Шановні господині. У кожної з нас є рецепт найсмачнішої у світі пасочки. Давайте ділитися ними, щоб залилився спадок рецептів унікальних автентичних Великодневих пасок! Виставляйте фото своїх виробів. Знаю, що є майстрині дуже вправні і винахідливі до прикрашання.
Пишіть, як їх називають у вас. Можливо, у вашому регіоні існують ще якісь традиційні вироби на Великдень?
Готуймо неспішно Великодневий настрій, хоч якусь розраду у теперішні жахливі часи.
паску печу у хлібопічці, звичайнісіньку, але послухаю, що люди розкажуть. З особливих страв пам’ятаю тільки запечений з яйцями сир, на жаль, рецепту не знаю.
о! и мне надо! хочу найти рецепт чтоб прям сочная, не люблю сухую. а вот типа ромовой бабы
Вже багато років рецепт незмінний.
Всім дуже подобається!
День перший.
Готуємо опару.
Вранці беремо трохи закваски, приблизно грам 100, додаємо білого борошна і теплої води теж гр по 100, перемішуємо і залишаємо на півдня.
В обід знову годуємо нашу опару пшеничним борошном і теплою водою, ввечері ще раз додаємо борошно і теплу воду, вже грам по 200.
Посуд з опарою повинен стояти в теплому місці, десь біля печі або батареї, тоді за часом все вийде, а якщо опарі не дуже тепло, то часу піде більше на кожен етап.
День другий.
Вранці знову годуємо нашу опару, крім борошна та води додаємо трошки цукру. Опари має вийти, всього, близько півтора кг.
Приблизно о 12-00 замішуємо тісто.
На 1,5 кг опари потрібно:
10 жовтків
200г молока
500г цукру
1.300 борошна пшеничного
300г вершкового масла
300г родзинок
ваніль
сіль
Жовтки збиваємо з цукром і молоком і щіпкою солі, перемішуємо з опарою, додаємо борошна 1,200 добре вимішуємо і ставимо в тепле місце на 2,5 - 3 години.
Тісто підніметься.
Тепер потрібно добре вимішати і додати 300 гр. вершкового масла, 300 родзинок і борошна 100 грам.
Також додаю кумкват, шматочки кураги, цукати.
Тісто має бути дуже м’яким, таким, що булочку не сформуєш.
Залишити в теплому місці ще години на півтори, а тим часом готуємо форми.
Форму змащую козиним жиром або оливковою олією, притрушую борошном.
Тісто трохи підійде, обминаємо добре і накладаємо у форми по 1/3
Так як тісто дуже мʼяке, накладаю за допомогою ложки та руки.
На кожну форму одягаємо пакет, щоб не завітрювалося тісто, і залишаємо години на три підходити, потім змащуємо жовтком і випікаємо.
Я випікаю у печі дров’яній.
Як наклала у форми, топлю піч, покі тісто підійде - піч буде готова.
Приблизно о 10 - 11 вечора паски повинні стояти вже на столі і пахнути.
Виходять дуже солодкі та пишні.
День перший можете пропустити, та робити на дріжджах, як усі звикли. Результат буде майже такий самий.
Якщо додасте більше борошна - трішки довше буде підходити і пасочки будуть щільніші.
Краса! Я буду завтра, хай там як говорять-можна, не можна, але вчора не задалось(
Печу паску щороку. Без домашньої паски мені ніби і не св"ято. І ще обов"язково печу на поминальні дні, на кожну могилку, невеличку, але домашню. І яблучко до неї. Так мій тато любив.
Ну чому не можна. Можна до вечора робити все. І пекти в тому числі.
Я вчора напекла.
Рецепт дуже схожий на Танін, тісто також рідке, накладаю ложкою. Тоді паски пухки і дуже ніжні.
Мій рецепт
Мука - 620 гр
Жовтки - 14 шт
Сахар - 220 гр
Мед - 2 ст.л
Вершкове масло - 230 гр
Молоко - 270 мл
Пресовані дріжджі - 40 гр
Щіпотка солі
Ванилін 2 малих пакетика ( можна і більше, якийсь тепер не ароматний)
Цукати ( журавлина, ізюм, манго)-250 гр, можна що любите, навіть шоколадні осколки.
Коньяк( для замачування цукатів)- 100 мл і 100 мл в тісто, можна звичайну водку.
Гаряча вода( для замочування цукатів) - 100 мл.
Опара - все молоко+ пару ложок муки+ ложка цукру, все з загальної кількості інгредієнтів, і всі дріжджі. Розмішали, хвилин 10 на підняття шапочки.
Замішуємо тісто довго, мішалками для тіста, хвилин 15-20, масло (не розтоплене, а м’яке) і мед частинами додаємо в самому кінці. Постояло в теплому місці накрите, щоб не завітрилося, збільшилося в 2-3 рази, знову вимішуємо хвилин 10-15, з додаванням цукатів. Розкладаємо по формам і даємо підніматися, розстойка.
Випікати при 180 градусів 30-35 хвилин. Краще протикати паличкою для перевірки готовності. Форми у всіх різні.
Смак неперевершений, вершковий післясмак, солодкі, але не приторні. Пухкі, тануть в роті.
А, ще забула додати, жовтки обов’язково збивати до пухкого, як на бисквіт. Бо без цього тісто не підніметься як слід, вони важкі.
Христос Воскрес!
Я паски сама печу тільки третій рік) і от ще не знайду свого рецепту. Але у цьому році вже краще) завжди переживала за те, щоя також тісто ложкою накладаю, а на відео все так гарно: руками скатали кулю і все ок. До чого веду: зробила висновок, що треба дати гарно піднятися вже у формочках.