Коза после тяжелого окота.

Доброго Доброго времени ссуток. Козочка первокотка долго не могла родить, вызвали ветврача… первого козленка он вытянул живого, козленок лежал спинкой, второг с трудом вытащил, а третьего очень долго не мог вытянуть, предлежание то же, уже были мертвые. Много разрывов, ветврач уколол витадекс, борглюконат, цианофор, но предупредил что скорее всего прийдется дорезать козочку. Козочка почти не встаёт, желудок стоит, жвачки нет, кушать отказывается, только пила много воды. Прошло 10 часов после окота, изменений нет, температура 39,5. Пробовала массажировать рубец, но она сильно начинает стонать, видимо внутри живота все болит. Подскажите пожалуйста это конец? Под хвостом петля сильно напухла, и чуть наружу выпадает влагалище.
Dobogla

Ветлікарів зараз на форумі немає. Спробую відповісти, що зробила би я.
Напевно, в кізоньки є внутрішні розриви.
Спробуйте промивати піхву і вправляти. Я би обов’язково проколола антибіотик і до нього ще препарати типу Стимул, це схоже на цианофор, але більш розширений склад.
І далі продовжувала крапельниці, але краще за бороглюконат вибрала комплексний, що містить кальцій магній і фосфор.
Кінець це, чи ні - залежить тільки від вашої кізоньки та складності родових травм.

2 лайка

Зрозуміла. Дякую вам. Крапельниці в нас немає кому ставити, немає таких лікарів. А за решту дякую, якщо до ранку доживе, то буду робити, те що ви підказали. Підкажіть будь ласка чим можна промивати піхву, і який антибіотик краще?

Антибіотик підійде амоксициллін, можна цефтіоклін.
Промивати можна слабеньким розчином марганцовки, як нема, то і просто прокип’яченою теплою водичкою. Це щоб інфекцію не тягати всередину.
Як крапельниці нікому ставити, то можна набирати бороглюконат, або кальфосет, кальфостім, щось із цього і по 5 кубиків підшкірно в 4-5 місць одночасно колоти. Цианофор, або фосбевіт, або стімул, однократно по 5 мл внутрішньом’язово 1 раз на добу. Напевно, навіть дексаметазон можна вколоти 1 мл в/м.

2 лайка

А борглюконат це получається 5 кубиків розділити на 4- 5 місць? Я правильно зрозуміла?

Ні, по 5 кубиків в 4 місця, тобто, загалом 20 мл.

1 лайк

Ага, зрозуміло. Дякую. Я думала 5 кубиків всього

Я бы ещё посоветовала что-то кровоостанавливающее. В уколах Дицинон и настойку водного перца давать пить раза три в день. Как правило, они ее сами пьют.

2 лайка

Дякую всім за допомогу. Але нажаль, кізоньки вночі не стало. Спілкувалася з ветлікарем по телефону, то сказала що коза була загодована і плоди були великі, не було місця їм де розвернутися, тому неправильне предлежання. Коза первістка була 1рік 8 місяців, крупна а чому так не зрозуміло. Сіно лугове і люцерна, зерносумішь 800 г в сутки. Розриви внутрішні мабуть були не сумістні з життям. Ще ветлікар сказала, що у цапа генетика крупних кіз, тож теж треба враховувати, що якщо багатоплідність та крупні козенята для первістки то жахливо. Але тепер буде гірка наука, що кітній козі треба меньше давати зерна, краще хай козенята будуть малі але живі, і мама їхня жива.

Інколи бувають обставини, якщо 300 грам на козу зерна це нормально , якщо на коден літер по 300 грамів то одні буває нормально а другі забагато.
Я своїм не міняю ранком 300 грам і вечором 300 грам а останній час випас і сіно у вільному доступі, не худі народжують по троє середніх і без втручання і незаледео від того скільки дають молока.

3 лайка

Очень жаль… Сочувствую.
Но посмею не согласиться с врачом. Я рацион, как правило не меняю. Но это никак не влияет на роды. Как раз ослабленному животному, которого ограничивают в питании, тяжелее рожать.
Хотя сейчас мои из-за обстоятельств сидят без зерна. Но у меня и котных коз из всех всего три.

6 лайков

Категорично не погоджуюся з вашим лікарем. Годування тут ні при чому. Кітну козу потрібно гарно годувати. Генетика - так. Якщо цап великої породи, кізонька менша, то можливі подібні ситуації. Мої отримують не менше зернових і таких проблем не буває.

4 лайка

Зрозуміло. Тоді хто зна чому так сталося. Раніше покривала кіз після 10 місяців, і родили по троє козенят без проблем, а це покрита коза в 1 рік і 3 місяця і таке сталося.

Доброго дня. Підкажіть будь ласка, можливо так сталося, що коза ні в якому разі не хотіла їсти премікс? Все залишала на дні миски, а зерно з’їдала. Через нестачу мікро макроєлементів… дійні їдять премікс, а от ярки нів якому разі.

Ні, не могло. Я майже впевнена, що це від генетики цапа, він дає великих козенят, та багатоплідність ще. Ярка, напевно, невелика.
А не може бути так, що напередодні пологів хтось вдарив її в живіт? Тоді могли козенята в утробі перевернутися невдало до виходу зовні.

1 лайк

А какой был вес козлят при рождении?

1 лайк

Ярка не маленька їй 1 рік і 8 місяців, обхват 103 см, тільки не дуже висока. Вдарити могли раніше за тиждень до пологів, коли були на випасі. Тим більше що на випасі вони дуріли, бігали як коні, від цапа

От цього буде достатньо, щоб козенята перевернулися до неправильного положення. Можливо, так воно і сталося.

1 лайк

Ой вес я не проверила, была в таком ужасе от происходящего, что не до того было. А то что вытащили живое, надо взвесить. Оно ещё не очень крепкое, может из-за того что долго коза не могла разродится, и ещё вытягивали за ноги. То он пока в доме, но к у шает уже нормально

3 лайка

Добрий вечір дуже жаль ,співчуваю Вашій втраті .Всяке може трапитися на господарстві,тримайтеся .

1 лайк