СОРГО . Вирощування , види сорго , годування .

Сорго, як заміна кукурудзі , зерну.

Маючи з цієї осени кізочку задумалася про годування та заготівлю.
Ціни на сіно та зерно, кліматичні умови спонукали до пошуку альтернативи звичним культурам.
(запізнення лише на тиждень з посівом кукурудзи цього року було для нашого господарства фатальним, ми втратили половину врожаю через посуху)

На пошук інформації про сорго навів сусіда , який тримає кіз , він почав садити його замість кукурудзи на сіно .

Почала читати і знайшла багато цікавого для себе .

Сорго можна вирощувати як на сіно , так і на зерно.
Зернове сорго добре поїдають птахи , краще несуться , можна замінити ним пшеницю та кукурудзу (хоча б частково, особливо в такі роки , як цей) може використовуватися в суміші зерна для кіз .

На форумі про сорго більш детально розповідається в дописі “Трава Колумба” де згадується пан Бардин “Укрсорго”, він же і займається збутом насіння в Україні .

Якщо на форумі є такий вид спільних закупів, як складчина, то можна звернутися до нього , купити оптом і вже дрібніше фасування розіслати форумчанам (замовлення має бути хоча б 100 кг , так як дрібного збуту в пана Ярослава нема ).

1 лайк

Стаття про сорго , (яка вже була подана на форумі в іншій темі ), детально розказує про переваги сорго .

СОРГО практично не зустрічається в нашій країні, а в багатьох країнах Африки воно настільки ж важливе , як у нас пшениця.

Опис
Сорго або Суданська трава (лат. Sorghum) - трав’яниста рослина з сімейства Мятликових (Злаки).

Батьківщиною сорго вважають Судан, Ефіопію та інші країни Північно-Східної Африки, де його культивували ще в 4 столітті до н.

У давнину воно було поширене не лише в Африці, а й в Індії, Китаї, де досі широко вживається в їжу.

В 15 столітті його почали культивувати в Європі, а в 17 – завезли до Америки.

Зустрічаються як однорічні види сорго, так і багаторічні.
Багато молодих рослин є отруйними.

Ця теплолюбна яра культура, що зовні нагадує кукурудзу, успішно вирощується в США, де регіон від Міссурі до Кентуккі спеціалізується на культивуванні цукрового сорго, виробництві сиропу та інших продуктів з нього.
В США зростає ще 40 зернових сортів цієї рослини.

Виробництво продуктів із сорго є також важливою частиною економіки Індії та Нігерії, які вважаються лідерами у цій галузі, значно випереджаючи інші африканські країни (де традиційно сорго є основною с/г культурою ).

Сьогодні відомо близько 60 сортів диких та культурних видів сорго, які найбільше поширені у Південно-Західній та Середній Азії, Екваторіальній Африці, обох Америках, півдні Європи, Молдові, Україні та Австралії.

Серед них можна виділити такі основні види:

цукрове сорго, із стебел якого виробляють патоку для кондитерських виробів, солодкий сорговий мед та сорговий сироп;

зернове сорго (основні сорти – ефіопське, арабське та нубійське сорго) схоже на просо, з різноманітним за кольором, від білого та жовтого – до коричневого та чорного, насінням, з якого отримують крупи, крохмаль та борошно, використовують для приготування спирту, кондитерських виробів, хліба , поживних каш, дитячого харчування, різних страв національних кухонь Африки, Азії і т.д.;

віничне або технічне сорго, із соломи якого виготовляють папір, плетені вироби та віники;

трав’янисте сорго, має соковиту серцевину, та йде на корм худобі;
лимонне сорго (цимбопогон), використовується, як приправа для рибних, м’ясних, овочевих страв та страв з морепродуктів, відмінно поєднується з часником, імбиром, гострим перцем; з нього виробляють цінну ефірну олійку для харчової, фармацевтичної та парфумерної промисловості.

За даними USDA Nutrient Database у 100 г сорго міститься:

Вода – 9.2г
Білки – 11.3 г
Жири – 3.3 г
Вуглеводи – 68.33 г
Харчові волокна (клітковина) – 6.3 г
Попіл – 1.57 г

Вітаміни:
Вітамін В1 (тиамін) – 0.237 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.142 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.5 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 20 мкг
Ніацин (вітамін В3 чи вітамін РР) – 2.927 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
Біотин (вітамін H) – 42 мкг

Макроелементи:
Калій – 350 мг
Кальцій – 28 мг
Магній – 171 мг
Натрій – 6 мг
Фосфор – 287 мг

Мікроелементи:
Залізо – 4.4 мг
Марганець – 1.15 мг
Мідь – 440 мкг
Молібден – 60 мкг
Селен – 0.7 мкг
Цинк – 2.5 мг

Калорійність
У 100 г сорго, в середньому, міститься близько 339 ккал.

