EN | Главная портала | Непрочитанные | ПОМОЧЬ ФОРУМУ | Делаем свой сайт | Скорая помощь | Форумчане | Доска почета | Лидеры | Награды | Козоводческая карта | Калькуляторы Контакты

Гуслянка - карпатський молочний напій


(Зоя) #1

Знайшла рецепт старовинної страви, яку готують карпатські пастухи. Цей смачний кисломолочний продукт, чимось схожий на сметану або ряжанку…Гуслянка сприяє не лише відновленню життєвих сил та нормалізації травлення, але й нормалізує вагу. А ще кажуть, може врятувати від найгіршого похмілля.

За легендою рецепт цієї страви подарували людям мольфари, як напій здоров’я, молодості та довголіття.

У горах гуслянку їдять з варениками, картопляними стравами чи кашами, а у спекотну погоду просто п’ють.

Приготувати гуслянку в домашніх умовах досить просто.

Інгредієнти:

молоко – 1л.;
сметана – 1 ст. ложка.

Приготування:

Молоко необхідно закип’ятити, а потім охолодити до 35-40 °С. Температура важлива для подальшого приготування, тому, скористайтеся спеціальним термометром, або просто капніть молока на руку, воно повинно бути теплим.

Беремо чистий глиняний глечик (якщо немає – скляну банку), та обмащуємо стінки сметаною. Потім у нього наливаємо тепле молоко. Перемішувати нічого не треба.

Глечик необхідно укутати рушником, та не накриваючи кришкою, поставити на 12 годин в тепле місце.

Потім переставляємо нашу гуслянку у холодильник на кілька годин.

Рецепт мені сподобався своєю простотою. Ввечері подою козу і спробую приготувати.Своїми враження від отриманого напою поділють…


(Зоя) #2

Цікаво чи цей напій готують в Карпатах тепер чи це вже забутий рецепт і неактувальний ?
Іване @Bald , Катерино @Feta що скажете з цього приводу .


(Іван Мороз) #3

Я про цей напій дізнався від Вас, до сьогодні навіть нічого не чув про такий, але я живу в 100 км від Карпат.


(Зоя) #4

Можливо його там тепер і не роблять…:unamused:


(Ольга) #5

Коли я ходила в школу, мій батько робив гуслянку по рецепту з книги “Кухня народів СРСР”. Цікава штука. А ще мені подобалось блюдо “таратута”, але воно без молока :slightly_smiling_face:


(Людмила Лебедева Асатурова) #6

це по рецептурі схоже на грузінське мацоні вони теж щитають напій довголіття мене ним спасли коли я отравилась рибою то розводили на пополам з водою і я пила помогло тільки в них молоко кипятять хвилин 20


(Галина) #7

як поїду в Східницю відпочивати, спеціально запитаю у місцевих мешканців.


(Екатерина) #8

Перший раз чую про такий напій. Можливо йоно роблять на Прикарпатті.


(olga_pukalo) #9

Пила гуслянку, дали нам закваску з Карпат, смакотішка, не знаю який там рецепт був, а закваска потім спортилась молоко було не завжди. Схоже на кисле молоко, але смачніше.


(Зоя) #10

Зробила я гуслянку, замотала… і з нетерпінням чекаю 12 годин :hugs:


(Зоя) #11

Вчора не написала про свою гуслянку…
Не знаю якою вона мала бути в оригіналі , а я отримала густе кисле молоко із такою різкою кислинкою (аж за язик пощипує) .

Думаю у спеку гарно смакуватиме такий напій. Головне не забути і влітку його приготувати.