То не сирени кляті, то кляті шахеди з ракетами, як привітання від сусідів. Які сусіди, такі і привітання .
Сьогоднішній день був ясним і сонячним , вітер помірний , якраз день для прогулянок .
За повір’ям, який перший день нового року , такий і весь рік . Хай це повір’я спрацює , день був ясний і світлий .
Отож , Августа-Луїза смикала гілки (які я позастромлювала в землю , щоб в неї була змога поїсти гілок і “попастися” , хай в мізках відкладажться, що їжа “росте”, а не господарі принесли і поклали ( бо було в нас , навколо море їжі , а Августочка носом сумку з вечерею риє, з готовим нарваним, ) а я слухаю оповідання .
Сьогодні це "Орли " Богдана Лепкого .
Більше 200 літ минуло , а вороги ті самі .
Ще хочу додати , що якби це оповідання і подібні твори ввели в шкільну програму 30 років тому , то це б не лише світогляд українських дітей на самих себе змінило , але і чітко відмежувало б українців від москалів , зруйнувало б міф про "брацькі народи " і застерегло б від бажання жити з ними в одній країні чи мати тісні стосунки .
В нас би виросли геть інші за світоглядом люди .
Все , що робили москалі тоді , все повторили вони нині .
І повторювали з часів початку окупації постійно , і будуть повторювати , поки їм будуть дозволяти гадаючи що з ними можна домовитися .
Якби …
“Муська”
Автор Ганна Арсенич-Баран, нині вже покійна .
Сьогодні розмовляли з подругою , хто чим відволікається? І вона порадила цю книжку .
Події відбуваються на Чернігівщині.
Книга “про життя”.
Запрошую до прослуховування .
Частина друга
Частина третя
Як порадували ви мене цією піснею.В дитинстві мене тітка учила, але батьки були партійні і запам,ятала лише перші слова:
Маланка ходила,
Василя просила:
Василю, мій тату,
Пусти мене в хату
Мені так хотілось згадати продовження, а тепер інтернет в поміч і там стільки місцевих варіантів.
Так тепло на душі
Дуже радію , бо цими словами сколихнули і мою душу .
А Ви з якого регіону родом?
Ця пісня має декілька варіантів .
В одних землях братик, в інших батько , в інших син .
Цікаво було б і відслідковувати в кого як кажуть і обговорити …
Родом з півночі Луганщини, але живу майже піввіку на Харківщині.
А я з Центру України .
Але вчила бабуся з Полтавщини . Вона виїхала звідти після 33.
От не пам’ятаю точно в її версії було братку чи батьку .
А ще вона вчила , але не пам’ятаю всієї .
"Ой , на річці , на Йордані, де Пречиста ризи прала , свого Сина сповивала, на ялині колихала… (що тут далі —не пам’ятаю …)
Як прилетіли три янголи взяли Христа на небеса. Всі небеса розтворилися, всі святі покдонолися".
“Ніч яка місячна зоряна ясная”
Життя українців на старих світлинах.
Чим стаю старшою , тим десятиліття і століття стають меншими . Все здається поруч . Що то значить якихось сто років 3—5 поколінь … А геть інший світ і вимір . Геть інша культура …