Корисні властивості сорго:

Сорго багате на білки і вуглеводи, що визначає його поживну цінність.

Тиамін, що міститься в рослині, благотворно впливає на функції головного мозку і вищу нервову діяльність людини, стимулює м’язовий тонус, апетит, секрецію шлунка і нормалізує роботу серцевого м’яза.

Поліфенольні сполуки (сильні антиоксиданти), що містяться в сорго, захищають людський організм від негативних факторів зовнішнього середовища, впливу алкоголю і тютюну і протистоять старінню організму.

У 1 г сорго міститься до 62 мг поліфенольних сполук.
Для порівняння, у чорниці, яка повсюдно вважалася чемпіоном із вмісту цих корисних речовин, їх лише 5 мг на 100 г.

Також сорго містить вітаміни РР та біотин, що покращують обмінні процеси, розщеплюють жири та стимулюють синтез жирних кислот, стероїдних гормонів, амінокислот та вітамінів.
Фосфор, що міститься в ньому, активно допомагає в побудові скелета і забезпечує клітини фосфорною кислотою.

Прийом цього препарату показаний діабетикам, тому що він допомагає регулювати рівень цукру в крові та бере участь у виробництві глюкози.
Крім того, стимулює синтез гемоглобіну та допомагає еритроцитам транспортувати кисень до тканин організму.

Вживання сорго рекомендується при нервових розладах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, слизових оболонок і шкіри, його особливо корисно вводити в раціон дітей, людей похилого віку, вагітних і жінок, що годують.

Протипоказання:
Сорго протипоказано у разі індивідуальної непереносимості .

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права.
При використанні та передруку матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb.com.ua обов’язкове!

Переклад на українську близько до тексту виконаний мною .

1 лайк

Один рік вирощувала суданку. Не сподобалося. Її потрібно швидко скошувати, як підійшов термін. Інакше катастрофічно швидко переростає і вже ніхто не хоче їсти. Був рік дощовий, то за тиждень дощів вже стала непригодна для годування. Сушити важко і довго.
Мені більше до вподоби люцерна.

2 лайка

Майданчик на люцерну вже зарезервовано.
Цей пункт був найпершим .
Шукаю ще щось, додатково і на страховку, і на різноманіття .
Частину хочу посадити зернового -курям (і трохи козі , до кукурудзи ), а частину на сіно , якщо вдасться, то і звичайне , і цукрове.
Якщо вдасться заготовити хороше сіно ,то це буде де діти , а якщо не вдасться , то взимку я не буду перейматися , що нема різноманіття, що сіно погане і нема нічого на додаток …

Теж не вважаю сорго оптимальним варіантом , але страховочним - так .
Якщо вдасться знайти участок під вирощування багаторічних трав, то лишу зернове, а листкове , геть трохи , на всяк випадок .

1 лайк

Небійтеся садити суданку. Просто не садіть 10 соток, а одну. Сіяти краще сівалочкою по прикатаній землі, зверху ще раз прикатать. Косити починати з величини пирію, і смачно і сохне швидше.
Купіть кілограм насіння і вистачить на 2-3 роки. Сіяти з відстанню між рядочками 10-15 см.

5 лайков

Щиро дякую !
Тобто, якщо планую 2-3 кози , то 1 сотки буде досить ?

Я в цьому році також пробував вперше сорго на зерно висаджувати. Залишився задоволений. Єдина проблема була в тому, що як виявилося потім, насіння мені продали від гібриду і в результаті виникла розгібритизація… Тому купувати насіння раджу в оригінальних пакуваннях відомих фірм.
Ось результат мого “експерименту” - https://youtu.be/o4qQOaZ5nYs?feature=shared

4 лайка

Таке питання , а скільки Ви садили соток зернового сорго ?
Був якийсь розрахунок ?
Скільки зібрали з сотки ?

