На пасовиську

То не сирени кляті, то кляті шахеди з ракетами, як привітання від сусідів. Які сусіди, такі і привітання .

3 лайка

Сьогоднішній день був ясним і сонячним , вітер помірний , якраз день для прогулянок .
За повір’ям, який перший день нового року , такий і весь рік . Хай це повір’я спрацює , день був ясний і світлий .
Отож , Августа-Луїза смикала гілки (які я позастромлювала в землю , щоб в неї була змога поїсти гілок і “попастися” , хай в мізках відкладажться, що їжа “росте”, а не господарі принесли і поклали ( бо було в нас , навколо море їжі , а Августочка носом сумку з вечерею риє, з готовим нарваним, ) а я слухаю оповідання .

Сьогодні це "Орли " Богдана Лепкого .

Більше 200 літ минуло , а вороги ті самі .

Ще хочу додати , що якби це оповідання і подібні твори ввели в шкільну програму 30 років тому , то це б не лише світогляд українських дітей на самих себе змінило , але і чітко відмежувало б українців від москалів , зруйнувало б міф про "брацькі народи " і застерегло б від бажання жити з ними в одній країні чи мати тісні стосунки .
В нас би виросли геть інші за світоглядом люди .
Все , що робили москалі тоді , все повторили вони нині .
І повторювали з часів початку окупації постійно , і будуть повторювати , поки їм будуть дозволяти гадаючи що з ними можна домовитися .

Якби …

Муська
Автор Ганна Арсенич-Баран, нині вже покійна .

Сьогодні розмовляли з подругою , хто чим відволікається? І вона порадила цю книжку .
Події відбуваються на Чернігівщині.
Книга “про життя”.

Запрошую до прослуховування .
Частина друга
Частина третя

Як порадували ви мене цією піснею.В дитинстві мене тітка учила, але батьки були партійні і запам,ятала лише перші слова:
Маланка ходила,
Василя просила:
Василю, мій тату,
Пусти мене в хату
Мені так хотілось згадати продовження, а тепер інтернет в поміч і там стільки місцевих варіантів.

Так тепло на душі

1 лайк

Дуже радію , бо цими словами сколихнули і мою душу .
А Ви з якого регіону родом?
Ця пісня має декілька варіантів .
В одних землях братик, в інших батько , в інших син .
Цікаво було б і відслідковувати в кого як кажуть і обговорити …

1 лайк

Родом з півночі Луганщини, але живу майже піввіку на Харківщині.

1 лайк

А я з Центру України .
Але вчила бабуся з Полтавщини . Вона виїхала звідти після 33.
От не пам’ятаю точно в її версії було братку чи батьку .

А ще вона вчила , але не пам’ятаю всієї .

"Ой , на річці , на Йордані, де Пречиста ризи прала , свого Сина сповивала, на ялині колихала… (що тут далі —не пам’ятаю …)

Як прилетіли три янголи взяли Христа на небеса. Всі небеса розтворилися, всі святі покдонолися".

1 лайк

“Ніч яка місячна зоряна ясная”
Життя українців на старих світлинах.

Чим стаю старшою , тим десятиліття і століття стають меншими . Все здається поруч . Що то значить якихось сто років 3—5 поколінь … А геть інший світ і вимір . Геть інша культура …

1 лайк