Наші найрідніші старші люди і "розумний телефон". Як навчити користуватись правильно? Інтернет - етикет

Старшим людям ( нашим бабусям, тітонькам, сусідам) діти подарували сучасний телефон. І тепер у нас “свята” і різноманітні вітання приходять щодня, а то і по 100 разів на день.:wink::slightly_smiling_face:
Думаю, що така тема хвилює багатьох. Як пояснити щоб не образити? Яким чином ви з цим справляєтесь?
Це дуже мило -привітання у Вайбер, Ватсап, але, на жаль, інколи пам’ять телефона вже не може витримати подібної уваги… І тоді доводиться пояснювати що не треба надсилати все отримане, що це не є теж саме що було колись, коли надсилали листівку поштою… Ми любимо своїх рідних, і це приємно але є якась межа…
Я пояснювала про те що є певний об’єм пам’яті і т.д. Але коли у мами почав глючити телефон через завантаженість, тоді вона це зрозуміла)
Поділіться своїми хитрощами😉

8 лайков

Найріднішим пояснила : пам’ять переповнена - може зламатись телефон ( що і сталося) мені не подобаються всі оці картинки , не присилайте щодня , тільки по святах . Не найрідніші : чат без звуку , бо дехто обожнює тікток і шле звідти приколи :triumph: іноді відкрию поставлю недивлячись :+1: і чищу переписку

2 лайка

А ще мені подобається телеграм , там є смішні анімаційні стікери - мамі показали , то цими тішиться , але не зловживає . і місця менше займає ніж картинки, і можна виразити будь яку емоцію

1 лайк

Це болюче питання! Мені теж слали - добрий ранок доброї ночі, всі які є св"ята і іменини. Всіх в бан Вайбер для покупців і розумних питань. Хочеш поздоровити - телефонуй! Скажи - вітаю-бажаю-радію. Точно так і в Телеграм.
Сестра своїй 90-річній свекрусі купила кнопочний телефон і бабуся знає - натиснула на 2 - це невістка, 3 - внучка. Колись до бабки дзвонили , певно шахраї, то вона каже - нічо не знаю, грошей не пучаю, мені все приносять. Так її навчили.
На мою думку, люди, що розсилають всяку-всячину - просто не зайняті.

3 лайка

Да, вопрос очень болючий. Сколько пыталась объяснить тетушкам, что эти картинки на завтрак, обед и ужин, не считая праздников, мне телефон перегружают- все бесполезно. А шикарные поздравления " песни для друзей", “внимание всем!”,“перешлите всем знакомым”…и другое :speak_no_evil:. Задалбывалась чистить память.
Но! Продвинутые дети объяснили, что в настройках Вайбера ( у меня именно на нем горы инфы) есть кнопка : сохранять/ не сохранять медиафайлы. Изначально она стоит на “сохранять”, стоит ее выключить и все! Теперь я не нервничаю по поводу :“доброе утро, спокойной ночи”
Думаю и в остальных мессенджерах аналогично

7 лайков

У мене точно так само було. Пояснювала - пояснювала, кількість зменшилась, але хоча б 1-2 картинки на день приходять) Але тепер на мене не ображаються що я їх не відкриваю)
Про телеграм дякую, але нам не підходить, бо вже нема місця куди його встановлювати… Та і ми ним не користуємось, практично ніхто з сім’ї, тому я видалила

2 лайка

Частково може і так… Але не завжди… Наприклад в моєї мами хворі ноги, болять (одне коліно треба було б оперувати, а друге вже було опероване, але толку "0":pensive:) їй доводиться багато лежати… І я розумію, що їй скучно, вона думає про мене, як у мене справи… Знаю що мама хвилюється за мене, чи все у нас добре… І щоб часто не дзвонити шле хоч картинки… Не подумайте, що ми не спілкуємось, 1-2 рази на день ми обов’язково говоримо.
А от решту людей я вже тепер ігнорю, коли терпіння лопнуло бо їм справді нема чим зайнятись.
В бан знайомих ще не навчилась відправляти, а відповідати на зайві дзвінки інколи ще важче. Тому все одно пишуть)

2 лайка

Дякую за підказку! Пам’ятаю, раніше я вже там знайшла і переключала, щоб автоматично мені в телефон не зберігались файли. Але варто переглянути - і вже збережено. І повний телефон знов… Піду тепер ще раз у настройки, пошукаю чарівну кнопочку! Дякую!

2 лайка

Не совсем понимаю, что значит перегружает память, заходите в папку Вайбер в галерее хоть каждый день и удаляйте все оттуда, хотя эти картинки мало занимают…

Спасибі за пораду, Інно, але я знаю, що, де і в якій папці мені видаляти.

А от я не зовсім розумію… Чому тоді коли у мене з’явиться вільна хвилинка часу, я маю “хоч кожен день” іти і чистити пам’ять від сміття яке мені закидують любителі такого спаму? Особливо, коли це взагалі малознайомі люди і завалюють всякою фігнею (вибачте за слово😉) по типу нате картинку з грошима і багатство буде і щастя прилетить, але розішліть всім знайомим? Або як вище писали усякі відео з Тік току? Замість того щоб “прибирати сміття” можливо я хочу почитати, переглянути те що цікаво мені!
Любите картинки? Надсилайте їх у відповідь таким самим любителям, тим хто присилає вам це щодня!..
А мені не подобається така “увага”… І коли в необхідний момент, коли справді щось важливе потрібно надіслати, а Вайбер вже не запускається, бо замало пам’яті… А ще й якщо батарея сідає… І телефон “глючить” і ти думаєш хоч би тільки не “вмер”… (так, не у всіх є можливість щоразу змінювати модель телефону за модою, а є у людей такі смартфони, що не надто дорогі і вже досить старенькі)
Тому повірте, надрукувати хоч декілька слів власноруч, від щирого серця людині якій хочете зробити приємне - це буде в рази краще і приємніше, аніж надсилати заїжджену чужу картинку… Особливо як їх однаковісіньких приходить по кілька штук на якесь свято… А ще й якщо твій номер телефону є у багатьох людей… І не потрібно нічого видаляти з переписки, адже не думаю що комусь приємно, коли у чаті видалені майже усі повідомлення :wink::rose:
Вибачте будь ласка, якщо різко, але це справді наболівша тема…

7 лайков

Я тоже не люблю эти бесконечные картинки и открытки. И также считаю, что лучше уделить на пару минут больше времени и поздравить человека своими словами, проявить внимание, а не отмахнуться первой попавшейся открыткой.
Кстати, таким открыточничеством не только пожилые люди занимаются, а и довольно много младшего возраста.

3 лайка

То значить мені ще пощастило)
Мені молодьож не закидує у Вайбер і Ватсап нічого лишнього на відміну від старших- це мабуть тому що всі є ще й у ФБ і “відтягуються” там) :grin: От там в коментарях під публікаціями можна постити картинок скільки хочеш, телефон не страждає, а від цього навіть користь є. Адже, чим більше коментарів (будь яких), то і публікація стає більш популярнішою :wink: Просто, наскільки я знаю, то плюс у тому, що зберігається там все не в пам’яті телефона, а на серверах ФБ (як і месенджер).
А от з Вайбером і Ватсап у цьому плані проблеми…