Семья «Koza Nostra»

У нас залишився старий котел, ще радянський, то викинули автоматику газову, і можна дровами топити, або брикетом, вугіллям. Правда, вугіллям погано, потрібно багато дуже насипати, водяний носій зверху розташований.
Хотілося б, звичайно, новомодного економного котла, але вони дорогі.

4 лайка

А ми пять років як переїхали, і всі пять років грубка на дровах. Газ у нас підведений, але тільки до газплити.
За цей час втягнулась, навчилась регулювати вологість, економити час та дрова, обзавелася зручним теплим одягом.
По вологості. Дуже підступна осінь та весна, коли ще не мерзнеш, а конденсат уже пливе по вікнам. Тому як тільки починають потіти вікна - протоплюю.
Зазвичай починаю топити, коли на вечір не вище +16 в хаті. Але часом зайнята, втомлена - то буває і до +12 опускається. Але тоді вже я дратуюсь. Так що для мене норм іноді спати в теплому одязі і навіть у шапці. Мужики мої не мерзнуть - я найбільший мерзляк у сім’ї.
Всі обрізки фруктових дерев, пеньки, і навіть тонке гіляччя - все це можна палити, аби час був. До речі, фруктові дерева горять дуже гаряче, може навіть краще дуба. І не треба думати, куди діти ті гіляки, бо палити надворі не можна. Добре горять стовбури кукурудзи, до тла. Листя козам, стебла в грубку.
На кухні окрема груба, але її практично не топимо. Якщо мені треба кухня - починаю гріти воду на газу, можу включити масляний радіатор - і маленька кухня швидко нагрівається до +16 - можна починати варити сир. Отак і живем. Аби хата була - прорвемось.

19 лайков

у нас газа ніколи і не було. Тому тільки дрова., с початку була грубка…а потім вже котел, в тому році котел змінили на інший і встигли купити бойлер. Дрова дорогі, купляемо копчиками, а потім наймаемо на рубку хлопців.

6 лайков

Саша, новий котел вже випробували?
Набагато економніший за той, що був?

1 лайк

напевно трохи економніший, но тяжко сказати. Перший котел був малий, а цей більший., по дровах вийшли на теж саме, але площадь трохи стала більша і в хати стало більш тепліше.

1 лайк

А як часто загружаєте дрова?
Більш за все в моєму котлі мене напрягає те, що потрібно кожні півгодини закладати дрова( Робити щось піду і забуваю.

1 лайк

так, це велика незручність, я топлю раз на добу, якщо великий мороз - два рази. Як то кажуть - взула і забула. Але у мене не котел, пічка по типу груби, окремостояча. прогіває велику площу, пів хати, а хата велика. окремо конвектор на віранді та у ванній кімнаті електронагрівач. Коли газ був дешевий, користувалися газовими конвекторами, зараз висять " для меблів"

6 лайков

На випадок “забування” готую віники. Навчили місцеві: ламаю високий бур,ян, складаю декілька раз в щільний стосик. І тоді як забула підкинути, кладу цей стосик-віник а зверху потоньше дрова і все горить далі як і було. Особливо вечером, чоловік засинає зразу з курьми, а інтернет така штука, що таких віників треба побільше.

7 лайков

Іноді так надовго забуваюся, що і вінички не допоможуть) У мене багато картону/бумаги заготовлено, цілий рік усі коробки нової пошти ріжуться і складаються до зими.
Дрова переважно соснові, горять швидко, то буває вже приходжу на холодний котел.
Приходиться знову розпалювати.

2 лайка

Піч, або груба - це дуже круто, особливо, як зроблена до ладу.
В нас будинок будувався в 90ті роки, то народ навмисно не робив печі та груби. Газ у село був проведений, коштував копійки, то у печах не було потреби.
Але мама виросла на традиціях, то у крайній кімнати звели піч, виключно для готування, планувалися там періжечки, паски, ковбаси, та таке інше. Але пічник працював не дуже вмілий, потім що тільки не робили, піч димить і все. Так і стоіть бандурище на півкімнати, може розберемо колись. Думала вже там сироварню зробити.

3 лайка

Якщо димить піч то проблема в димарі. Місці його виходу на дах(якщо не по коньяку виходить, а десь низько може зникати тяга), або співвідношенні вертикальних і горизонтальних каналів. Можливо розберетеся з ними і піч запрацює. А ще коли довго не палять, там павутиння, тому після перерви не можна в похмурий день розторлювати, коли тиск низький. Але якщо сонце високо встало, і нагріло повітря в комині зверху, теж тяга погана. Через те палити після перерви вдосвіта при гарній погоді. Це так баба моя казала

6 лайков

Олю, там щось неправильно зроблено з ходами, другий пічник приходив дивитися, то казав, що і лежак, чи як він там зветься, також неправильно зроблено, там майже на 90 градусів ход. То треба перероблювати все.
Я поки що не вирішила остаточно, що з цим робити.
З самого початку проблеми з цією піччю. Диміло всюди, навіть з поміж кирпичів, з боків, зверху, то обкладали плиткою, а вона все одно з усюди дим просачується.

Страшно такої печі, ще вчадіти можна.

2 лайка

загрузка 2-3 раза на добу, в залежності від температури на вулиці.

3 лайка

Тобто, після загрузки може і 12 годин горіти? Чи знову треба розпалювати?

Я всі гілочки,що приношу козам, перерізаю-перерубую і складаю, топимо лежанку. Нам при +18 в хаті комфортно, краще щось тепленьке вдягнути. А так то я не мерзлячка, сусідка завжди каже, що її холодно на мене дивитись, коли вона вже і жилетку на кофту одягає, а я в халатику без рукавів і в шльопках

5 лайков

Ну ти Оля тоді уже як морж, якщо так бігаєш то загартувплась.
А я як Оля ушушкуюсь і у шапці лягаю а температуру від 16 держу частіше, у ванній кімнаті масляний обігрівач ставлю під стінку щоб вода у трубах не замерзла во вони у стіні.
Грубка теж димить при розтоплюванні а вже як розгориться то вже тяне але все время нада дивиться щоб не перегоріло, закладка мала то на довго не відійдеш.
А ще маю газовий конвектор тільки у кімнаті 30 метрів обігріває,на нього надія але не відомо що ще буде з газом.
Дрова друзі собі завезли машину 22,000 тис
в мене таких грошей нема.

3 лайка

ну вечером топим, утром обычно просто добрасываем …но иногда и по новому приходится растапливать, все от дров зависит и от выставленной температуры

2 лайка

Ото да, здуріти можна, у нас за машину акаціі 8 тисяч взяли, то мама в обмороці три дні вже, що так дорого.

2 лайка

Довжина вертикальних каналів повинна бути більшою за горизонтальні. Лежак не проблема при цьому. Можна димар підняти. А щілини в печі замазували, це робив той, хто пролазив в челюсті :wink:

3 лайка

Ого, як ви багато знаєте про печі. Димар там і піднімати нікуди) Дуже високий був.

2 лайка