Бесплатный стройматериал. Экономия на блоках/кирпичах…
Чому запитала ?
Бо в нас так дідо мурував.
Стіни шлакові, а в стінах пляшки , банки .
Але … І в Софії Київській вмуровані глечики. Для хорошої акустики.
Тож , думала , може тут ще яка додаткова мета ?
Дякую за відповідь .
Бутылки сохраняют хорошую теплопроводность. Ко всему же это дополнительное непрямое освещение (в зависимости от количества. Ну, и оригинально)
Дякую за ідею .
Матиму на увазі .
Особливо цікаво про тепло і світло .
Здравствуйте. Саман легко делается в бетономешалка без лопаток, но в общем это трудоёмкое занятие. Пропорции произвольные у меня, на 4 ведра глины примерно пол мешка соломы
Если хотите из самана сделать помещение для коз, то изнутри обязательно облицуйте доской, а снаружи защитите от влаги
Щиро дякую .
За бетономішалку - особлива подяка , не знала ,що можна нею .
Дошкою з якою метою ?
В нас сарай цегляний , обмащений глиною , кози не їли стіни .
Если стены кирпичные то не особо нужно обшивать доской, а глиняные и на зуб и на рога пробуют)
Могу вам прислать короткое видео на Вайбер или телеграм как получается саман в мешалке
Поки чекаю на весну, трохи малюю варіанти своєї майбутньої міні-ферми. Прошу підказати, що могла упустити і що варто одразу продумати…
На сьогодні є розчищена ділянка і викопана криничка (номер 1 на малюнку).
Номер 2 - господарське приміщення (інструменти, техніка, зернодробарка, корми і т.п.). З якої сторони буде вхід поки не вирішено… час покаже.
3 - побутова кімната із зручностями
4 - відділення для брудеру, курчат…можливо ще хтось тимчасово може там бути
5 - поросята, бетонна підлога із нахилом
6 - козочки, земляна підлога, забетонований лише прохід, доїльний стіл біля виходу на вигул, у західній стіні ‘дверцята’ для викидання підстилки весною одразу на вулицю
7 - забетонована загорожа із подачею води та стоком у септик… неприємне, але необхідне місце в сільському господарстві
8 - невелика загорожа для сіна ‘під рукою’, щоб у погану погоду не йти до сінника, отими нахиленими рисочками на вигулах для кіз та свиней позначила навіс від сонця/дощу
9 - коридор / місце для лопати, відра, вили, бочки із зерном…
Клітинка = 1 м
На півдні ділянки ще >10 соток залишається на город.
Септик для кіз - не думаю, що потрібен. Це не має сенсу для кіз. Глибока підстилка - то найкраще. А пісяють вони значно менше, ніж корови та свині.
Підлога під нахилом також під питанням, враховуйте, що підстилка все одно повинна бути, вона затримає той стакан сечі, що напісяє коза.
Вважаю, що потрібно продумати ще, де розмістити гноярку. Якщо плануєте часто чистити, не робити глибоку підстилку.
Дякую! Септик - не для кіз)) У будівлі буде також для мене побутова кімната із туалетом/душовою/рукомийником і т.п., тому септик повинен бути. В той самий септик планується вивести відходи з місця забою і з відділення для свиней (саме в них буде забетонована підлога під нахилом). У кіз земля + підстилка. Місця для складування гною/підстилки я назвала на малюнку “компост” - один біля козовника і другий ближче до городу.
Тоді наче все так. У вас вже є кози? Бо, якщо є, і вам дуже до душі, то краще плануйте більше приміщення для кіз. Набагато більше.
Колись планувала одну козу, тепер маю більше 50. І проблема з місцем. Довелося виселяти з сараю і курей, і свиней, ще й в іншому сараї віджимати під них місце. Але, якщо б одразу планувати нормальний козівник, було б значно зручніше доглядати.
Классно у вас всё продумано! Даже возьму для себя некоторые идеи. А то сейчас приходится ускоренно расширяться, а у меня ступор, как всё организовать.
Кіз у мене поки немає і раніше не було… це мрія, яку я вирішила все-таки втілити в життя. З дитинства люблю тварин, вивчилась на вет.лікаря, але вже більше 12 років працюю за другим дипломом в іншій сфері. Але роки йдуть, в країні повна невизначенність… хочеться пожити так, як бажає душа. Тому певний час виношувала ідею будівництва в голові, а коли натрапила на цей форум - почала більше аналізувати всі вимоги/практики/досвід. І вже перенесла всі задуми на папір. Тому щиро дякую всім, хто тут пише і ділиться своїми знаннями!
Про “козоманію” багато тут читаю))) Все сподіваюсь, що зможу обмежетись в поголів’ї на 5-6 кіз…плюс козел. Бо не знаю, чи буде достатньо пасовища і сінокосу для них, а ще куди молоко від них дівати… Сама молоко і сир люблю, але не в таких кількостях)) Але якщо любов до кіз мене накриє, то деведеться розширювати козовник на схід, де зараз вигул… там від вигулу і до паркану ще метрів 15-20 є
Окрім молока та кисломолочного сиру ще є масло, морозиво, йогурти, кефір, сир твердий, плавлений, натирочний типу Бельпер Кнолле, Раклет для плавки, Халумі для жарки, Фета для салатів.
Масло… ми майже не їмо рослинні олії, вони зараз жахливої якості в магазині. Мама примудрилася навіть тоненькі млинці пекти на вершковому.
Можна більш детально вивчити все про кіз , поки вчити провадити просвітницьку роботу серед населення (яку велику користь приносять кози і їхнє молоко , яка їх є різноманітність, про забезпечення себе продуктами харчування ), а потім коли люди заведуть кози , а Ви вже матимете практичні знання працювати ветлікарем. Ветлікарів, які знаються на козах -дуже мало . А хороших ще менше . А необхідність в них є і велика . Бо зараз найбільша практика —дорізати, а основні проблеми від невміння правильно годувати кіз .
Зичу успіху .
Тут одна пані з досвідом , в інтерв’ю досвідчених козярів пише ,що оптимальне число —10 дійних кіз .
І породні кози козенятами коштують дорожче …