Ремонтантні сорти
ДжоанДж.-великоплідний, ремонтантний - плодоношення на пагонах поточного року, краще проводити збір щодня, на стадії технічної стиглості, коли кінчик ягоди ледь забарвлений. Терміни плодоношення: на початку-середині липня і до середини вересня. Збори близько 6 тижнів.
Кущ розлогий. Пагони середньорослі, міцні, потужні - не вище 1.5- 2 м, без шипів, з бічним розгалуженням помірної сили в перший рік, інтенсивним на другий.
Бічні гілки несуть безліч плодових гілочок. Латерали довгі.
Листя яскраво-зелене, слабо зморшкувате, з зубчастим краєм.
Ягода ширококонічна правильної форми, в стадії технічної зрілості яскраво-червона, з блиском, темно-червона (майже вишнева) при повному дозріванні. Характерна риса - слабо забарвлений кінчик ягоди, який свідчить про придатність до збору, червоніє після знімання через 12-15 год. Плоди не обсипаються, легко відокремлюються від плодоложа, не розсипаються. Шкірочка тонка при щільній м’якоті.
Смак десертний: кисло-солодкий, з малиновим ароматом.
При хорошій схемі живлення з акцентом на високі дози мікроелементів, а також калію на момент плодоутворення, крапельне зрошення, фертигація дозволяють підняти показники транспортабельності і лежкості.
Сорт на бідному ґрунті, без зрошення має суху і прісну ягоду.
Це сорт інтенсивного типу, який вимагає високої агротехніки.
- Посадка - за схемою 0,5-0,7 х 2.5-3 м.
- Необхідний крапельний полив.
- Мульчування. Мульча сприяє жаростійкості і продуктивності.
- Про підв’язку і опори. Гіллясті пагони не стійкі, можуть вилягати. Шпалера – обов’язкова, бо ягоди багато, вона завалює стебла, особливо після дощу.
На 1 п.м. шпалери - близько 10 пагонів.
- Про обрізку. Доцільно ведення в однорічному циклі - з одним урожаєм і подальшим скошуванням.
Особливу увагу приділяють мінеральному живленню, особливо на стадії цвітіння, зав’язі, плодоутворення - на початку вегетації в пріоритеті азотні-фосфорні підгодівлі. Використовують мікроелементи в хелатній формі, препарати пролонгованої дії, препарати калію, збільшують щільність, накопичення сухих речовин, цукристість, транспортабельність.
Переваги сорту :
відсутність шипів;
розмір плодів, товарний вигляд;
десертний смак при високій агротехніці;
не розсипається, сухий відрив;
інтенсивний ріст: саджанці несуть безліч латералів, величезна кількість зав’язі;
висока продуктивність;
уже на перший після осінньої (літньої) при інтенсивній агротехніці показує відмінні результати.
Недоліки :
необхідність частого збору, потемніння плодів;
надто розлогий кущ з гілками, спрямованими в центр ряду;
вимогливість до агротехніки;
в стадії технічної зрілості кінчик не забарвлений.
Еріka_ремонтантний сорт, який підкуповує витонченою витягнутою формою, розміром ягід до 7 г, їх кількістю і чудовим смаком.
Плоди яскраво-червоні (світло-червоні, яскраво-помаранчеві), не змінюють колір 3-4 дня після збору, щільні, важкі, солодко-кислі з витонченим малиновим ароматом.
Форма широко-конічна, ближче до подовженої.
Пагони ошиповані, міцні, потужні, висота до 2 м.
Лист яскраво-зелений, з зубчастим краєм.
Стійкість до основних грибкових, вірусних хвороб, в т.ч. кореневої системи висока.
Вимагає обов’язкової підв’язки - пагони будуть гнутися від вітру і ваги плодів, нахилятися, ускладнять роботу в ряду.
У наших умовах єдиний недолік сорту – шипи, але розмір, колір та смак ягоди – на найвищому рівні.
Зюgана-ремонтантний сорт, який славиться продуктивністю і яскравим десертним смаком – ягода солодка, з вираженим малиновим ароматом.
І врожайність на рівні, і якість ягоди. У наших умовах - дуже солодка ягода, велика і красива.
Це сорт-тутаймер, тобто дворазового плодоношення, віддає ягоду двічі на пагонах минулого року, вдруге плодоносить на пагонах поточного року. Восени можна пагони вирізати не на рівні ґрунту (як у інших ремів), а залишати орієнтовно 50% висоти пагона, які плодоноситимуть на початку червня. При вирізці до рівня ґрунту восени віддасть один осінній урожай на нових пагонах з плодоносному зоною більше 70% висоти стебла.
Ягоди вагою 5-6 г, округло-витягнутої форми, блискучі. Колір яскраво-червоний, при повному дозріванні інтенсивно-червоний, з насиченим малиновим відтінком. Кістянка добре зчеплена, ягода не розсипається, щільна. Жаростійка, практично не печеться на сонці в пік високих температур.
Дуже солодка, з витонченістю тонкої кислинки, яка вдало підкреслює багату смакову гаму, з яскравим сильним ароматом. Восени не погіршується, кислинка не домінує. Справжній десертний сорт - не тільки для компотів та варення.
Що стосується щільності і транспортабельності, міцну щільну ягоду можна отримати на багатих органікою, гумусом і мінеральним живленням ґрунтах. У регіонах з вологим сирим кліматом, попри велику кількість опадів, щільність нижче. Більш щільну консистенцію м’якоті дасть внесення калію перед цвітінням, під час формування зав’язі.
Урожайність висока при грамотному догляді. Пагони потужні, міцні, шипуваті. У наших умовах висота пагонів та висока врожайність вимагають обов’язкової підв’язки.
Керолайн-американський сорт з потужними, високими пагонами. Пагони з шипами, їх радимо підв’язувати до шпалери. Плоди подовжено-конічні, великі формами, яскраво-червоного відтінку.
Ягідки з відмінно з’єднаними кістянками, тому не мнуться, не осипаються. Відрізняються солодкістю. Добре перевозяться. У них хороша лежкість.
Середньоранній термін дозрівання. Стійкий імунітет до кореневої гнилі. Нормально росте в умовах важких, глинистих ґрунтів і заболочених ділянок. Рослини універсальні. З плодів роблять заготовки, вживають свіжими. Добре переносить засуху, гарно розмножується.
Полка-довго була основним промисловим сортом серед ремонтантної малини. Стала практично еталоном в країнах Східної Європи, одна з найбільш ранніх серед ремонтантних сортів, серед відповідних для промислового вирощування, для свіжого ринку, в аматорському садівництві.
Ремонтантна, раннього дозрівання – плодоношення починається в кінці липня-початку серпня.
Середньоросла, висота 1.5-1.8 м. Шипи присутні, не надто жорсткі. Форма ягід правильна конічна, трохи витягнута - наперстком, колір - червоний, в міру насичена.
Ягода солодка, смачна. Смак дуже приємний, солодкий з ніжними нотками кислоти, ненав’язливими і доречними; подобається всім, хто хоч раз спробував Не можна назвати його простим - багатогранним, аромат - яскравий, виражений. У міру соковита, не суха, дрібна кістянка мало відчутна.
Зберігається добре, після достигання кілька днів не обсипається, не розсипається. У міру суха, придатна для транспортування. Хороша для свіжого ринку, використовується для переробки - консервування, соки, желе та ін.