Стаття про сорго , (яка вже була подана на форумі в іншій темі ), детально розказує про переваги сорго .
СОРГО практично не зустрічається в нашій країні, а в багатьох країнах Африки воно настільки ж важливе , як у нас пшениця.
Опис
Сорго або Суданська трава (лат. Sorghum) - трав’яниста рослина з сімейства Мятликових (Злаки).
Батьківщиною сорго вважають Судан, Ефіопію та інші країни Північно-Східної Африки, де його культивували ще в 4 столітті до н.
У давнину воно було поширене не лише в Африці, а й в Індії, Китаї, де досі широко вживається в їжу.
В 15 столітті його почали культивувати в Європі, а в 17 – завезли до Америки.
Зустрічаються як однорічні види сорго, так і багаторічні.
Багато молодих рослин є отруйними.
Ця теплолюбна яра культура, що зовні нагадує кукурудзу, успішно вирощується в США, де регіон від Міссурі до Кентуккі спеціалізується на культивуванні цукрового сорго, виробництві сиропу та інших продуктів з нього.
В США зростає ще 40 зернових сортів цієї рослини.
Виробництво продуктів із сорго є також важливою частиною економіки Індії та Нігерії, які вважаються лідерами у цій галузі, значно випереджаючи інші африканські країни (де традиційно сорго є основною с/г культурою ).
Сьогодні відомо близько 60 сортів диких та культурних видів сорго, які найбільше поширені у Південно-Західній та Середній Азії, Екваторіальній Африці, обох Америках, півдні Європи, Молдові, Україні та Австралії.
Серед них можна виділити такі основні види:
цукрове сорго, із стебел якого виробляють патоку для кондитерських виробів, солодкий сорговий мед та сорговий сироп;
зернове сорго (основні сорти – ефіопське, арабське та нубійське сорго) схоже на просо, з різноманітним за кольором, від білого та жовтого – до коричневого та чорного, насінням, з якого отримують крупи, крохмаль та борошно, використовують для приготування спирту, кондитерських виробів, хліба , поживних каш, дитячого харчування, різних страв національних кухонь Африки, Азії і т.д.;
віничне або технічне сорго, із соломи якого виготовляють папір, плетені вироби та віники;
трав’янисте сорго, має соковиту серцевину, та йде на корм худобі;
лимонне сорго (цимбопогон), використовується, як приправа для рибних, м’ясних, овочевих страв та страв з морепродуктів, відмінно поєднується з часником, імбиром, гострим перцем; з нього виробляють цінну ефірну олійку для харчової, фармацевтичної та парфумерної промисловості.
За даними USDA Nutrient Database у 100 г сорго міститься:
Вода – 9.2г
Білки – 11.3 г
Жири – 3.3 г
Вуглеводи – 68.33 г
Харчові волокна (клітковина) – 6.3 г
Попіл – 1.57 г
Вітаміни:
Вітамін В1 (тиамін) – 0.237 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.142 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.5 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 20 мкг
Ніацин (вітамін В3 чи вітамін РР) – 2.927 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
Біотин (вітамін H) – 42 мкг
Макроелементи:
Калій – 350 мг
Кальцій – 28 мг
Магній – 171 мг
Натрій – 6 мг
Фосфор – 287 мг
Мікроелементи:
Залізо – 4.4 мг
Марганець – 1.15 мг
Мідь – 440 мкг
Молібден – 60 мкг
Селен – 0.7 мкг
Цинк – 2.5 мг
Калорійність
У 100 г сорго, в середньому, міститься близько 339 ккал.
Корисні властивості сорго:
Сорго багате на білки і вуглеводи, що визначає його поживну цінність.
Тиамін, що міститься в рослині, благотворно впливає на функції головного мозку і вищу нервову діяльність людини, стимулює м’язовий тонус, апетит, секрецію шлунка і нормалізує роботу серцевого м’яза.
Поліфенольні сполуки (сильні антиоксиданти), що містяться в сорго, захищають людський організм від негативних факторів зовнішнього середовища, впливу алкоголю і тютюну і протистоять старінню організму.
У 1 г сорго міститься до 62 мг поліфенольних сполук.
Для порівняння, у чорниці, яка повсюдно вважалася чемпіоном із вмісту цих корисних речовин, їх лише 5 мг на 100 г.
Також сорго містить вітаміни РР та біотин, що покращують обмінні процеси, розщеплюють жири та стимулюють синтез жирних кислот, стероїдних гормонів, амінокислот та вітамінів.
Фосфор, що міститься в ньому, активно допомагає в побудові скелета і забезпечує клітини фосфорною кислотою.
Прийом цього препарату показаний діабетикам, тому що він допомагає регулювати рівень цукру в крові та бере участь у виробництві глюкози.
Крім того, стимулює синтез гемоглобіну та допомагає еритроцитам транспортувати кисень до тканин організму.
Вживання сорго рекомендується при нервових розладах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, слизових оболонок і шкіри, його особливо корисно вводити в раціон дітей, людей похилого віку, вагітних і жінок, що годують.
Протипоказання:
Сорго протипоказано у разі індивідуальної непереносимості .
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права.
При використанні та передруку матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb.com.ua обов’язкове!
Переклад на українську близько до тексту виконаний мною .