Дуже хочу почути як переносять вакцинацію від сибірки кози наших форумчан .
Ось мій “гіркий” досвід…
У мене була вакциновано 2 козли, 7 дорослих кіз і 5 кізок до року (молодняк до 3х місяців не вакцинувався), всього було провакциновано 14голів.
Використовувавалась вакцина штамуSterne 34 F2. Дорослі були вакциновані повною дозою вакцини, молодняк отримав 0,5дози, ревакцинація молодняка по плану має бути через 6міс.
На другу добу після вакцинації у восьмимісячної кізки почали проявлятись признаки правця (рос. столбняка). На пяту добу вона загинула.Всіх кіз щодня оглядала та общупувала.
На восьмий день після вакцинаціїї однієї кози виявляю величезний набряк, який починаєится на шиї, охоплює всі груди перед передніми ногами і далі переходить з боку всього туловища і закінчується біля вимені величезним набряком розміром із 2х літрову банку.
На дев’ятий день виявляю набряк по такому ж типу у молодої кізки, набряк меншого розміру, але точно такої ж локалізації як і у старшої кози. Думаю. що набряк менший. бо молода кізка отримала неповну дозу вакцини. З допомогою нашої Олі @olga79 лікували кізок.
Дільничий вет, який проводив вакцинацію був відразу повідомлений про проблеми в господарстві, але приїхати і подивитись не захотів .
Я завжди позитивно відносилась до вакцинації , вважала що коли людина чи тварина привиті, то вони захищені. А тепер не знаю…