Наша перша козочка,як привести її до ладу? Допоможіть будь ласка порадою.

Пробачте,що Не пишу в окремі теми, думаю,що простіше зробити опис всієї ситуації в одній темі,щоб видніше було всю “картину”.
Отже,коза в нас перша ,до цього не тримали ніколи, була корова у батьків,доїли ,процес уявляємо. Тому від початку купівлі кози,насторожило,що в неї дуже тоненькою цівкою видоювалося молоко,іноді,як думали,вона зажимала його,але як виявилося в неї забивалися сосочки.
Коли купляли,то господиня при нас видоїла її,та пручалася,тупцювала,дригала ногою,на що господиня сказала, що то вона сторонніх боїться,в стайні нормально стоїть. Попробували її молоко,смачне,хоча тільки пів літри за раз,але вирішили купити. Коза має один рік, первокотка,лагідна,мала в березні двох козляток,яких годувала до продажу. Худюща, 28 кг. Сказали нам ,що їсть все. Вона в нас тиждень. Із усього запропонованого(овес плющений, кукурудза дроблена,ячмінь,макуха запалена,горох) вона не захотіла нічого,але коли в мисці курей побачила пшеницю,бігом туди її їсти. Сіно не хоче, моркву ні, яблука не дуже, дерть не хоче, п’є мало,траву погано їсть. Любить содою закусити після листя гілок. Тархун, в’яз, граб,калину,аличу,кульбабу і найбільше пагони малини любить. Щоб видоїти,то цілі танці з нею,не стоїть в станку, кудись пнеться постійно,зерна не хоче,мусимо по черзі один доїть інший по гілочці малину аличу давати.
Коли вперше доїли відчувалося як піщинки в сосочку, туго йшло молоко, трохи обережно навколо розминали і молоко наче краще проходити починало. Але одразу за першим відстоюванням не процідженого молока, побачили кров’яний осад,рожевий,коли процідити,то видно на марлі манюні цятки з кров’ю,як судинки лопнувші. Як кисіль не тягнеться, осаду сопливого не має, кипить не звертається. А в банці на дні в осаді є такі крупинки як піщінки тверді,між пальцями розтираються але не дуже легко,як колючі наче. Як їй зарадити ,щоб не нашкодити,в нас ветеринарів в окрузі не має ніяких,один зоотехнік приїжджав,то в нього всим одна порада,різати…
Одразу після купівлі дали Комбітрем. До кінця тижня почала з зерна вибирати тільки овес, все інше ігнорує і вивертає з відерка. Воду теплу не п’є, коли вже геть остигне випиває трохи. Більше всього бентежить ті піщінки в молоці, рожевий осад і те,що вона погано їсть. Може є якісь краплі,типу м’ятні для апетиту? Чи якесь зілля…

3 лайка

Прочитайте темы о крови в молоке и чем лечить.

У козы может еще и шок. Если козлят только забрали и вы для нее чужие. Вот она и зажала молоко и получились сгустки.

1 лайк

Я бы пока давала только овес раз она его ест и сено, трава, ветки. Да другое зерно можно попробовать давать или крупнобитое или целое, возможно ей непривычно и она не хочет дробленное, макуху тоже сухую. Все давайте понемногу начинайте со жменьки, потом добавлять до нормы постепенно. Вообще не замачивать и не запаривать все давайте сухим. Витаминки проколоть катазал дней 5-10 или кальфостоник. Можно кормовые дрожжи. В корм или в рот засыпать. Соль Лизунец поставить чтоб стоял, мел, и соду в доступе пусть выбирает, что ей нужно. Вообще, то что соду ест говорит о проблемах в кормлении, сдвинут баланс. Вымя мазать мазью для вымени, мне нравится живосепт там в составе прополис он хорошо снимает воспаление если есть ну и аскорутин. Посмотрите что б не было наружных паразитов в шерсти, если есть нужно тоже обработать. Есть пудры или в ампулах разводиться в воде. Все можно заказать через интернет, если нет ветаптеки и быстрее будет и дешевле.

7 лайков

Проверьте молочко экспресс-тестом на всякий случай.

2 лайка

Макуха повинна бути сухою , і бажано не зловживати кількісттю .

це значить , що вона привчена їсти цільне зерно , а не дроблене ( я своїх також годую цілим )

А сіно гарне ? не пріле ? Різнотравьє ?

я ріжу салати кубиками , даю на одну козу приблизно 700 г в обід . Овочі присипаю кальфостоніком ( 1 ч л на козу за добу )

Скоріш за все її взагалі не доїли , тому Ви почніть домовлятися з нею при допомозі крема для доїння ! Я своїх першокоток завжди дою тільки з кремом !

Це наслідок сухого доїння ! Вим’я не привикло до процедур , тому крем прийде на допомогу ( і пользуюся Доярочкою )

Це добре !

