Знайшла рецепт старовинної страви, яку готують карпатські пастухи. Цей смачний кисломолочний продукт, чимось схожий на сметану або ряжанку…Гуслянка сприяє не лише відновленню життєвих сил та нормалізації травлення, але й нормалізує вагу. А ще кажуть, може врятувати від найгіршого похмілля.
За легендою рецепт цієї страви подарували людям мольфари, як напій здоров’я, молодості та довголіття.
У горах гуслянку їдять з варениками, картопляними стравами чи кашами, а у спекотну погоду просто п’ють.
Приготувати гуслянку в домашніх умовах досить просто.
Інгредієнти:
молоко – 1л.;
сметана – 1 ст. ложка.
Приготування:
Молоко необхідно закип’ятити, а потім охолодити до 35-40 °С. Температура важлива для подальшого приготування, тому, скористайтеся спеціальним термометром, або просто капніть молока на руку, воно повинно бути теплим.
Беремо чистий глиняний глечик (якщо немає – скляну банку), та обмащуємо стінки сметаною. Потім у нього наливаємо тепле молоко. Перемішувати нічого не треба.
Глечик необхідно укутати рушником, та не накриваючи кришкою, поставити на 12 годин в тепле місце.
Потім переставляємо нашу гуслянку у холодильник на кілька годин.
Рецепт мені сподобався своєю простотою. Ввечері подою козу і спробую приготувати.Своїми враження від отриманого напою поділють…
Коли я ходила в школу, мій батько робив гуслянку по рецепту з книги “Кухня народів СРСР”. Цікава штука. А ще мені подобалось блюдо “таратута”, але воно без молока
це по рецептурі схоже на грузінське мацоні вони теж щитають напій довголіття мене ним спасли коли я отравилась рибою то розводили на пополам з водою і я пила помогло тільки в них молоко кипятять хвилин 20
Пила гуслянку, дали нам закваску з Карпат, смакотішка, не знаю який там рецепт був, а закваска потім спортилась молоко було не завжди. Схоже на кисле молоко, але смачніше.
Вчора не написала про свою гуслянку…
Не знаю якою вона мала бути в оригіналі , а я отримала густе кисле молоко із такою різкою кислинкою (аж за язик пощипує) .
Думаю у спеку гарно смакуватиме такий напій. Головне не забути і влітку його приготувати.