Молочна французька порода овець Лакон (Lakaune)

Вітаю друзі! Хочу поділитися інформацією про цю породу овець. Ми самі її тримаємо,тож невеликий досвід маємо. Та ми держимо для себе,а тут вказано більше для великих фермерських господарств. Ягнят ми годуємо довше і кормова база зовсім інша. Якщо щось буде цікаво-запитуйте і я відповім.
ЛАКОН (lacaune) - найкраща молочна порода овець Франції.
Жива маса баранів 90 — 120 кг., маток — 55 — 70 кг. Відбивку ягнят проводять в 4 — 5 недільному віці, після чого починають доїти овець.
Середні надої товарного молока за 150 днів лактації в 1980 році склали 155-160 л. Рекордний надій 367 л. на вівцю. Завдяки постійному покращенню породи Lacaune, надої молока в середньому складають 300-900 л. за лактацію.
При ранній відбивці ягнят їх підкормлюють сіном і брикетованим кормом, отримуючи до 3 —4 місячного віку живу масу 30 — 40 кг. Порода є такою, що швидко зростає. До 60% ярок йде в злучку в 7 —10 місячному віці. Середня плодовитість 131 ягня на 100 маток.
Овече молоко йде на [виготовлення сиру “Рокфор” та інших делікатесних сирів (пекоріно, брі, камамбер, фета, толеджіо). Завдяки особливостям породи у молока відсутній специфічний запах, що сприятливо впливає на смакові якості продукції.

983442-3
Ці два фото з інета,а мої фото є на цьому форумі

30 лайков

Дуже цікаво було прочитати про цю породу, ніколи і не думала, що і вівці можуть давати молочко в такій кількості як і козочки. Дякую такому хорошому форуму Козовод, де можна дізнатися, прочитати, поспілкуватися з людьми які напряму займаються любимим ділом.

4 лайка

Привіт Ірина. Дивлячись на фото, спадає на думку, що ця порода як і Дорпери не потребують стрижки, чи я помиляюся?

Привіт Людмила. Лакон обов"язково стрижемо. З весни починають чухатись і линяти,смішні робляться…голова,шия,пузко лисе, :blush: а зверху шуба. Після зачіски до зими виростає гарна густа шубка ,без сорняків і грязюки.

4 лайка


Фото по темі,овечка моя :wink: Ось такі ми весною.

Це вона вже пострижена.

Це вчорашнє фото : старша справа - з новенькою шерстю,а поряд молода - не стрижена.

23 лайка

Ще трохи інформації з інтернету…
Овече молоко містить 6–8 % жиру, 4,5–6 – білка, 4,6 – цукру та 0,8 % – мінеральних речовин. Порівняно з молоком великої рогатої худоби в овечому молоці міститься більше жиру й білка. Молочна продуктивність овець, а також склад молока залежать не тільки від породи, умов годування та утримання тварин, а й від періоду лактації.
Білок овечого молока має меншими алергенними властивостями, ніж білки козячого або коров’ячого молока. Овече молоко показано при бронхіальній астмі, екземі та інших алергічних захворюваннях. Вміст білка в овечому молоці становить 5, 6%, а калорійність 100, 0 г цього продукту - 109, 7 ккал.
З овечого молока виготовляють переважно сири: кавказькі (тушинський, осетинський, єреванський тощо), качкавал (кримський сир), пікаріно, рокфор, бринзу. Крім сирів, готують з нього і різні молочнокислі продукти: сир, айран, каймак, мацоні тощо.
У овечому молоці міститься до 10% жиру і до 20% сухих речовин. У порівнянні з коров’ячим або козячим молоком воно містить в кілька разів більше цинку і кальцію. Кальцій овечого молока знаходиться в легкозасвоюваній формі, окрім того співвідношення фосфору і кальцію в ньому є ідеальним. Саме тому дієтологи радять регулярно вживати овече молоко для лікування і профілактики остеопорозу. Крім того потреби кальцію різко зростають після перенесення простудних захворювань. Цинк необхідний для здоров’я шкіри і волосся, а також і для загального хорошого самопочуття в цілому. Достатнє надходження з їжею цинку сприяє підвищенню апетиту. У зв’язку з цим овече молоко рекомендується включати в меню людей, які страждають на анорексію.

20 лайков

Добрый вечер, подскажите какой показатель жира и белка у молока данной породы. Рыночная цена за литр молока? Благодарю

Ось я скидала інформацію про овече молоко. Та за моїм спостереженням, що восени в них мабуть і всі 10%,воно таааке жирне - пить нереально. Ціну скажу ту, що знаю від знайомих вівцеводів :slightly_smiling_face:, в мене в місті по 30 грн. за 1 літр, а м.Черкаси і м.Сміла по 50 грн. за 1 літр молока. Все залежить від платоспроможності і попиту :wink:

Та я продаю рідко і тільки після дуууже сильних вмовлянь,бо в нас все молоко іде на виробництво бринзи і сирів.

2 лайка

Хочу добавити по цій темі ще кілька фото. Ця ферма знаходиться в Палестині,та ми можемо тільки мріяти про таких ярок :heart_eyes: :hugs:

23 лайка

Ніколи не могла подумать, що у вівці може буть таке вим’я.:dizzy_face:

8 лайков

Сообщение было перенесено в новую тему: Де купити молоко?