1 лайк

С чего это?
Кровь в молоке - результат повреждения кровеносных сосудов. Это может быть из-за сильного перенапряжения вымени, из-за ударов, укусов, либо же при воспалительном процессе. Крем тут абсолютно не при чем.

2 лайка

Ну , це моя особиста думка ) При сухому доїнні першокоток можуть лопатися маленькі капілляри , удари та укуси в моїму господарстві виключені ( майже звісно ) , а після того , як я познайомила кіз з кремом - проблеми розсосалися самостійно .

1 лайк

Есть хорошее народное средство снимающее воспаление вымени-мед с водкой в равных пропорциях. На коровах применяла неоднократно и всегда успешно. С козочками, Слава богу, пока проблем не было. Смешайте до однородности, и после доения смазывайте, массируйте вымячко…хранить в закрытой посудине при комнатной температуре. Не делайте сразу много, лучше по немножко. Смешивать легко. И не будет выветриваться.

4 лайка

Для апетиту замовте агробіобак, можна тут на форумі.
Моїй козі помогло. Прочитайте про нього Тут

3 лайка

А воду підсоліть трохи може апетит з’явиться

2 лайка

Когда-то я тоже купила похожую по проблемах козочку, которая не хотела и не могла толком кушать, если съедала чуть больше, сразу слипшиеся горохи. Я ей стала предлагать разные овощи и фрукты и она напала на резанный дольками репчатый лук, чеснок, и сырую картошку. К осени она поправилась и покрылась, на весну дав 3 литра молока. Сено и трава в свободном доступе

4 лайка

Дякую,я ще до створення теми перечитав всю Вами запропоновану тему. На шок не схоже, як на мій погляд,вона за козенятами не переймалася дуже,і досі поведінка не змінилася.

Дякую,за пораду! Скажіть будь ласка, катозал в якому дозуванні давати? Кальфостоник вигортає,не хоче взагалі. Аскарутін весь цей час даю,з яблучком з’їдає. Сода,лизунець,глина, крейда все є в неї. Кремом мазали від початку. Зерно,що перерахував вище,то вона цілого взагалі не хотіла ніякого,а макуху суху аж тікала, коли трохи запарили полизькала. Різні комбінації з зерном проробляли окрім висівок у воду, їсть погано все одно. Паразитів не було і немає в шерсті. Глисти одразу прогнали. Копита були запущені дуже,розчистили ,забризгали кубатолом. Через інтернет завжди замовляємо,бо в нас майже нічого немає в ветаптеці

1 лайк

Від цілого зерна вона аж жахається, краще їсть плющене тепер. Макухи сухої не хоче, трохи намочити,то їсть,але неохоче,звісно не даємо їй відро за один раз,але вона і манюню порцію не їсть,як стопочка 50грам,то вона половинку половинки вилизькає і все. Доїли завжди з кремом,то не від дойки на сухо. Сіно хороше, чисте,коні їдять із задоволенням,хоча ще ті перебори. Звісно ніхто їй не дає цілими овочі,і ніж вже інший взяли,думали може окислюється,і їй якось не так пахне.

1 лайк

Дякую,спробую. Запитання,на рахунок меду,чи не сушить шкіру? І чи не буде алергії

Лизунець лиже,підсолену воду не п’є.

Дякую,будемо чекати ,щоб і наша поправилась,але з сіном досі мука, вже купили у різних продавців п’ять видів, і своє як золото,а вона його порозкидає і знову ме-ме.трава косимо постійно нову,свіжу, як дощ то підсушуємо,підвялюємо,порозкидала щось вигорнула,кульбабку з’їла і ме-ме. Гороххи в неї не злипалися,з тим все нормально. З овочів любить капусту і яблука,і більше нічого, капусти даю зовсім трішки,боюсь щоб чого з нею не сталося . Всього завжди по трішечки схопить і вже кудись пнеться , біжить ,з рота все сиплеться бо на ходу ме-ме-ме. Любить гладитися , тулиться до ніг,на ручки лізе,поки чухаєш поки і спокій, тільки відійшов від неї,сирена спрацьовує

1 лайк

І ще помітили що в неї постійно урчить в животі,ще коли та господиня доїла її,дружина зауважила що так голосно бурчить,господиня сказала,що то вона так молоко віддає😬

1 лайк

Роман, я даже позавидовала вашей козочке :slight_smile: Правда, читаю и улыбаюсь :slight_smile: Сколько же заботы от вас она теперь имеет! :slight_smile:
Уверена, что вы сможете не просто привести ее в порядок, а и сделать из нее суперскую козу с отличным удоем.
Мекает она, скорее всего потому, что хочет быть рядом с вами всё время, так как скучает.

5 лайков

ааа … все стало зрозуміло … їй подружку потрібно купити … а ще краще дочку залишити . … сумно самій …

7 лайков