Сію суданку кожного року.
У мене город поділений на три частини. Перша - картопля, друга - суданка, третя - грядки. Наступного року після картоплі сіємо суданку, а після суданки саджаємо грядки, після грядок картоплю. І так по колу.
Перший укіс суданки косимо, як трава буде по коліна. Її сушимо на сіно, бо у цей період багато зелені і мої кози не хочуть їсти суданку. Але з липня і до самих заморозків, кози відмінно вживають суданку, особливо у серпні-вересні, коли дикорослі трави старіють, або підсихають від спеки та втрачають соковитість. Суданка у цей час роскішна і швидко росте, що дає змогу косити її кожного дня.
Площа посівів суданки у моєму господарстві десь 2-3 сотих.
Саме вживання суданки, на мою думку, зберігає високу продуктивність моїх кіз аж до холодів.

3 лайка

Читала десь, що для кіз потрібно якийсь певний сорт суданки чи підійде будь-яка? Теж планую невелику діляночку, тож збираю інформацію, яку і як. )

1 лайк

Ну так яж у відео все показав і розповів (посилання в моєму першому дописі).
Висаджував я півтори сотки і зібрав приблизно півтора мішка зерна. Але врожайність має бути більшою. В мене просто по перше було неякісне насіння, а по друге воно в мене росло в напівтіні через те що город оточений деревами.

1 лайк

Відео дивилася , але уривками , світло вмикають .
Про тінь взяла на замітку , збиралася теж садити на участку оточеному деревами .
Дякую за відповідь і надану інформацію .

ПС Тепер навіть ті , хто не має змоги дивитися , будуть знати деталі .

2 лайка

Читала дописи форумчан про це, то радили широколисте.
Але якщо не знайдете ,то будь-яке їдять (Сусід акценту не робив .)

Пані Сніжано, а на скільки кіз саджаєте цю площу ?

Площа однакова весь час.
Зараз три кози, було ,і дві, і чотири.
Якщо лишня, і переростає - косимо на сіно. Його зазвичай не багато - встигає висохнути. Було, правда одного року, ще тільки прив’ялилося - спрогнозували дощі на три дні. То я той “сінаж” підсолила і склала у шопі ( місце де ми зберігаємо сіно). Коли розпогодилося, то викинула геть мокру суданку на сонце. Але вона не була гарячою, просто дуже мокрою, бо сіль взяла на себе вологу з середини трави. Так та суданка висохла за два дні, бо в ній вже не було вологи - вся вийшла за допомогою солі. Тільки солі потрібно не багато - наче борщ солимо.
Взагалі я сіно все підсолюю коли складую на зберігання. Бо ніколи не чекаю повного висихання. Бувають, ще сируваті стебельця, або колінця. Просто підсолюю трохи. Плісняви ніколи немає.
В середньому півтора кілограма солі у мене йде на сіно, яке займає приміщення 6*6 *2м., ще й залишається. Але цього сіна там дуже багато, бо складаємо у декілька прийомів, усе літо. Воно аж пружинить, коли хочемо всунути ще.

2 лайка

Щиро дякую за таку розлогу відповідь .
Отже , 3 сотки на сіно , це буде чітко різноманіття, але ніяк не основне , якщо , припустимо , три кози .

І дякую щодо підказки , прл сіль .
Запам’ятаю.

Хочу мати власне сіно , не куповане , тому підрахувую заранні .

1 лайк

Ще таке питання , Ви казали що стебла підуть на будматеріали .
Може розкажете про це детальніше?
Забула відразу запитати .

1 лайк

Ну поки що я з них нічого не робив бо немає часу.
Справа в тому що стебла сорго майже ідентичні бамбуку, єдине що їх треба почистити від зайвого. І вони мають досить цікаве забарвлення з червоним вкрапленням. Я хочу ними оздобити стіни у якості декору. Тобто з’єднати стебла поміж собою і зробити щось на кшталт обоїв. Також з них можна зробити ролети на вікна наприклад. Головне мати уяву).

Мінус такого декору в тому що ці стебла бояться вологи (в середні вони пористі так само як і вінечне сорго), тобто їх можна використовувати лише в приміщені.
Доречі сорт сорго має велике значення бо деякий сорт має рівні по діаметру стебла по усій довжині а деякі мають телескопічний вигляд. Тобто кожна “частинка” стебла різко зменшує діаметр. Під конем вона може бути наприклад 3 см. а в кінці меньше сантиметра.

3 лайка

Щиро дякую за ідею.

1 лайк