несколько лет назад посадила ремонтантную малину. Читала, что каждую осень ее надо обрезать под корень, так и делала. Но! ималина у меня плодоносить начинает только в конце августа. Да, ягод много, они есть до морозов, но я ожидала 2 урожая в год, а не один. Приглашаю опытных садоводов поделиться особенностями , секретиками ухода за этой чудной ягодой!
Марина,у ремонтантной малины обрезают побеги,которые отплодоносили первый раз,летом…побеги,которые вырастают за лето- дают второй раз урожай,их оставляют зимовать и на них в следующем году будет первая волна урожая…
Опаньки! А меня учили срезать все
Однолетнюю малину срезают полностью осенью,а ремонтантную только отплодоносиашие побеги прошлого года😊
В зиму их просто немного укорачивают
А який у Вас сорт?
У мене 10 сотиків засаджено Джоан Джей, вона в мене починає достигати а середині липня і до морозів. Восени я повністю її вирізаю, пробував залишати трохи пагонів на наступний рік, щоб мати два врожаї, мені не сподобалось. Ідеальний варіант це мати ранню літню малину + ремонтантну, тоді малина буде з кінця червня і до морозів.
Якщо ви хочете два врожаї з ремонтантної малини то залишайте 3-5 пагонів з куща на наступний рік обрізавши їх приблизно на висоту 90 см від землі.
Є літня малина і ремонтантна, літня родить на дворічних пагонах, які після плодоношення зрізають залишивши молоді пагони щоб вони дали врожай наступного року, а ремонтантна дає врожай на однорічних пагонах і на дворічних, якщо не вирізати їх під корінь, а обрізати тільки відплодоносивші вершечки.
% Подписываюсь под каждым словом.
Мариша , мы срезали на уровне земли все ветки до единой. Ранней весной малина начинает стремительно расти , и если правильно сформирован куст , без нагрузки , ремонтантная малина начинает плодоносить сразу за летней.
Вот несколько фото , рука на них мужская. Ягода 8 грамм. Сорт был Полана.
Тоже поддерживаю Ивана. Пробовала ремонтантную в два урожая - не понравилось. Держу летнюю для полноценного летнего и ремонтантную для осеннего урожаев.
Малиною серйозно займалися понад 10 років. Привозили з Брусилова саджанці, сорти ремонтантні Брусв’яна, Брусилівська, Бриліантова. То основний принцип ремонтантної малини в тому, щоб отримати врожай на однорічних пагонах. Восени перед заморозками потрібно повністю зрізати всі пагони і спалити, тоді ніяких шкідників і грибків не лишається, весною піде молода поросль абсолютно здорова і малина не потребує жодного оприскування. Якщо лишити минулорічні пагони, то з ними перезимує всяка нечисть, врожай на них буде незначний, а ще вони послаблять другу хвилю врожаю на однорічних пагонах, та й дозрівати буде другий врожай пізніше.
Щоб ремонтантні малина швидше дозрівала садити її потрібно на відкритій місцевості, щоб не було тіні, кущі обов’язково мульчувати і поливати.
А когда лучше садить малину весной или осенью?
Ми ремонтантну саджали весною, вона була приблизно як розсада помідорів в контейнерах. Можна і восени(вересень - жовтень), тоді треба садити кущ з одеревенілим пагоном, а весною як молоді росточки почнуть проростати з землі, стару гілочку краще зрізати при землі.
А если весной посадить, осенью ягоды будут или их лучше обрывать
Я садив кропивкою 27.04.17 року
А це вже фото зроблене на початку серпня 17 року
за перший рік посадки я зібрав 540 кг малини.
Ягоди будуть, обривати треба вже спілими😊, єдине що в перший рік посадки плодоносити почне пізніше.
А без крапельного поливу і мульчування не висихає малина? У мене минулий рік була без поливу, то врожаї не так собі…
У мене зразу за городом болото, тому, навіть коли на поверхні сухо, глибше все одно зберігається волога, але, безумовно, з крапельним поливом врожай був би ще кращим.