Конкурс " Ремесло Смаку: Arte del Formaggio Україна - ITALIA"

Довго шукала розділ і вирішила написати тут, щоб донести до нашої спільноти подію, яка відкриває європейцям нашу Країну. Яка, ще раз доводить, що Україна - це Європа, що у нас багато спільного, хоча ми такі різні.
13 квітня 2024р. в Італії відбудеться унікальний конкурс :" Ремесло Смаку: Arte del Formaggio Україна - ITALIA “.
Це справжній конкурс сиру, з зірковими суддями, з дегустацією, призами, дипломами… А головне, що зірками конкурсу будуть наші українські сири. Які народилися на нашій змученій війною Землі. Людьми, які не здаються і з любов’ю творять та несуть радість.
Цей конкурс проходить з ініціативи Катерини Приходько (нашої Каті @Veterin ), яка заснувала першу онлайн школу Slow Food " StreKoza_school”.
Саме для того, щоб учні її школи ( а багато хто з них далеко не початківці сиророби) набули впевненості, та не покидали своєї справи. А головне - Катя хоче розповісти сирній Італії про наші сири, які повинні вразити вишуканих італійців.
Я теж відправила свій сир на конкурс. Два з них повезли аромат України. Саме таку назву має група сирів, які виготовлені за одним рецептом, навіть зварені у одному котлі. Але є абсолютно різними за смаком та ароматом. Це перший результат навчання у школі Slow Food “StreKoza_school”, де відкриваються таємниці сирної магії.

16 лайков

Я також приймаю участь у цій захоплюючій справі. Відправила два свої авторські вироби на конкурс. Звичайно, що я є студентом ціієї новаторської школи. Так само, і ще одна учасниця нашого форуму Марина Магура.

Вже зовсім скоро італійські, і не тільки, експерти сирної справи спробують наші українські сирні шедеври і увесь світ почує і побачить, що ми так само причетні до культури сироробства, і зовсім не пасемо задніх, а може ще й набагато випереджаємо деякі країни зі своїми шедеврами.

Дуже хвилююся, тримайте за нас кулачки.

18 лайков

Дівчата, які ви молодці! Бажаю успіхів і перемог!

7 лайков

Дякую , Оля, це вже ось-ось, буквально завтра початок)

7 лайков

Дівчата, дайте посилання на школу будь ласочка.

Ви молодці, буду чекати результат, а головне фото та відео, якщо буде із цього конкурсу. :heart_eyes:

5 лайков

Набір в школу буде з нового навчального року, тобто з вересня. Якщо Катерина щось не придумає ще.
Навчання проходить у три етапи. По закінченні кожного розділу складаються тести та видаються окремі дипломи. В кінці навчального року, буде ще один великий конкурс сиру. Приймати участь у ньому будуть усі учасники навчання. Це, як захист диплому. Якщо у період навчання у школі учень виграє у конкурсах, а їх на протязі вивчення матеріалу багато, то в документах про навчання ( в дипломі) буде вказано назва вашого сиру, аффінажу тощо…та номінація в який була перемога.
У StreKoza_school дуже цікаво. Цікава подача матеріалу, відео зустрічі, конкурси та подарунки. Її засновниця, Катерина Приходько, докладає багато зусиль, щоб навчання у школі хоть трохи знімало напругу з учнів, які живуть у різних куточках Країни охопленою страшенною війною.

9 лайков

Все так, підписуюся під кожним словом.
Конкретно для мене дуже цінним було побачити, як саме робиться сир в відкритому світі, не в межах однієї навчальної сироварні, а на справжніх італійських видатних сироварнях. Ми відстежуємо увесь процес приготування, соління, визрівання та аффінажу. Буваємо на фермі у тварин, тобто, бачимо увесь процес від народження молока до готового продукту.

До речі, їздили з Катериною та Еросом до покупців, та на інші ферми та сироварні, де займаються виготовленням, або виключно аффінажем та визріванням.
І, якщо чесно, то матеріалу у школі настільки багато, що не завжди встигаєш все переварити. І він не обмежується технологічною картою якогось конкретного сиру, нас навчають розумітися на процесах створення та визрівання. Ні на одних курсах стільки не бачила. А навчалась я на багатьох.

10 лайков

І так, з хвилини на хвилину розпочнеться Конкурс Сиру.
Дуже хвилююча та цікава подія.
За кілька хвилин незалежні судді в Італії будуть куштувати та оцінювати наші витвори, українські сири.
Конкретнно для мене надзвичайно важливо почути думку, зауваження, побажання до моїх сирочків. Важливо розуміти, чи ми з сином вже можемо носити звання Майстер Сиру, чи ще багато шляху попереду.
А визнання України, як країни сироварів - це надважлива справа.

Хочу відзначити, що на конкурсі сирочки під номерами, назва сироварні, або прізвища майстра немає. Кожен суддя дегустує зразки за окремим столом і не може, та й не має можливості перемовлятися з колегами.

8 лайков

Хочу привітати нашу Інну @Varvara із перемогою у номінації “Сир із змішаного молока”.
Так тримати ! Подальших перемог та надхнення на мирній землі України.

Інно, ти знаєш усіх форумчан, хто ще в призерах ?

10 лайков

Дякую. Так, у нас на форумі ще Наташа, ферма “Щаслива підкова” і Марина “Магура”, і ти.

3 лайка

Інно, вітаю з перемогою! Успіхів, натхнення у створенні нових сирних шедеврів!

3 лайка

Наташа та що Жук ? Та, що вразила усіх італійців своїми скромними сирами ?
Я то у нас тут без прізвища, а у мене з пам’яттю проблеми.

2 лайка

Ось її сторінка Мини-ферма "Счастливая подкова"
у неї дійсно чарівні сирочки, я куштувала :heart_eyes:

3 лайка

Так, Сніжанко, це вона) Тільки от скромна сама не по ділу, а сирочки в неї дуже нескромні) І потребують нескромної реклами!

3 лайка

Дівчатка, дякую, ми всі там переможці. Бо дуже було потрібно набратися сміливості і відправити свої вироби на суд таким іменитим сирним суддям. Було 8 незалежних суддів.Нас же оцінювали люди, які судять італійські конкурси. Оцінюють вироби італійських майстрів, які з покоління в покоління займаються сироварінням.
Я, взагалі, ніколи в житті не куштувала справжній італійський, чи будь-який крафтовий сир до навчання в школі. Тільки магазинний суррогат. Вивчилася на курсах онлайн и вперед творити.

Люди, коллеги по конкурсу, хоч вчилися очно, у італійського майстра, котрий міг вказати на проблеми, недоліки, підказати, як краще. Могли потримати в руках те сирне зерно. А ми зі Сніжанкою все заочно ж вчили) І тим не менше, які чудові результати. А дехто, взагалі, зі знаменитиї українських сироварень, і неодноразово приймали участь у конкурсах та ярмарках, і не тільки в Україні, то вже “терті калачі”)

Я чекаю на саме головне, на критику професорів, на рекомендації, як саме покращити результати. В принципі, в більшій мірі саме для цього я й приймала участь у конкурсі. Бо не вмію пасти задніх. В мене потрібно бути все найкраще. Така вже я по характеру.

5 лайков

Дівчата. Усіх вітаю! Ви найкращі українські сировари! У вас чудові сири!
Завдяи інстаграму знаю як ви виглядаєте.

3 лайка

Відкрийте секрет сири відправляли через когось чи Новою поштою? Як можна своїм родичам відправити сир щоб його десь на границі не викинули?

Катя по своїх каналах перетягла.
Спочатку НП. А границю перевізник перевозить аж до місці призначення.

4 лайка