Не покрытие козы и его последствия?

Не знайшла більш відповідною теми, то спитаю тут. Ті кози, що ми купили цього року навесні, як мені сказала колишня хазяйка, не крилися восени, тобто вони народжували більше року тому, навесні.
Зараз молока дають стабільно по 2 літри, я планую їх восени покрити. Але таке питання: вже місяці 4 вони в нас живуть, і я жодного разу не помітила жодних ознак, що вони загуляли. Це нормально? Чи це я чогось не можу розгледіти?
Періодично розглядаю петлі, жодних змін на помічала. В поведінці теж. Ось тепер і думаю: а як же їх крити і коли?

1 лайк

В велику спеку влітку кози можуть не приходити в охоту. Зазвичай, гульки відбуваються з серпня по грудень і навесні березень-травень. Якщо серед кіз є цап, то охота більш явна і в охоту приходять в більший проміжок часу.
Коли в стаді цап, він безпомилково розбереться)

1 лайк

Та нема в нас цапа, тому я й хвилююся)

Так придбайте. Зараз пропозицій валом, і ціни демократичні.

1 лайк

Орієнтуйтесь на вересень-жовтень. Був період, коли не було власного козла, то найкраще купувати козла в той період, коли вам потрібне покриття. Вирахуйте коли вам краще мати окоти. Вересень, це - лютий, жовтень - березень.
Продумайте наперед як вам краще. Якщо не плануєте мати козла, то орієнтуйтесь на початок- середину осені, тоді дуже яскраві охоти у коз. Пізніше гульки тихіше і важче помітити, замучаєтесь водити до козла коз.
Ми стараємося мати свого козла, хоча і міняємо кожен рік. Він і покриє, і потім перевіре, і ви будете впевнені. Але , якщо купуватимете, постарайтесь купити гарного породного козлика, бо козенят будете залишати собі( навіть якщо так не думаєте).

4 лайка

Здравствуйте, посоветуйте пожалуйста.Не смогла запустить козу (высокоудоенная)если правильно говорить. Окот примерно через две недели,но доить стала через день ,где то недели три назад. Прочитала статью, что можно дальше доить как обычно,это значит каждый день? Потом нужно будет проколоть витамины, может ещё что-то? Будет ли она меньше давать молока после окота?

Это лотерея. Не узнаете, пока не окотится. Каждая коза это индивидуальность и непредсказуемость.
Сколько она на этот момент даёт молока?

Думала про це, але точно не зараз. Можливо, навесні візьму маленького й до осені підрощу його. А брати дорослого козла в зиму точно не хочу. Тим більше я працюю, і козами в будні займається мама. Краще нехай зменшать кількість молока в зиму.

1 лайк

До зими і без козла зменшать. Дорослого брати не обов’язково, можна взяти 4-5 місячного, до середини осені буде саме те.

1 лайк

В нас в цьому році друга половина кіз народжувала в червні. То ж запустити практично всіх не змогла. Одна відсоткова коза зааненського напрямку високоудійна (також без зупинки в дойці), яка народила на початку червня, в кінці липня давала 6 літрів (контрольний замір) при тому, що у нас дуже багато оводів та різного гнусу зараз.
Тобто сказать, що ті кози, яких я не взмозі була запустити, якось погано себе показують і почувають, то ні, все добре. Але більше не хочеться, щоб вони народжували влітку. Тих кіз, яких я все ж таки запустила за місяця 1,5, то вони вим’я за два тижні поналивали розміром з відро і пасти їх в лісі ну просто не виходило. Прийшлося їх залишати в приміщенні цілодобово на сінові. А це додаткові зайві рухи - випасти одних, принести сіно другим, слідкувати, щоб не травмували вим’я треті :sweat_smile:

2 лайка

А навіщо в зиму брати? Ми козла через 2 місяці після покриття з,їдаємо. Зазвичай беремо “ мокрого” , бо люблю виростити сама. Він тоді слухняний спокійний. Росте разом з козами, криє в вересні. В морозилку відправляємо коли впевнимося що всі кози відгуляли, це до Нового року. За 2 місяці козлик уже виванюється і пахне слабо. Молоді козли по мясу не відрізняються від кіз. Так що якщо викупите зараз підрощеного 5-6, то він окупиться м,ясом. Але це вигідно коли у вас багато кіз.

В нас нема кому різати. Вже півроку бь’юся , шукаю різника наперед, щоб не в останню мить, і немає. Або позабирали, або ховаються всі.

Якби так просто було з різником, я би не морочила голови. Покрила б для молока з простим козлом тут по сусідству , а козенят пустила б на м’ясо. Але немає. Після покриття треба думати, що то будуть за козенята, чи вдасться їх продати.

1 лайк

Лучше об этом думать ДО покрытия. И, соответственно, подбирать козла. Если будете всё равно резать малышей, то подойдёт абы какой козел. Если планируете козлят продавать, то ищите породу. В случае безпородного папаши надежд на продажу и даже раздаривание практически не будет. Кроме породы узнавайте родителей и особенно удой матери.

Всім привіт! Я досі не можу повірити в це, але ми сьогодні купили козла :woman_facepalming:

Я просто схильна вирішувати проблеми кардинально.

Тож знайомтеся: Дикозор Муді. Наш майбутній султан гарему)

IMG_20250810_125734.jpg

6 лайков

Ніколи не кажи ніколи) Вітаю, нехай росте слухняний і продуктивний.

3 лайка

я теж не думала, але також купила, ще в минулому році. Дуже сумирний і ласкавий хлопчик, альпієць. Краще моє рішення у плані кіз

2 лайка

Наш теж спокійний ))

1 лайк

Наш теж ласкавий і спокійний) А як ваші кози сприйняли його? Мої б’ють малого дуже сильно, одразу накинулися, довелося рятувати. Тож я зараз повністю його ізолювала. І навіть не уявляю, як буде далі й як його вселити в стадо…((

1 лайк

Малий прийме запахи вашого господарства і поступово кози звикнуть, особливо, якщо бачитимуть його через загородку.

1 лайк

Я в цьому році спробую не крити. Подивимось, що буде з молоком. Якщо нам буде вистачати, то добре. Бо переробляти вже втомилася. А в цьому році ще і дівчат довго не могли продати. А дівчат ми не ріжемо. Тож хочу відпочити від молока та козенят.

А криємо ми зазвичай серпень-вересень, щоб народжували лютий - березень. Тоді вони в нас 1-1,5 на молоці, а потім трава. Тож так дуже зручно.

2 лайка