була здорова! Щоб я менше хвилювалася, а по характеру вона вже мені підходить.

2 лайка

Молочность не зависит от того породная козочка или дворяночка :slight_smile:
Мои дворяночки дают молочка наравне с породными :slight_smile:

5 лайков