Президент підписав Закон України " щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв".

Малим винарням спростять отримання ліцензій, що має призвести до збільшення їхньої кількості.

В Україні зараз є 46 тисяч га виноградників, 61 виробник і лише 4 сімейних виноробні, що мають ліцензію на виробництво вина. Для порівняння, у Франції – 840 тисяч га, 65 тисяч виробників і 15 тисяч сімейних виноробень
1b43da6-slide%20jpeg

Как по мне, хорошая новость. Главное, чтобы исполнение было качественным.

5 лайков

Ключевая фраза:grin:

6 лайков

Тут многое зависит от самих виноделов. Если будут делать всё правильно, качественно и не бояться добиваться своего, то всё получится. А если “принесите мне на блюдечке с голубой каёмочкой, а я посижу покурю” то вряд ли :slight_smile:

Это тоже важно.

Но есть пару таких моментов в семейных винокурнях. Как и сыроварнях. Открывать под них предприятие - будь то частное предприятие, или ТОВ или любой другой собственности - нужен наемный персонал, хотя бы в виде бухгалтера.

Вид деятельности в виде СПД в нашей стране теперь весьма проблематичен в том виде, что из него пытаются сделать.

Хотя, возможно, это у меня длительный негативный опыт общения с налоговыми органами.

4 лайка

Аналогично :thinking: а как представлю, сколько всего нужно набить поклонов в кабинеты, где сидит эдакая мадам и мнит, что она уже МЕГАУСПЕШНАЯ , потому, как в маленьком городке да на такой должности, да с таким пренебрежительным и важным видом, шо аж коробить начинает…

5 лайков

Да, к сожалению нам всем жалко тратить время и нервы на общение с “вахтерами”. А они этим и пользуются. Но я слышал много историй о том, что жалобы, обращения в вышестоящие организации, официальная переписка и суды точат камень. Ибо так же как и нам, этим вредителям в конце-концов проще разрешить, чем тратить свое время и нервы на борьбу с упорными. Тут уж кто упорнее окажется :slight_smile:
У них мотивация одна- получить взятку (мое личное мнение). Некоторые плюются, дают и таким образом добиваются своего и экономят время. Не могу их осуждать.

3 лайка

А какое красивое словосочетание - Терруарное вино :slight_smile:

1 лайк

А удаленный бухгалтер не решает проблему?
Аутсорсинговый.

Стаття 22. Вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції
Матеріально-технічна база малого виробництва виноробної продукції включає:
земельні ділянки, що належать суб’єкту господарювання на підставі будь-якого речового права, визначеного чинним законодавством України, на яких суб’єкт господарювання вирощує плоди, ягоди, виноград, а також розміщує товарну пасіку;
відокремлені нежитлові приміщення (цехи, підвали, ангари) призначенні для здійснення господарської діяльності, що належать суб’єкту господарювання на підставі будь-якого речового права, визначеного чинним законодавством України;
власна або залучена на договірних засадах акредитована лабораторія, уповноважена компетентним органом згідно з вимогами законодавства для проведення робіт з перевірки якості та безпеки вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових;
обладнання для виробництва та розливу в споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових, а саме забезпечення:

  1. зважування плодів, ягід, винограду, меду;
  2. подрібнення, пресування плодів, ягід, винограду;
  3. відстоювання сусла з плодів, ягід, винограду, меду;
  4. бродіння сусла з плодів, ягід, винограду, меду;
  5. обробки виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових;
  6. зберігання або витримки виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових;
  7. розливу вин плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових у споживчу тару;
  8. контролю температури на етапах виробництва та зберігання;
  9. санітарної обробки технологічного обладнання, винопроводів та інвентарю згідно з вимогами законодавства.
    Переробку плодів, ягід, винограду, виготовлення, зберігання та обробку виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних та/або медових проводять з використанням типового обладнання і технологічних ємностей, виготовлених з корозійностійких матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України для виноробної продукції.
    Вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції визначається цим Законом.»;

Это верно, а какое колоссальное количество времени занимает - ни в сказке сказать, ни пером описать. Впрочем, материальных затрат также. Именно поэтом многим гораздо проще дать взятку, а такие себе “государственные люди” потому и мнят о себе и пальцы веером распускают.

2 лайка

декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства видається центральним органом виконавчої влади уповноваженим відповідно до законодавства що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Это какой орган интересно?
Держпродспоживслужба?

@bluemchen Наталья, а Вы что думаете?

Очень важно обозвать так, чтобы ничего не было понятно. Чтоб ходили, кланялись и просили разъяснений обычным человеческим языком.

Отправил им письмо с вопросом. Посмотрим что ответят.

3 лайка

Да именно она '::::::::::

1 лайк

Денег, нервов, репутации…
:wink: “читала,знаю” :roll_eyes:

Получил ответ от Держпродспоживслужбы

Відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв” від 20 березня 2018 року, який набирає чинності 20 квітня 2018 року, визначає “Контроль за дотриманням вимог відповідності
матеріально-технічної бази вимогам законодавства до малих виробництв виноробної продукції здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів”.
Наразі, видача декларації відповідності, про яку іде мова у Вашому запиті вказаним Законом не передбачена.
Згідно з статтею 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (далі – Закон) оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Крім того, відповідно до статті 32 Закону харчові продукти, які знаходяться в обігу на території України, повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Касательно декларации ждем ещё 2 месяца

Кабінету Міністрів України протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

розробити форму та порядок реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства для малих виробництв виноробної продукції;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд і приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

На жаль виноробство не може бути прикладом для малих переробників продукції тваринного походження. :frowning:

Так. Не може.
Але там де сир, там і вино добре смакує :wink:

Крім того, кооперація цих двох ланок (в будь-якому вигляді) надає можливості обом напрямкам :slight_smile:

1 лайк

Как показала практика, лучше писать обращения в фейсбуке, чем по эл. почте.
Быстрее отвечают :slight_smile:
Фейсбук - ответ через 2 дня
E-mail - ответ через 2 недели. Но официальное письмо с исходящим номером и подписью головы.
Текст идентичный.

Оператор ринку харчових продуктів
це виробник, продавець (постачальник), який здійснює діяльність щодо виробництва, транспортування, зберігання та реалізації харчових продуктів.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» Управління Держпродспоживслужби наголошує про те, що оператор ринку харчових продуктів, який провадить діяльність що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу згідно даного Закону, зобов’язаний подати до територіального органу компетентного органу (Управління Держпродспоживслужби в районі) заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Також статтею 64 даного Закону передбачена відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про безпечність, в тому числі й відсутність державної реєстрації потужності.

Вообщем выглядит так, что винодел должен зарегистрироваться в Держпродспоживслужбе района и уже с ними решать. Что и требовалось доказать.