Оскільки багатьох форумчан зацікавила сонячна електростанція і інформація пов’язана з нею, вирішив створити про це окрему тему, де я з задоволенням поділюсь своїм досвідом, Інна @Varvara прошу перенести обговорення з моєї сторінки сюди.
Кто смотрит на козла , кто на Ивана , (нет , ну там конечно есть на что смотреть ) а я на Ивана солнечные батареи уже не первый раз …
Вань , можете рассказать поподробнее. Сколько необходимо таких секция на дом среднего размера ( 100 м/кв ) ?
Марина, вы не одна такая я тоже смотрю и мечтаю. Вернее муж мечтает и прям бредит этими панелями.
А мой говорит что не все так просто.
А мой не бредит. Посидел, посчитал что окупится вся эта установка лет так через - дцать. И теперь не бредит.
Не просто и дорого
Во-первых, совсем и нет. Во-вторых, даже если и так, то и пусть. Зато независишь ни от кого!
Мне вот интересно как зимой со снегом. Снег же может и налипнуть, и обледенеть могут понели. Вань, вы их чистите или как?
Нет, ну если есть свободные деньги, которые нужно куда то вложить, то да. И не в независимости тут дело. Это если вокруг нет электричества, это выход супер, а так на данный момент не рентабельно. Это мое мнение.
Наташа, 100%, поддерживаю! Тоже просчитывали все варианты. Да и сами батареи не мало стоят. Это не вариант у нас в стране.
Іван , а мені цікаво , чи енергії хватає для себе , чи є що для продажи ? Тому що я б особисто не про продаж думаю , а про те , скільки потрібно наприклад панелей , якщо я в місяць расходую 800 кВт .
Может у нас в стране цена завышена? Я больше к этому склоняюсь.
Подождем Ивана, конечно, но я считаю, что люди не просто так от нефиг делать и от некуда деть деньги ставят солнечные панели
Я вже тут, зараз буду писати
Хочу вам розповісти, що крім того що я козовод я ще і голова правління громадської організації " Зелена енергія", це одна з причин чому я на це наважився, інша, це наявність грошей які кудись потрібно було інвестувати. А варіантів інвестицій насправді не багато.
Сонячна електростанція на 30 кВт була змонтована під " зелений тариф", вироблена електрика йде на споживання будинку а надлишок віддається в мережу, в час коли електростанція енергію не виробляє, або виробляє замало, будинок бере енергію з мережі. На початку наступного місяця за попередній місяць відбувається розрахунок : передана енергія в мережу мінус взята енергія з мережі, різниця оплачується.
Тепер економіка. Єлектростанція обійшлась мені 23 т доларів, по моїм підрахункам вона повинна окупитись за 5-6 років, зелений тариф діє до 2030 року, тобто 4-5 років я мав би отримувати пасивний прибуток в розмірі 20 відсотків від 23 т в рік, а що буде далі невідомо. Додаю скрін виробленої електроенергії за минулий рік, електростанція була запущена 15 серпня 19 року, тому в серпні вона працювала 16 днів. Тариф 18 євро центів.
Електростанція яка збудована під зелений тариф залежить від загальної мережі в яку передає електроенергію, якщо в мережі нема струму електростанція автоматично вимикається і у вас в будинку світла відповідно теж не буде. Є варіант монтажу автономної електростанції з використанням акумуляторів, але через дороговизну і малий термін експлуатації така електростанція себе ніколи не окупить.
Коли на електростанції лежить сніг вона практично не виробляє електроенергію, але як тільки виходить сонце, пратично за день сніг злітає.
Насправді обладнання зараз дешеве, електростанція яку я збудував зараз за 23 в 17 році коштувала 35.
А ось по нашу країну, це в точку.
У мене споживання літом також десь під 800 кВт, а зимою, коли виключаю холодильники десь 300-400, тому поки що, як видно на скріні вище, електростанція виробляла більше ніж я споживав.
Так, для стимулювання розвитку зеленої енергетики ціна значно вища ніж в інших країнах.
О, я этого не знала.
А вообще я имела ввиду независимость от платежек на свет. И это ж можно отказаться и от газа, верно? Отапливать электрикой этой же
Вигідніше продати електроенергію по зеленому тарифу і купити газ, та і не вистачить кількості виробленої енергії зимою ще й для опалення будинку.
Якщо електростанція з використанням акумуляторів, то який термін експлуатації таких акумуляторів?